Suomalainen ruisleipäperinne on kadonnut ikuisiksi ajoiksi
Ennen saattoi matkustaa pitkin Suomea ja joka kylässä leivottiin toisistaan poikkeavia, mahtavia ruisreikäleipiä ja -limppuja ym. Osuuskaupalla oli leipomoja jotka tekivät takuuvarmasti hyvää reikäleipä niin Keski-Suomessa, Helsingissä kuin Turussa.
Ei enää. Kyllä nykyäänkin leivotaan mutta tuo moninaisuus on kadonnut ikuisiksi ajoiksi.
Kommentit (20)
Minä en halua mitään moninaisuutta.
5/5
Ja vähän aikaa sitten Suomalaisimmaksi asiaksi äänestettiin juuri ruisleipä. Mikä nykyään olisi suomalaisin asia? Aasiassa tehdyt Marimekon hemulimekot?
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Vierailija kirjoitti:
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Elannon reikäleipä oli monen mummon ehdoton suosikki.
Turussa on edelleen monipuolinen leipomokulttuuri. Paljon pieniä leipomoita omine tuotteineen. Ei tosiaan tarvitse tyytyä Vaasan ruispaloihin (joka muuten on ruotsalainen firma nykyään).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Elannon reikäleipä oli monen mummon ehdoton suosikki.
Mikä Osuuskauppa se on?
Kun myllyt ovat lopettaneet toinen toisensa jälkeen. Hyvä ruisleipä vaatii karkeita hiukan epätasaisia jauhoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Elannon reikäleipä oli monen mummon ehdoton suosikki.
Mikä Osuuskauppa se on?
HOK-Elanto:
Kun juuri kuolee, sitä ei enää henkiin herätetä.
Antellin ruisnappeja muistelen kaiholla.
Vierailija kirjoitti:
Turussa on edelleen monipuolinen leipomokulttuuri. Paljon pieniä leipomoita omine tuotteineen. Ei tosiaan tarvitse tyytyä Vaasan ruispaloihin (joka muuten on ruotsalainen firma nykyään).
Joo on, mutta Turku ei ole sitä parasta ruisleipäaluetta. Sanon tämä turkulaisena.
Vierailija kirjoitti:
Turussa on edelleen monipuolinen leipomokulttuuri. Paljon pieniä leipomoita omine tuotteineen. Ei tosiaan tarvitse tyytyä Vaasan ruispaloihin (joka muuten on ruotsalainen firma nykyään).
Kyllähän meillä on edelleen leipomoita myös muualla ja niistä saa hyvää ruisleipää. Ne tosin täytyy käydä ostamassa ehkä sieltä leipomosta eikä niitä saa osuuskaupalta. S-ryhmä nyt muutenkaan ei nykyisin suosi pieniä tuottajia eikä välttämättä edes kotimaisuuttaa. "Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan".
Oispa puu uuni ja saisi tehdä viikon leivät, pullat, kakut ja laittaa yöksi uuniin lihapatoja muhimaan. Näin tehtiin meillä maalla. Ei lihottu.
Parhaat ruisleivät tehdään Vääksyn-Padasjoen seudulla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Turussa on edelleen monipuolinen leipomokulttuuri. Paljon pieniä leipomoita omine tuotteineen. Ei tosiaan tarvitse tyytyä Vaasan ruispaloihin (joka muuten on ruotsalainen firma nykyään).
Joo on, mutta Turku ei ole sitä parasta ruisleipäaluetta. Sanon tämä turkulaisena.
No ei toki. Täällä tykätään enemmän makeista limpuista, hapan leipä ei ole suosittua. Mutta kyllä niistä leipomoista ruisleipääkin saa.
Vierailija kirjoitti:
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Ei tuosta kauan ole, on tainnut olla tällä vuosituhannellakin. Jokaisella osuuskaupalla on ollut omat leipomot. Moni näistä on pystyssä vieläkin, tosin yleensä omina firmoinaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Turussa on edelleen monipuolinen leipomokulttuuri. Paljon pieniä leipomoita omine tuotteineen. Ei tosiaan tarvitse tyytyä Vaasan ruispaloihin (joka muuten on ruotsalainen firma nykyään).
Joo on, mutta Turku ei ole sitä parasta ruisleipäaluetta. Sanon tämä turkulaisena.
No ei ole. Näin Turussa asuvana savolaisena sanoisin, että turkulaisten huvittavin innovaatio on se rusinoita sisältävä ruisleipä.
Sitä se ruotsalaisuus teettää...
Vierailija kirjoitti:
Parhaat ruisleivät tehdään Vääksyn-Padasjoen seudulla.
Ei kun Nurmeksen Porokylässä. Niillä on muuten oma leipomo Kouvolan Veturin Citymarketissa, joten sulla ei edes ole pitkä matka sinne. Käypä testaamassa.
Vierailija kirjoitti:
Milloinkin tuollaista osuuskaupalla leipomista olisi ollut? Mun lapsuudessa leipomot oli ihan yksityisiä yrityksiä. Toki niitä oli kylässä jopa useita.
Meidän kaunpungissa oli sekä osuuskaupan että osuusliikkeen omat leipomot ja sen lisäksi 2-3 yksityistä leipomoa ja jokaisella myös omalla reseptillä leivotut ruisleivät ja sekaleivät. Nykyään osuusliikettä ei kaupungissa enää ole ja osuuskaupan marketeissa on vain paistopisteitä missä paistetaan puolivalmiina kauppaan tulevia eri leipomojen tuotteita, leivät tulevat kauppoihin pääasiassa valmiiksi paistettuina useista eri leipomoista. Erilaisia ruisleipiä on paljon tarjolla, mutta useimmat sisältävät edelleen liian paljon suolaa jota suomalaiset saavat vähän liian paljon ruuasta.
Vielä ehtii osallistua keräykseen Ukrainalle 2.5 asti.
Keräyksen tuotto luovutetaan 9.5 Ukrainalle.
Operaatio sisua rajalle!
Kansalaiskeräys vie historian suurimman yksityisen avustuspaketin Suomesta Ukrainaan voitonpäiväksi
Tässä linkki josta pääsee osallistumaan
https://www.zeroline.fi/pages/sisua
Pekka Toveri:
https://twitter.com/PToveri/status/1785034989551157731
päättyy 2.5.2024 klo 23:59
Vielä ehtii