riisin keittämisestä
Keitättekö te riisin niin, että huuhdotte riisin ennen keittämistä ja keitätte kannen alla vai ilman kantta? maalaisjärki sanoo, että kannen alla keittyy hitaammin kun se höyry ei pääse ulos. :D
Kommentit (13)
Vain pallero osaa keittää hyvää riisiä Ei voi verrata kalpeanaaman keittämään riisiin. Rakasti.
Vierailija kirjoitti:
Vain pallero osaa keittää hyvää riisiä Ei voi verrata kalpeanaaman keittämään riisiin. Rakasti.
🤣🤣🤣👍
Kansi päällä aina. Höyry on tärkeää riisille.
Kunnollinen huuhtelu aina ennen keittämistä.
Huuhdon aina riisin ennen keittämistä, tulee paljon kivampi rakenne. Riippuu vähän millaista riisiä teen, että käytänkö kantta vai en. Jos se on jotain niitä annospusseissa keitettäviä perusriisejä, en käytä kantta. Sitten taas jotkut riisipilahvit saa hautua hitaasti kannen alla. Risottotyyppisissä ei kantta, koska nestettä lisäillään vähän väliä. En usko, että sillä kannen käytöllä on oleellista merkitystä paitsi jos aikoo hauduttaa riisin hitaasti niin ettei levy ole loppuaikana päällä, silloin kansi estää lämmön haihtumista liian aikaisin.
Yksi suosikki basmatiriisille, minkä tavan opin intialaisen ruoan kirjasta:
Huuhtele riisi: laita riisi ja vettä kulhoon, sekoittele kunnes vesi sameaa, kaada vesi pois - toista kolmesti. Laita pesty riisi katilaan ja laita vettä sen verran että riisi peittyy. Anna seistä 15 minuuttia (ihan ilman lämpöä). Valuta riisistä vesi, lisää varsinainen keittovesi (400 g:lle riisiä 6 dl). Lisää mausteeksi esim. suolaa, vähän öljyä ja kardemummaa. Kiehauta nopeasti, ja heti kun vesi kiehuu, lämpö pois. Jätä kattila riiseineen levylle, kansi päällä. Ilmava riisi on valmista 40 minuutin päästä.
Vierailija kirjoitti:
Vain pallero osaa keittää hyvää riisiä Ei voi verrata kalpeanaaman keittämään riisiin. Rakasti.
Minullapas onkin jo oma pallero ja keittää varmasti maailman parhaan riisin, palleroriisin.
Maalaisjärkesi on todella hämmentävä. Mikä on se tapa, millä kuvittelet höyryn pois pääsemisen nopeuttavan kypsymistä?
Nimenomaan se kypsyttää riisiä paremmin, että se höyry EI pääse pois. Se höyry on karkaavaa lämpöenergiaa (ja kosteutta).
Huuhtelen riisin ja keitän riisin haudutuskattilassa.
Ennen keitin niin, että kannen alla ja vettä mitattu sellainen määrä, että se imeytyy kokonaan riisiin.
Nykyään keitän väljässä vedessä ilman kantta ja kaadan lopuksi siivilään. Tämä siksi, että riisistä saa tällätavoin enemmän raskasmetallijäämiä pois.
Pieraisen mikroon ja laitan riisinjyvät kipossa 10min täysille.
Huuhdon ensin riisin, koska joukossa voi olla riisintuholaisen toukkia tai roskia. Yleensä niin että laitan riisin veteen 10 minuutiksi ja heiluttelen riisiä niin että ylimääräinen aines nousee pinnalle. Sitten kaadan veden pois. Laitan riisin kattilaan ja lisään lämpöä, kun riisistä kuuluu ääniä, lisään veden. Keitän miedolla lämmöllä kannen alla kunnes vesi on imeytynyt. Sitten suljen lämmön ja annan kypsyä loppuun kannen alla.
Sulla on paska maalaisjärki