Tietääks täällä joku milloin chilimauste tuli Suomeen?
Kommentit (150)
Taisi olla suunnilleen puoli viideltä.
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Sanoisin pari tuhatta
Se tuli vuonna 1987. Muistan kuin eilisen päivän tuon.
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Harvasa päivä, huumeita salakuljetetaan Suomeen chili seoksella "maustettuna" ettei huumekoirat haistaisi niitä, (Meksikon mafian kikka kolmonen)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Chili on kotoisin jostain nykyisen Meksikon suunnalta. Siellä saakka ei viikingit käyneet seikkailemassa.
1916 kun oli kiinalaisia linnoitustöissä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Chili on kotoisin jostain nykyisen Meksikon suunnalta. Siellä saakka ei viikingit käyneet seikkailemassa.
Ei ole vaan kasvaa luontaisesti Aasiassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Tai siis tuo "takaraja" pohjautuu siihen ja Ruotsista tehtyihin löydöksiin capsicum frutescens -lajin chilipaprikoista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Chili on kotoisin jostain nykyisen Meksikon suunnalta. Siellä saakka ei viikingit käyneet seikkailemassa.
Sitä on viljelty amerikassa jo 3000 vuotta eaa. Kyllä siinä neljässä tuhannessa vuodessa on hyvinkin ehditty niitä kuskaamaan sinne itärannikolle asti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.
Se on ainakin varmaa, ettei se ennen Kolumbuksen merimatkoja tapahtunut. Chili kun on amerikkalainen kasvi.
Viikingit kävivät amerikan mantereella kauan ennen Kolumbusta. Nimenomaan sitä kautta sen arvioidaan tänne saapuneen.
Chili on kotoisin jostain nykyisen Meksikon suunnalta. Siellä saakka ei viikingit käyneet seikkailemassa.
Ei ole vaan kasvaa luontaisesti Aasiassa.
Kyllä se on Amerikasta lähtöisin vaikka nykyään tietysti on levinnyt ympäri maailman.
Suomessa ei myydä kunnon chiliä. Ne pitää kasvattaa itse kesällä kasvihuoneessa, jos haluaa autenttista makua ja poltetta.
En tykkää liian tulisesta chilistä. Menee nautinto syömisestä. Aamulla toki on aromaattiset paskat pöntöllä nuuhkiesssa ja runkatessa. Monta kertaa pitää käydä perseellä kusemassa chilien jälkeen. Ei oikein sovi mulle nuo mausteiset eväät.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei myydä kunnon chiliä. Ne pitää kasvattaa itse kesällä kasvihuoneessa, jos haluaa autenttista makua ja poltetta.
Kyllä Turussa ainakin on ihan hyvää kamaa myynnissä. Heinän kasvattamaa Nagaa, Reaperia, Ghostia jne. löytyy Cittarista.
90-luvulla tuli kauppoihin enemmissä määrin. 80-luvun ruokalehdissä varoiteltiin ettei kannata laittaa liikaa mustaa pippuria kastikkeisiin, ettei ole liian tulista. Kyse oli jostain 1/4 teelusikallisesta... Oli vähän erilaista aikaa silloin.
Vierailija kirjoitti:
En tykkää liian tulisesta chilistä. Menee nautinto syömisestä. Aamulla toki on aromaattiset paskat pöntöllä nuuhkiesssa ja runkatessa. Monta kertaa pitää käydä perseellä kusemassa chilien jälkeen. Ei oikein sovi mulle nuo mausteiset eväät.
Niihin tottuu ja toleranssi kasvaa. En tiedä onko siinä mitään järkeä, mutta chilipää on chilipää.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei myydä kunnon chiliä. Ne pitää kasvattaa itse kesällä kasvihuoneessa, jos haluaa autenttista makua ja poltetta.
Onnistuu parvekkeellakin, kun esikasvattaa valon alla ennen ulos siirtämistä ja laittaa tarpeeksi ajoissa eli kohta itämään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei myydä kunnon chiliä. Ne pitää kasvattaa itse kesällä kasvihuoneessa, jos haluaa autenttista makua ja poltetta.
Kyllä Turussa ainakin on ihan hyvää kamaa myynnissä. Heinän kasvattamaa Nagaa, Reaperia, Ghostia jne. löytyy Cittarista.
Ihan liian tulisia. Ei noista nauti. Cayennessa menee raja. Pitää maistua kaikki ainekset.
Noin tuhat vuotta sitten kaikkein aikaisimpien arvioiden mukaan.