Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko mitenkään mahdollista saada kananmuna homehtumaan?

Vierailija
22.08.2024 |

Jos mitävaan tuoretta ruokaa tai siis tuoretta "tuotetta" säilyttää liian pitkään niin tottakai se pilaantuu. Mutta säilytysolosuhteista riippuen esim paprika homehtuu tai mätänee. Niin: riippuu säilytysolosuhteista että millälailla tuote pilaantuu, eli pilaantuuko se homehtumalla vai mätänemällä. Molemmat pilaantumiset ovat ihan täysin erilainen prosessi, aivan täysin eri juttu! Useimmiten esim leipä homehtuu. Mutta eiköhän ole mahdollista ihan helposti keksiä keino jolla leipä saadaan homehtumisen sijaan mätänemään! Todennäköisesti ihan helppoa!

Mutta mites kananmuna? Häh? Liian pitkään säilytettäessä, väärissä olosuhteissa, kananmuna mätänee. Miten voisi saada kananmunan homehtumaan? Miten ihmeessä?

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
22.08.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä ap nyt alan veikkailla...

Homehtumisen ja mätänemisen yksi suuri ero taitaa olla kosteusero: homehtumista tapahtuu kuivassa, mätänemistä tapahtuu märässä. Toki myös happiero taitaa olla (homehtuminen vaatii happea, mätäneminen tapahtuu hapettomissa olosuhteissa), mutta siihen eroon en nyt osaa ottaa kantaa. Mutta siis tuo kosteusero: jos ihminen kuolee kotonaan olohuoneessa sohvalla, niin joitain viikkoja myöhemmin ruumis taitaa olla homehtunut, ihan vaan harmiton hajuton muumio. Jos ihminen kuolee märässä suossa ja jää siihen pinnalle lojumaan niin joitain viikkoja myöhemmin ruumis taitaa olla mädäntynyt. Ei todellakaan mikään muumio vaan maailman iljettävin pehmein märin "ällötyskappale", jumalattoman suuri "ällötys" keskellä suota.

Normaalisti leipä homehtuu koska normaalisti leipä on kuivaa. Jos leipä tahdotaan mädättää, niin tarvitsee vaan kastella se leipä.

Normaalisti kananmuna mätänee koska kananmuna on märkä. Jos kananmuna tahdotaan homehduttaa, niin tarvitsee vaan kuivata se kananmuna. Niin: normaali märkä kananmuna mätänee. Mutta "kuivattu kananmuna" ei mätänisi vaan homehtuisi! Niin helppoa saada aikaan homehtunut kananmuna: se vaan pitää kuivata!

Mutta tuo nyt vaan on tälleensilleen ensialkuun vähänhuono mikäsattuu veikkaukseni. Tosiasiassa en aiheesta mitään tiedä. Saatoin veikata täysin väärin.

Vierailija
2/2 |
22.08.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oikeasti kananmuna ei homehdu, koska home-itiöt ei läpäise sen kuorta (siis ainakaan Euroopassa, missä kuorta ei pestä pilalle, kuten jenkeissä). Jos rikot kuoren se alkaa kyllä homehtumaan.

 

Märkyys ei vaikuta asiaan, homehtuvathan mehut ja monet muutkin juomat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi kolme kuusi