Mitä ongelmia vegaanille tulee, jos hän syö eläinproteiinia?
Kysyn ihan ilman pirunsarvia, uteliaisuudesta. Eräässä ketjussa mainittiin, että vegaanille tulee pahoja ruoansulatus- tai muita vaivoja, jos hän yhtäkkiä syö eläinproteiinia. Se kuulostaa yllättävältä, sillä suurimman osan olemassa olostaan ihmiskunta on käyttänyt pääosin kasviperäistä ravintoa, ja eläinperäistä silloin, kun sitä on saanut. Eli hyvinkin saattoi käydä niin, että useamman kuukauden lihattomuuden jälkeen yhtäkkiä vetäisi suuremman määrän paistia, kun saatiin isompi saaliseläin kaadettua. Jos siitä olisi tullut merkittäviä terveysongelmia, niin ihmisethän olisivat kuolleet jo sukupuuttoon.
Eli: mitä ongelmia tulee ja kauanko on pitänyt olla vegaani, jottei kroppa enää kestä eläinproteiinia?
Jos vielä joku osaa kertoa, mistä se tarkalleen johtuu, suolistomikrobien vaihtumisesta vai jostakin muusta, niin se olisi plussaa.
Kommentit (16)
Varmaan suolistomikrobit ovat todennäköisin selitys. Itselläni ei koskaan ollut minkäänlaisia vatsavaivoja tai yliherkkyyksiä, mutta kun söin pidemmän paleoruokavaliolla olon jälkeen ihan tavanomaisia ja aiemmin ongelmitta syömiäni ruokia, sekä vatsa että iho alkoivat oireilla todella pahasti. Sain järjettömän kutisevia ja laajoja ihottumia, ja vatsa meni aivan sekaisin pelkästään siitä, että söin lihapiirakan ja join maitoa.
En ole vegaani, koska syön kalaa ja maitotuotteita, mutta en kanaa tai punaista lihaa. Jätin lihan pois vähitellen reilu 10 v. sitten, kun alkoi tuntumaan väärältä, että yhä uusien ja uusien eläinten pitää kuolla vain siksi että minä saan syödä lihaa.
Aluksi vain vähensin lihan syöntiä, koska pidin kuitenkin sen mausta, mutta sitten maku alkoi muuttumaan eikä se ole minusta enää hyvää. Nykyään jos syön lihaa (sellaisissa tilanteissa, joissa joku on sitä minulle varta vasten kokannut tai muuta ei ole tarjolla), saan yleensä mahanpuruja. Ei mitään vakavaa, mutta vatsa turpoaa ja tulee kipeäksi. Lihan syömisen jälkeen on myös pitkään epämiellyttävän raskas ja täysi olo. Luulen, että joidenkin ruoansulatusmikrobien tai vastaavien kannat suolistossani ovat muuttuneet niin, ettei liharuoka enää sula niin hyvin kuin aikaisemmin.
Nosebo efekti. Ja lyhytaikaisesti ummetusta.
Tulee järkeä päähän ja hyvinvointi alkaa heti.
Itse syön lihaa harvoin ja silloin kun sitä syön, saan ummetusta.
Jos on pitkään syömättä lihaa, häviää suolistosta sellaiset bakteerit, jotka osaavat käsitellä lihaa. Siksi ruoansulatus ei oikein hyvin pysty toimimaan lihan kanssa. Ruoka ei etene suolistossa ja tulee mahakipuja ja ummetusta.
Liha on raskas sulatettava sellaisellekin suolistolle, joka on tottunut lihaan ja osaa toimia sen kanssa.
Vierailija kirjoitti:
En ole vegaani, koska syön kalaa ja maitotuotteita, mutta en kanaa tai punaista lihaa. Jätin lihan pois vähitellen reilu 10 v. sitten, kun alkoi tuntumaan väärältä, että yhä uusien ja uusien eläinten pitää kuolla vain siksi että minä saan syödä lihaa.
Aluksi vain vähensin lihan syöntiä, koska pidin kuitenkin sen mausta, mutta sitten maku alkoi muuttumaan eikä se ole minusta enää hyvää. Nykyään jos syön lihaa (sellaisissa tilanteissa, joissa joku on sitä minulle varta vasten kokannut tai muuta ei ole tarjolla), saan yleensä mahanpuruja. Ei mitään vakavaa, mutta vatsa turpoaa ja tulee kipeäksi. Lihan syömisen jälkeen on myös pitkään epämiellyttävän raskas ja täysi olo. Luulen, että joidenkin ruoansulatusmikrobien tai vastaavien kannat suolistossani ovat muuttuneet niin, ettei liharuoka enää sula niin hyvin kuin aikaisemmin.
Kiitos vastauksesta.
Tulevatko mahanpurut heti ruokailun jälkeen vai vasta reilun tunnin kuluttua? Eli alkaako ongelma siinä vaiheessa, kun ruoka päätyy suolistoon (mahalaukku alkaa tyhjentyä noin 50 minuuttia syömisen lopettamisen jälkeen)?
-ap
Kuolevat. Muuttuvat tuhkaksi hetkessä.
Mulle ainakin tuli ruokamyrkytys-tila. 3 päivää oksentamista ja piip, kuumetta. Olin ollut silloin vasta 4 vuotta vegaani, ruoassa oli kinkkua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En ole vegaani, koska syön kalaa ja maitotuotteita, mutta en kanaa tai punaista lihaa. Jätin lihan pois vähitellen reilu 10 v. sitten, kun alkoi tuntumaan väärältä, että yhä uusien ja uusien eläinten pitää kuolla vain siksi että minä saan syödä lihaa.
Aluksi vain vähensin lihan syöntiä, koska pidin kuitenkin sen mausta, mutta sitten maku alkoi muuttumaan eikä se ole minusta enää hyvää. Nykyään jos syön lihaa (sellaisissa tilanteissa, joissa joku on sitä minulle varta vasten kokannut tai muuta ei ole tarjolla), saan yleensä mahanpuruja. Ei mitään vakavaa, mutta vatsa turpoaa ja tulee kipeäksi. Lihan syömisen jälkeen on myös pitkään epämiellyttävän raskas ja täysi olo. Luulen, että joidenkin ruoansulatusmikrobien tai vastaavien kannat suolistossani ovat muuttuneet niin, ettei liharuoka enää sula niin hyvin kuin aikaisemmin.
Kiitos vastauksesta.
T
Ei välittömästi, siis heti syödessä. Ehkä puolen tunnin - tunnin kuluttua.
Miksi kuvittelet, ettei noille muinaisille ihmisille olisi voinut tulla vatsanväänteitä?
Tosin ei kaikille muutenkaan tule. Kun mun kasvissyöjänä kasvanut lapsi alkoi syödä lihaa, niin ei sille tullut mitään ongelmia.
Lihan proteiinit ovat niin paljon "vahvempia" kuin muut, joten niiden pilkkomiseen ja mädätykseen suolessa tarvitaan järeät bakteerit ja entsyymit. Kasvisyöjäksi siirtyessään ihmisen suolistosta ne kuolee muutamassa viikossa. Siksi jos vuosien kasvissyönnin jälkeen aloittaa lihan syönnin, se on tehtävä hyvin hyvin varovasti. Muuten voi olla edessä reissu ensiapuun.
Kuukaudet lienee vähän eri asia kuin vuodet ja vuosikymmenet.
Kasvaa pirunsarvet päähän