Jos tarjolla on ruokaa jossa eri ruokapaloja sekaisin, saako ottimella valikoida itselle paloja tai jättää jotain? Kala, peruna, sipuli
Jos tarjolla on esimerkiksi fetasalaatti, lohikeittoa, katkarapupastaa tai mansikka-halloumisalaatti, onko etiketin vastaista jos valikoi että mitä ruokalajista ottaa?
Jos vaikka nappailee lohikeitosta enemmän lohenpaloja, salaatista mansikat tai fetat tai jättää kaikki hallouminpalat itseltä pois - onko se huono tapa muita vieraita kohtaan?
pitääkö ottaa kauhalla niin että tulee mitä tulee tai pyrkiä ottamaan tasaisesti?
Kommentit (41)
Kyllähän se hassulta näyttää jos joku rohmuaa itselleen palat ruoasta missä pitäisi olla kaikille samaa tarjolla.
Ei ole kiva olla viimeisenä ottamassa jos omalle lautaselle on tarjolle vain perunaa ja kasa maustepippureita
Kannattaa sorkkia ja valita kaikki herkut itselle... Mitä sitä mulle jakamaan
Miksi sinun tarvitsee edes kysyä moista?
Jos ruuassa on vaikka kapriksia eikä voi sietää niitä niin otetaanko omalle lautaselle ja jätetään sitten siihen reunalle jos ei tykkää?
eikö saa noukkia linjastolla pois?
Ei saa valikoida eikä saa jättää, joten en ota lainkaan. Käyn aina ennen vierailua syömässä ja kieltäydyn kohteliaasti ruuasta.
Perunaa pitää olla 60 %, sipulia 30 % ja kalaa 10 %
Vierailija kirjoitti:
Jos ruuassa on vaikka kapriksia eikä voi sietää niitä niin otetaanko omalle lautaselle ja jätetään sitten siihen reunalle jos ei tykkää?
eikö saa noukkia linjastolla pois?
Onko sitten jollekin muulle kiva jos on kaikki voimakkaimmat asiat hänen soppakauhassaan?
Sanoisin, että vähän kuitenkin riippuu mitä on ronkkimassa. Sitä "pääjuttua" on todella epäkohteliasta hamstrata vain itselleen, mutta esim. itse en syö lihaa, ja jos tarjolla on vaikka lihakeittoa, niin silloin jätän lihanpalat kattilaan ja otan vain juureksia. Harvemmin tuollaisesta kukaan harmistuu.
Tietenkin otetaan kaikkea, ja jos tulee jotain, mitä ei pysty syömään, jätetään vaivihkaa lautasen reunalle/lautasliinan sisään.
Olin joskus töissä työpaikkaruokalassa, jossa ensimmäiset aina kalastivat keitosta kaikki sattumat. Viimeiset saivat perunaa ja lientä. Alettiin sitten lisätä esim. nakin paloja keittoon puoli välissä ruokailua, mutta kyllä ihmetytti aikuisten ihmisten käytöstapojen puute. Kyllä pöytätavat pitäisi oppia ja pienenä, viimeistään alaluokilla.
Minun mielestäni voi jättää numeroa tekemättä lautasen reunalle, jos jokin ei kertakaikkiaan putoa. Vaikka ne kaprikset.
Itse esimerkiksi en kertakaikkiaan saa nieltyä maksaa ja otin joskus voileipäkakkua, jossa oli jotain maksatahnaa täytteenä. En syönyt sitä kerrosta asian maistettuani ja laitoin roskiin keittiössä käydessäni. Toiste en tuolla sitten ottaisi koko kakkua.
Vierailija kirjoitti:
Jos ruuassa on vaikka kapriksia eikä voi sietää niitä niin otetaanko omalle lautaselle ja jätetään sitten siihen reunalle jos ei tykkää?
eikö saa noukkia linjastolla pois?
Joko jätät kaprikset lautaselle tai et ota ruokaa jossa on kapriksia. Kyllä aikuinen ihminen pystyy juhlissa/työpaikan lounaalla yms. tilanteissa syömään myös ruokia, joista ei tykkää. Kotona sitten voi rääpiä ruokaa rauhassa.
Ronkkiminen on rumaa. Ota omat eväät.
Kauhalla otetaan se mitä tulee eikä ronkita
Ei tietenkään saa viedä kaikkia lohipaloja lohikeitosta eikä kaikkia mansikoita salaatista.
Vierailija kirjoitti:
Kauhalla otetaan se mitä tulee eikä ronkita
hahahaha kun on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia, kun aloittajaa ajattelee...
ja tiiätkös, ahneella on paskanen loppu!
(olet vissiin kotona saanut ronklata ruuan kanssa)
Vierailija kirjoitti:
Perunaa pitää olla 60 %, sipulia 30 % ja kalaa 10 %
Onko tämä joku laki?
Hyvässä lohikeitossa on yleensä runsaasti lohta. Sellaisen keiton jätän syömättä, jossa on vain pari palaa kalaa ja hirveästi perunaa ja sipulia.
Pyrin tiputtamaan kauhasta pois ne jutut joita en syö. Tekemättä siitä numeroa ja kuluttamatta liikaa aikaa jonossa. Joskus mies tai lapsi napsii niitä mun lautaselta jos istutaan vierekkäin. Tai jäävät lautaselle.
Mulla on oikeus ihan itse päättää mitä suuhuni laitan. Ja ei, en ikinä mene mihinkään juhliin kiljuvan nälän kera, usein niissä on tarjolla ihan ihme sötkötyksiä.
Syyllistyn toisinaan ronklaamiseen. Jos alkaa näyttää siltä, ettei osu yhtäkään lohenpalaa kauhaan, niin sukellan kauhan uudestaan ja otan edes kaksi lohta. Ikäänkuin hämennän soppaa sekaisin, että pohjaltakin herkut nousee mukaan.
Emäntänä olen oppinut, että osa proteiinista lisätään vasta tarjoilun puolen välin jälkeen.
Esim siskonmakkara kelluu, niin valmiissa sopassa on sitten päällikerros siskonmakkaraa ja perunat pohjalla. Moni tyytyväisenä ruopasee pinnasta kauhallisen makkaraa ja tilkan lientä.
Sama juttu salaattien kanssa. Aina on muutama juntti, jotka närkkii ja valikoi kunnolla. Salaatejakin laitan esille ensin vähän, että ahneimmat saa ruopittua makupalansa. Äkkiäkös uuden vadin tuo. Ja sitten ne ilmeet, kun ekat ovat kuvitelleet voiton rienuisena saaneensa parhaat palat..
No ei saa valikoida. Tietenkään.