Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

kumpi on tujumpaa, punainen vai vihreää chili? (ev)

Vierailija
24.06.2011 |

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
24.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä chilin väri kertoo?

Kypsän hedelmän värillä ei ole yhteyttä maun voimakkuuteen. Vihreät ovat tavallisimmin raakana poimittuja. Hedelmien koko vaihtelee herneenkokoisesta suuren nyrkin kokoiseen ja pituudesta mainittakoon että 40 senttiä pitkä chili ei ole epätavallinen.

Chilien hedelmien väri vaihtelee vaalean keltaisesta jopa mustaan.

Chilin voimakas maku tulee kapsaisiini-aineesta. Puhdistamalla hedelmän siäosista vaaleat seinämät maku tasaantuu. Chilin polttoa suussa ei veden juonti lievitä. Parempi konsti on pureskella esim. leipää tai juoda piimää. Sitä mukaa kun hedelmät kypsyvät niiden maku "tulistuu" ja myös makeus lisääntyy.

Tulisuuteen voi myös totutella - harjoittelun jälkeen ihminen voi saada chilistä jopa hyvänolon tunteen jonka haluaa kokea uudelleen ja uudelleen!

Paprikat ja chilit luokitellaan tulisuuden mukaan asteikolla 1-10. Maailman tulisimman chilin titteliä kantaa intialainen tezpur . Alhaalla joitakin Suomessa myynnissä olevia lajeja ja niiden voimakkuuksia.



Lajikkeita



* Jalapeno, 5 (keskivoimakas)

* Cayenne, 8

* Anaheim Ortega, 3 (mieto)

* Hungaria Hot Wax, 4

* Habanero, 10 (tosi tulinen!)

* Super -Red, 6

* Apache, 7

* Pepperoni, 3

* Linnunsilmächili, 8

Vierailija
2/6 |
24.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Käytän chilejä niin harvoin ja kaupan paketissa oli yksi kutakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
24.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vihreät ovat tavallisimmin raakana poimittuja.

vihreät chilit ovat parhaimmillaan vihreinä, punastuessa maku muuttuu epäedulliseen suuntaan.

Vierailija
4/6 |
24.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Alkuperämaa Hollanti. Ehkä laitan vähän molempia niin tulee enemmän väriä :)



ap

Vierailija
5/6 |
24.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vihreät ovat tavallisimmin raakana poimittuja.

vihreät chilit ovat parhaimmillaan vihreinä, punastuessa maku muuttuu epäedulliseen suuntaan.

Kokeilen tehdä eräänlaista ananassalsaa juhannusnyyttäreihin.

ap

Vierailija
6/6 |
31.10.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Punainen on vahvempi ja makeasti,mutta miten talvehtii kotona,kun on antanut monta herkullista chiliä?