Mitä teflonpannujen ja muovilastojen tilalle?
Mitä muita vaihtoehtoja teillä käytössä? Millaisia ovat jotkut teräs- tai keraamiset pannut?
Uutisoidaan teflonin ja muovin haitallisuudesta joten olen ajatellut luopua niistä. (Mikro)muovia voi kyllä ruokiin irrota, koska muovilastojen päät ovat rispaantuneet, vaikka eivät ole edes vanhoja.
Kommentit (20)
Valurautapannu ja metallilasta on meillä.
Valurautapannun olen ymmärtänyt olevan jotenkin työläs hoitaa? Jotain rasvausta joka pesun jälkeen?
Metallilastoista irtoaa mikrometallia. Valuraudasta Mikrorautaa. Puulastoista mikropuuta.
Vierailija kirjoitti:
Metallilastoista irtoaa mikrometallia. Valuraudasta Mikrorautaa. Puulastoista mikropuuta.
Ei ole haitallisia.
Vierailija kirjoitti:
Valurautapannun olen ymmärtänyt olevan jotenkin työläs hoitaa? Jotain rasvausta joka pesun jälkeen?
Pannu huuhdellaan vedellä heti käytön jälkeen, ja pyyhkäistään paperilla. Jos se näyttää kuivalta, siihen voi sipaista vähän öljyä, mutta ei se kyllä mun mielestä mikään työläs sipaisu ole. Mulla on kevytvalurautapannu, koska ranteissa on nivelrikko, enkä pysty käsittelemään raskasta pannua.
Voiko valurautapannua käyttää tavallisella keraamisella liedellä?
Älä usko vihervassupropagandaa. Vihervassu valehtelee agendansa eteen kuin lahkolainen...
hiiliteräs-, valurauta- ja keraamisella pinnoitteella oleva teräspannu. noilla 3 pärjää aina ja muita ei tarvitse. Ja paistotuloskin kaisissa on parempi kuin yhdessäkään fluorimuovipannussa.
Valurautapannut ja teräspannut. Samoin puulastat ja teräslastat.
Vierailija kirjoitti:
Valurautapannun olen ymmärtänyt olevan jotenkin työläs hoitaa? Jotain rasvausta joka pesun jälkeen?
Höpsistä! Valurautapannu pestään varpusudilla tai paremman puutteessa ikiomalla tiskiharjallaan ilman tiskiainetta suolalla puhtaaksi hangaten, nopeasti huuhdellen ja aina käsin kuivaten. Rasvpolton voi tehdä kerran tai kahdesti vuodessa vaikka auringonkukkaöljyllä jos ei ole lihansyöjä ja halua pannuunsa tai pataansa eläinrasvaa, jotka myydään tuubissa rasvanpolttoa varten marketeissa.
Ei tarvi ostaa jodioitua suolaa. Kaikista halvin suola lasipurkkiin ja tiskiaineen viereen riittää erittäin hyvin ja pitkään. Kuivaa pannua säilyttäessä kannattaa pitää välissä jotain vanhaa käsipyyhettä tai lakananpalaa jos sen laittaa toisen pannun yms päälle.
Valurautapannu pysyy hyvänä kun välillä paistaa voissa lettuja sillä. Voita on hyvä laittaa reilusti niin letut ei tartu kiinni. Lopuksi pyyhkäisee pannun talouspaperilla puhtaaksi.
Piti katsoa muovisia paistinlastojamme tarkemmin. Kärjet sulaneita ja sormin nyppäämällä lähti sitä materiaalia irti, huh. o.O
Vierailija kirjoitti:
hiiliteräs-, valurauta- ja keraamisella pinnoitteella oleva teräspannu. noilla 3 pärjää aina ja muita ei tarvitse. Ja paistotuloskin kaisissa on parempi kuin yhdessäkään fluorimuovipannussa.
Missä tilanteessa käytät mitäkin? Varsinkin tuo keraaminen pinnoite, milloin se sopii?
Olen lopettanut paistinpannun käytön lähes kokonaan ja valmistan ruokaa padoissa, kattiloissa ja vuoissa, mutta pannut minulla on terästä ja valurautaa. Kiinnipalamisen määrä vähenee lämpötilan laskiessa ja öljyn lisääntyessä. Samalla käristyksen karsinogeenit vähenee. Ruoanlaitto myös helpottuu, kun ruokaa ei tarvitse päivystää, ja sotkua tulee vähemmän.
Puinen pannu ja metallinen lasta niin ei ole vaaraa mikromuovista.
Totesin, että pääsen helpoimmalla, kun hoidan paistamisen uunissa ja siirryn enemmän kattila- ja pataruokien suuntaan.
Puiset ja teräksiset lastat, kauhat jne kestää näemmä ihmisiän. Nimittäin v. -80 muutin pois kotoa ja äitini osti minulle ekat astiat, joihin kuului yllä mainitut. Ovat vieläkin käytössä ja todella helppohoitoisia. Teräslastassa on puinen varsi, joka vasta nyt saattaa haljeta, koska olen pessyt sitä tiskikoneessa. Käsin nopeasti pestävä. Noilla on jo tunnearvoa, kun vanhemmat ovat menehtyneet. Ajattelen heitä lämmöllä aina ottaessani jonkun noista käyttöön.
Onkohan Hakaniemen torilla vielä se punottujen korien myyjä? Aikoinaan siellä vanhempi ukkeli aikansa kuluksi veisti puisia lastoja ym kodin tarvikkeita. Sieltä voisi kysyä tai tilata kunnollisia käsin tehtyjä keittiötarpeita kotimaisesta puusta.
Vierailija kirjoitti:
Metallilastoista irtoaa mikrometallia. Valuraudasta Mikrorautaa. Puulastoista mikropuuta.
Ennen vanhaan valurautapannut ja padat pitivät huolen raudan saannista.
Vierailija kirjoitti:
Voiko valurautapannua käyttää tavallisella keraamisella liedellä?
Kyllä meillä toimii samat astiat kuin ennenkin.
(Ne obduktioliedet on eri asia. XD)
Teräspannu ja puinen lasta. Metallinen vispilä ja lasikulho.