Miten lisätä palkokasvien käyttöä?
Kommentit (16)
- Hummusta tai paputahnaa leivän päälle
- Ruokiin korvaa osa lihasta pavuilla, kikherneillä tai linsseillä
Osta kaupasta ja syö.
Herneitä ja papuja.
Hernekeitto joka torstai. Kikhernesalaattia, falafelpyöryköitä, tomaattia ja valkopapuja, minestronekeitto ruskeista pavuista, härkäpapumuhennos, aterian kylkeen vihreitä papuja, herneenversoja tai -palkoja.
Jauhelihan korvaaminen soijarouheella. Intialaisia ruokia linssistä.
Vierailija kirjoitti:
Hummus maistuu hirveältä.
Jotkut valmishummukset maistuu joo, itse pystyn syömään lähinnä Pirkka Parhaat hummusta. Itse tehty on todella hyvää! Laitan siihen kikherneitä, vaaleaa tahinia, valkosipulinkynnen, sitruunamehua, oliiviöljyä, suolaa ja juustokuminaa.
Tykkäätkö texmex-ruuista? Jos tykkäät, niin tomaattimurskasta, säilykepavuista ja mausteista teet täytteen, jota voit sitten käyttää tacoissa ja tortilloissa. Säilykepapujen valikoima on aika laaja. Mä tykkään tehdä aika usein ruokaa "lähi-idän tyyliin" ja yksi suosikkini lisukkeeksi on marinoidut kikherneet. Sitruunaa, tuoretta chiliä, valkosipulia, tuoretta persiljaa, vähän oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria marinadiin. Sekaan valutetut kikherneet ja pariksi tunniksi jääkaappiin. Yksi hyvä on myös shaksuka. Yksi ohje siihen löytyy vaikkapa täältä:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/shakshuka
Mä tein kerran hummusta itse, netistä katsoin ohjeen. Se oli ihan mautonta.
Mikäs se on lähi-idän joku toinen leivänpäällystahna, en saa nimeä mieleen. Munakoisoa ainakin tuli siihen?
(Savumarinoitu) tofu. Sillä voi korvata usein esim. broilerin ja tulee vaan jopa parempaa. Valmistus niin että viipaloi tofun neljään osaan, painelee kunnolla kuivaksi talouspaperilla, leikkaa kuutioiksi ja paistaminen ilman rasvaa. Näin siitä tulee rapeaa ja hyvää. Olen sekasyöjä mutta tofusta on tullut ihan luontainen osa ruokavaliota. IBS-vatsani kestää sitä hyvin, toisin kuin esim. linssejä ja härkäpapua.
Vierailija kirjoitti:
Mä tein kerran hummusta itse, netistä katsoin ohjeen. Se oli ihan mautonta.
Mikäs se on lähi-idän joku toinen leivänpäällystahna, en saa nimeä mieleen. Munakoisoa ainakin tuli siihen?
Oli sitten huono ohje, jos oli mautonta. Se tarvii riittävästi valkosipulia ja sitruunan mehua ja suolaa, että maistuu. Ja hyvää oliiviöljyä myös. Kaupan versiot on yleensä aika pahvin makuisia, maistuu pelkkä papu ja ihan vähän tahini.
Baba Ghanous on se munakoisotahna. Papuja siihen ei tule joten ei liity tämän otsikon aiheeseen varsinaisesti.
Mä olen kasvissyöjä ja syön palkokasveja paljon:
- Aina on leivälle jotain palkokasvipohjaista levitettä jääkaapissa, hummusta, valkopaputahnaa yms.
- Kikherneet paistettuna ja maustettuna sopivat hyvin salaatteihin tai aterian proteiinilisäkkeeksi
- Linssi-, papu- ja hernekeitot on hyvää arkiruokaa, josta saa palkokasveja helposti.
- Pavuista saa myös tehtyä erinomaisia kasvispyöryköitä. Valmiinakin sellaisia kaupoista saa.
- Tofu on soijapapujuustoa, ja sopii moneen. Helppo proteiini wokkiin esimerkiksi.
- Pakasteherneet ja -pavut sopii myös moneen. Esim. lounaaksi söin tänään juuri salaatin, jossa oli tomaattia, mozzarellaa, pakastepapuja, tuoretta basilikaa ja valkosipulinen oliiviöljykastike.
- Kannattaa myös muistaa palkokasvivalmisteet kuten härkis, nyhtökaura ja monet palkokasvipohjaiset kasvispihvit, lihankorvikkeet, yms.
Melkein mihin tahansa tomaattipohjaiseen kastikkeeseen sopii mielestäni punaiset linssit. Ne ei maistu oikeastaan miltään, ja ainakin omasta mielestäni ovat vatsalle hellempiä kuin vaikka vihreät linssit. Kuivatut punaiset linssit eivät maksakaan juuri mitään. Niitä ei myöskään tarvi liottaa tms., vaan voi vaan heittää kiehuvaan kastikkeeseen ja antaa porista siellä n. 10 min. Mun mielestä kaikkein paras ja helpoin linssiruoka ja tomaatti-linssikeitto, joten suosittelen aloittamaan siitä (netistä löytyy monenlaisia ohjeita).
Tofu ja maapähkinä ovat palkokasveja, kokeile vaikka niitä jos herneet ja pavut ei maistu