Vihreät vai mustat oliivit? Ikuisuus kysymys.
Tykkään molemmista, mutta nyt olen ostanut jo vuosia vihreitä.
Kommentit (34)
Mustat oliivit ovat värjättyjä vihreitä oliiveja.
Mulle ei oo ikuisuuskysymys. En tykkää niistä värjätyistä (eli mustista). Vihreät tai ruskeat.
Ei ne ole värjättyjä, vaan vihreät ovat raakoja ja mustat kypsiä.
Vihreät oliivit kerätään raakoina, jos ne ehtisivät kypsyä niistä tulisi mustia.
Vierailija kirjoitti:
Ei ne ole värjättyjä, vaan vihreät ovat raakoja ja mustat kypsiä.
Vihreät oliivit kerätään raakoina, jos ne ehtisivät kypsyä niistä tulisi mustia.
Höpö höpö. Johan sen siitä väristä näkee ettei ole luonnollinen.
Vierailija kirjoitti:
Ei ne ole värjättyjä, vaan vihreät ovat raakoja ja mustat kypsiä.
Vihreät oliivit kerätään raakoina, jos ne ehtisivät kypsyä niistä tulisi mustia.
"Tasaisen musta oliivi on saatu aikaan kemiallisesti värjäämällä. Väriaine on vaaratonta, mutta osa kuluttajista pitää oliivia mauttomana."
On olemassa mustanvihreitä oliiveja, kypsyvät vähän eri aikaan. Lidlin Kreikanviikoilta saa Suomen parhaat oliivit pussissa.
"Vihreät oliivit poimitaan puusta ennen kuin ne ehtivät kypsyä enempää ja muuttua tummiksi. Värin ratkaisee siis sadonkorjuun ajankohta."
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/2927e0dd-14c0-401f-9113-194…
Vierailija kirjoitti:
Kalamataoliivit tai vihreät. Ei niitä täydellisen mustia, värjättyjä oliiveja.
Juu. Kalamataoliivit ovat täysin ylivertaisia. Eli vastaus on: ruskeat
Vihreistä tykkään enemmän etenkin salaatissa. Vieläpä kivellisistä. Mustista/ruskeista esim. pizzan päällä tai lämppäreissä, mutta käytän niissä vaihtelevasti myös vihreitä.
Oliivit kyllä tummuvat kypsyessään, muun muassa nimisuojatut Kalamata-oliivit ovat tummasta väristään tunnettuja. Täysin mustia oliiveista ei kuitenkaan luonnostaan koskaan tule. Tasaisen musta väri on keinotekoinen, mustat oliivit ovat alun perin vihreitä. Oliivit muuttuvat mustiksi värjäämällä. Kyseinen väriaine on E 579, eli rautaglukonaatti.
https://www.voice.fi/viihde/a-212582
Katsomalla oliivipurkin kylkeen käy ilmi, ovatko oliivit värjättyjä. Vaikka E-koodi voi tuntua luotaantyöntävältä, on rautaglukonaatti kuitenkin hyväksytty ja turvallinen elintarvikeväri.
Vierailija kirjoitti:
"Vihreät oliivit poimitaan puusta ennen kuin ne ehtivät kypsyä enempää ja muuttua tummiksi. Värin ratkaisee siis sadonkorjuun ajankohta."
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/2927e0dd-14c0-401f-9113-194…
samasta jutusta:
Tasaisen mustien oliivien väri on peräisin rautaglukonaatista, joka tunnetaan e-koodilla E579. Rautaglukonaatti värjää oliivit pikimustiksi.
Sen sijaan tummanvioletit oliivit, kuten kalamata-oliivit, ovat värjäämättömiä. Ne tunnistaa helposti luonnollisen tummasta, violettiin vivahtavasta sävystä.
Mustat pienet Nizzan alueen oliivit on parhaita!
Vihreät oliivit, mustat oliivit ja huomioliivit. Kaikki käy.
E579 - Ferroglukonaatti
Lisäaineryhmä
Muut lisäaineet
Kuvaus
Glukonihaposta (E 574) ja maitohaposta (E 270) valmistettuja rautasuoloja. Saa käyttää vain oliivien värjäämiseen mustaksi hapettumalla. Enimmäismäärärajoitus.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/e-koodi…
Saako mustista oliiveista ferritiinirautaa?
Mieluummin mustat Kalamataoliivit, mutta oon vasta alkutaipaleella mun oliivi-ihastuksessani, joten vihreät menee kans.
Mustat oliivit on rikkisulfaatilla mustiksi värjättyjä vihreitä oliiveja, kaikki oliivit poimittaessa vihreitä. Usein oliivit hyvinkin laikukkaita ja siksi ne värjätään mustiksi. Olen kibbutseilla Israelissa ollut oliivien värjääjänä, minulle kannettiin valtavia oliivivasuja hirveällä tahdilla. Syydin oliivit eräänlaiseen verkkokatiskaan joka upotettiin tuollaiseen haisevaan rikkisulfaattimömmöön. Sanottiin että jos sinne mömmöön putoaa niin muuttuu itsekkin mustaksi mutta en tiedä oliko tämä totta! Lattialle tuota mustaa mönjää putoili verkkohäkistä ja lattiaan oli syöpynyt tumman puhuva polku verkkohäkin alle.
Muistan kun söin aivan tuhottomasti oliiveja tuolla. Istuin sellaisen valtavan pöydän takareunalla yhtenä monista oliivinkäsittelijöistä, päivästä toiseen perkasimme, puhdistimme ja lajittelimme oliiveja. Ja niitä oliiveja syötiin! Niitä grillattiin, tehtiin muhennosta, ihania Olli isalaatteja oli, sellainen oli ihaninta jossa oli pomeloita, avokadoa, sipulia, oliiveita ja tomaattia, chilillä maustettuna, tätä syötiin grilli- iltoina. Tuon aavikkoseudun pomelot olivat punertavia ja kirpeitä kuin sitruunat!
Jatkuvasti oli säilöttyjä oliiveita mukana ja ihania oliivileipiä (kokonaisia ja paloiteltu ja oliiveita oli leivässä, myös tavallista että leivän väliin laitettiin oliivitahnaa ja oliiveita! Juustoa, savustettua lammasmakkaraa ja oliivitahnoja, tuollainen oli tavallinen eväsleipämme, pitaleipämäisti kiedottuna ja salaattiin hukutettuna!
Jopa kibbutsin lampaat ruokittiin oliivimössöllä. Lampaanlihaa grillattiin lähes joka ilta. Kibbutsillamme oli tietysti myös leipomo niin tuoreita pitaleipiä ja sämpylöitä grillasimme ja lampaanlihaa eikä koskaan ollut annosta ilman oliiveita! Reseptit oli tuhansia vuosia vanhoja kun oikein muuta ei aavikon laidalla edes kasvanut kuin käkkäräisiä oliivipuita ja niiden seassa laidunsi lampaita!
Monta vuotta pysyin terveenä ja ihoni oli kaunis ja heleä oliivikuurin jäljiltä, puolitoista vuotta olin tuolla "oliivileirillä" lopulta, ihanaa aikaa oli. Toinenkin suomalainen oli kesän kibbutsillamme, oliiviintuoksuiset terveiset Susannalle jos satut tätä lukemaan, minulla on edelleen seinällä oliiviinlehdyköistä tekemäsi taulu
Ei vihreitä, ei mustia, vaan ruskeita kalamata-oliiveja.
Kalamataoliivit tai vihreät. Ei niitä täydellisen mustia, värjättyjä oliiveja.