Kuinka kauan viini säilyy hyvänä jääkaapissa?
Ruuan kanssa ottaisin muutaman lasillisen. Ja reilu puolet jää pulloon.
Kommentit (14)
Ai niin vähän aikaa vaan. Kiitos tiedosta.t.ap
Helposti pari päivää säilyy kunhan on korkki kiinni. Myös punaviinin voi laittaa jääkaappiin jossa se säilyy paremmin kuin huoneenlämmössä. Viini alkaa pilaantumaan joutuessaan hapen kanssa kosketuksiin, ja yleensä matalampi lämpötila hidastaa kaikkia kemiallisia reaktioita
Nyrkkisääntö on, että mitä halvempi viini niin sitä vähemmän sen maku muuttuu vaikka pitäisikin pulloa avattuna.
Vanhan laatuviinin maku taas alkaa muuttumaan hyvin nopeasti avaamisen jälkeen ja on yleensä parhaimmillaan 2-12h avaamisen jälkeen. Omasta mielestäni.
Jotkut käyttävät erillisiä tyhjiökorkkeja joiden avulla pulloon pumpataan alipaine (vacuvin). Itse olen nykyään taipuvainen pitämään niitä ainakin osittain placebona koska ei sinne pulloon niillä vehkeillä mitään tyhjiötä saada. Korkeintaan saadaan vähän laskettua hapen osapainetta.
Itse tökkään pulloon sen oman korkin takaisin jos osa jää juomatta, ja säilön punkun huoneenlämmössö ja valkkaria jaääkaapissa. Avatut punkut pyrin juomaan 1-2 pv sisään mutta valkkarit mielestäni säilyvät hieman pidempään.
Skumppa voi sellaisella erikoiskokeilla suljettuna pysyä juomakelpoisena ja kuplivana joitakin tunteja tai max seuraavaan päivään.
Ei viini varsinaisesti pilaannu, mutta maku voi kärsiä.
Minä olen esim. valkoviiniä (kierrekorkki n.15e pulloja ostan) juonut viikon päästä loppuun, säilytetty jääkaapissa, ihan ok oli edelleen.
Meillä punaviinipullollista ei vain tule juotua ilman vieraita niin nopeasti. On sitten juotu kahdenkin viikon ajan yhtä pulloa. Maku ei ole enää sama, mutta jääkaappikylmää mehua, ja hengissä ollaan.
Kotimaisen valkkarin (013) maku se vaan säilyy! :)
Mutta totta tuo, valkkarissa se maku muuttuu eikä aina, välttämättä, huonompaan suuntaan.
(lue: pe:na avasin - jestas mitä pskaa taas ostin :( ; viikon päästä - hmmm. täähän on ... hyvää = maku tuli eri lailla esille)
hanki viinipumppu jos haluat säilyttää sen juotavana hieman pidempään
tämä auttaa vain hapettumiseen. Ei bakteerien aiheuttamaan pilaantumiseen
Ostakaa pieniä pulloja niin ite teen
Vierailija kirjoitti:
Ostakaa pieniä pulloja niin ite teen
Mulla jäi käyttämättä puolen litran tölkkikin. Ostin sen risottoa varten mutta eipä ole mennyt muualle ja ollut auki nyt varmaan pari viikkoa.
Pari-kolme tuntia ja sitten se muuttuu pahaksi. Sen huomaa heti viinin käytöksestä. Ärsyttää puheillaan ja rikkoo astioita.
Minun mielestäni punaviini paranee kun sen avaa! Se on parempaa seuraavana päivänä ja säilyy suunnilleen viikon verran erittäin hyvin. Maku on jotenkin metallinen tai kemikaalinen heti avattuna, se pehmenee ja tasaantuu seuraavaksi päiväksi. Niin ja sitten tietenkin sopiva lämpötila Jääkaappikylmä on oikein hyvä. Se lämpenee lasissa sopivasti.
Tämä ei todellakaan ollut mitään provoilua. Saa olla eri mieltä jos haluaa. Minä olen oikeasti tätä mieltä.
Pari päivää pullossa. Hanapakkaus kestää varmaan pidempään. Ostan jouluksi aina hanapakkausen ja sitten alan juomaan sitä heti kun herään.
Viini on hapanta litkua, se ei ole hyvää.
Näin juoppona sanon vartti tunnin on maximiaika.
Avattu pullo säilyy jotain 3 päivää korkeintaan.