Ovatko kasvisruokaöljyt oikeasti terveellisiä vai vaarallisia?
tässä yksi näkemys ja en tiedä onko liioittelua, google taas antaa paljon infoa, että on ne terveellisiä
https://ellinkeittio.fi/blogs/artikkelit/tappavan-haitalliset-kasvioljy…
Kommentit (13)
Sehän on ihan siitä kiinni keneltä kysyy. Itse käytän jopa voitakin.
Vierailija kirjoitti:
Terveellisiä ovat muun muassa oliivi-, auringonkukka-, rypsi- jne. öljyt. Jätä kookos- ja palmuöljy kauppaan.
Paistamisen ei oliivi ja auringonkukkaöljyt ole suositeltavia kuumissa lämpötiloissa
Kookosrasva huonoa kaikin tavoin syötynä, sopii iholle paremmin
Oliiviöljyä ei suositella paistamiseen. Siihen onnparasta rypsiöljy. Koonosöljy tukkii suonet.
Ruokavalio on kokonaisuus. Kaikkea kohtuudella on hyvä yleisohje.
Ei suolakaan ole haitallista vaan välttämätön ravintoaine. Oleellista on syödä sitä sopiva määrä. Sama juttu se on rasvojen kanssa. Liikaa ei pidä syödä, mutta on ne välttämättömiä ihmiselle.
Vierailija kirjoitti:
Oliiviöljyä ei suositella paistamiseen. Siihen onnparasta rypsiöljy. Koonosöljy tukkii suonet.
Kaikissa Välimeren maissa on vuosituhansien ajan paistettu aina oliiviöljyllä. Terveempänä ja pidempään italialaiset elää kuin suomalaiset.
Tuossa on harhaanjohtavaa tietoa, suomalaista rypsiöljyä saa kylmäpuristettuna ja on parasta 🙄
Sisältää myös E vitam.
Auringonkukkaöljyn parasta antia on halpa hinta. On pääasiassa omega kuutosta. Luomuvoi voittaa tuon 6-0.
Olen aika samoilla linjoilla tuon blogikirjoittajan kanssa, vaikka hän hieman provosoivasti kirjoittaakin. Pyrin välttämään kaikkia rypsi-, rapsi-, auringonkukkaöljyjä sun muita. Paistamiseen käytän voita, ghee-rasvaa, kookosöljyä tai oliiviöljyä. Elimistöni alkoi voida paremmin, kun lopetin kasviöljyjen käytön.
Ensinnäkin, Google on markkinointiaineiston, ei todellisen tiedon, hakukone. Samoin Bing. Ne eivät listaa mitään sellaista, joka ei tue heidän busineksiään.
Mitä sitten kasviöljyjen terveysväitteisiin tulee, niin asia ei ole kovin yksinkertainen. Ihmisen rasvakudos on eläinrasvaa, jolloin jos eläinrasva olisi vaarallista, ihmisen ei kannattaisi ikinä laihduttaa. Kasviöljyjen tuotanto voi vaatia kemikaalisia prosesseja, jolloin kasviöljyihin syntyy erilaisia aineita, joiden terveysvaikutuksia ei ole tutkittu tai ei voida tutkia. Esimerkkinä epigenomiset muutokset. Eläinrasvoja ihminen on syönyt koko evoluutionsa ajan, eli ne eivät voi olla vaarallisia.
Joidenkin professoireiden mielestä kasviöljyt sopivat ruohonleikkurin voiteluaineeksi paremmin kuin ihmisen ravinnoksi. He voivat olla yhtä oikeassa kuin ruokateollisuuden maksamat professorit.
Avaus ei ole alkuunkaan totta. Oliiviöljyä on kyll' valmistettu tuhansia vuosia, ensin soihtujen ja sitten öljylamppujen polttoaineeksi, lamppuöljyksi, sekä uskonnollisiin rituaaleihin, kosmetiikan että uskomuslääkinällisiin tarpeisiin. Lamppuöljynä oliiviöljyllä on etu siinä ettei se leimahda palamaan jos öljy ja tuli joutuvat kosketuksiin, kuten lampun kaatuessa. Oliiviöljy oli vuosituhansien ajan pääasiallinen valaisinten energianlähde. Ruuanvalmistuskäyttöön se on kuitenkin otettu jossain 1000 - 2000 vuotta sitten. Nykyinen maailmanlaajuinen ylilihavuusongelma osaltaan johtuu juuri oliiviöljyn ja muiden niin kutsuttujen ruokaöljyjen kanssa läträämisestä. Niitä käytetään massiivisia määriä ruuanvalmistuksessa, ja ne kertyvät ihmisen kehoon läskiksi paljon tehokkaammin kuin voi.
Kasviöljyistä siemenöljyt ovat haitallisia ihmiselimistölle, mutta käyttäköön kuka haluaa.
Joillain menee edelleen sekaisin kookosöljy ja kookosrasva, vaikka ne eivät ole sama asia. Niiden valmistustapa on eri ja kookosrasva on sitä huonoa (se tiiliskivi) ja lasipurkissa oleva kookosöljy on hyväksi niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.
Tämä on mun käsitys asiasta ja ymmärrän toisiakin käsityksiä, jokainen syököön mitä haluaa.
Vierailija kirjoitti:
Ruokavalio on kokonaisuus. Kaikkea kohtuudella on hyvä yleisohje.
Ei suolakaan ole haitallista vaan välttämätön ravintoaine. Oleellista on syödä sitä sopiva määrä. Sama juttu se on rasvojen kanssa. Liikaa ei pidä syödä, mutta on ne välttämättömiä ihmiselle.
Kohtuus kaikessa on hyvä, mutta ihan kaikkea ei kannata syödä edes kohtuudella.
Terveellisiä ovat muun muassa oliivi-, auringonkukka-, rypsi- jne. öljyt. Jätä kookos- ja palmuöljy kauppaan.