Te hyvät kokkaajat - miten maustatte kasvisruoan
Tiedän, että riippuu kasvisruoasta, mutta rehellisesti sanottuna en ole hyvää kasviruokaa vielä syönyt. En halua juustolla ja kermalla maustaa ruokaani.
Esimerkkinä, vaikka uunikasvikset. Mitä mausteita? Oikeasti hyvää siis.
Kommentit (34)
Ööö, pekonilla, savulihalla, porsaanlihalla, naudanlihalla ja kanalla.
Käy katsomassa kasvisruokablogeja, esim. Chocochili ja ota vinkkejä sieltä
Usein garam masalalla, sopii mielestäni hyvin mihin tahansa kasviksiin. Suosikki on kuitenkin linssidal.
Tässä hyvä ohje. Oon tehnyt vaikka kuinka monta kertaa.
Uunikasviksiin laitan suolan ja pippurin lisäksi yleensä valkosipulia, rosmariinia tai timjamia, hunajaa. Joskus chiliä, savupaprikajauhetta, tai vaikka sahramia. Mitä milloinkin.
En ole kasvissyöjä, mutta uunikasviksiin voi ripotella päälle vaikka oliiviöljyä, suolaa, pippuria, rosmariinia ja timjamia.
Jag smaksätter sådant med soptunnans lock och kokar mat för människor i stället. Ingen har klagat.
Valkosipulia, chiliä, mustapippuria, paprikaa ja jotain mausteseosta.
Uunikasvikset pilkon kuppiin, lorautan perään oliiviöljyä, reilusti valkosipulia myllystä, mustapippuria myllystä, paprikajauhetta, grillimaustetta, provencen yrttimaustetta, chilihiutaleita. Sekoitan hyvin ja sit vaan pellille.
Mutta niihinhän voi laittaa ihan niitä makuja, joista tykkää. Joskus laitan vähän juoksevaa hunajaa, joskus srirachaa, rosmariinia, jne.
Viimeksi laitoin uunijuureksiin Herbamarea, sitruunatimjamia (superhyvää), mustapippuria ja vihreitä oliiveja.
Riippuu tosi paljon ruuasta ja raaka-aineista. Esimerkiksi paahdetun porkkanan tykkään maustaa rakuunalla, kukkakaaliin sopii hyvin ras el hanout -mausteseos ja ruusukaaliin hunaja.
Lihalla yleensä. Samalla ruoasta saa täyttävää.
En tee kasvisruokia. Kokkailen enimmäkseen riistaa ja kalaa.
Noista juuresten maustamisesta vielä, ammattilaiset neuvovat laittamaan mausteet ennen öljyä. Näin maut imetyvät paremmin.
Ja kasvisruokien maustamisessa pidän tärkeänä sitä, että suolainen, makea ja happo ovat mukana sopivana kombona, minkä tasapaino selviää oikeasti vain maistelemalla.
Vierailija kirjoitti:
En tee kasvisruokia. Kokkailen enimmäkseen riistaa ja kalaa.
Etkä ilmeisesti ymmärrä lukemaasi? Ehkä kasvisten puute on vioittanut aivosi?
käytän ... mausteita?
Uunikasviksiin vaikkapa oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa, paprikajauhetta (jos seassa ei ole paprikaa kasviksena), pippuria myllystä ja kesällä tuoretta timjamia tai rosmariinia (mitä nyt kasvihuoneessa kasvaakin kunakin kesänä). Talvella vaikka kuivattuna oreganoa, ja valkosipulinkynsiä, monta.
Uunijuureksiin usein oliiviöljyä, suolaa, pippuria, valkosipulinkynsiä ja hunajaa. Valkosipulin voi jättää poiskin, mutta meillä se on sellainen perusjuttu, kasvatan sitä itse ja meillä kaikki tykkää siitä.
Jos teen linssimuhennosta (eli dahlia eli daalia) niin mausteeksi valkosipulia, chiliä, inkivääriä, garam masalaa tai curryseosta, kuminaa paahdettuna (naapurin pellosta kerättyä eli caraway englanniksi, ei ole siis jeeraa eli juustokuminaa eli cummin eng.) Curryihin syöjistä riippuen vähemmän chiliä ja inkivääriä ja kuminan korvaan jeeralla, jos curryseoksessa ei satu olemaan sitä jeeraa tarpeeksi.
Joku jo mainitsikin, että currymauste tai garam masala on aika lailla perusaines. En käytä maustetahnoja, niissä on yleensä aina jotain sellaista, joka ei sovi jollekin meidän perheestä.
Mut jos teen vaikka chili sin carnea, niin ei siihen curryä tietenkään laiteta, vaan suolaa, pippuria, chiliä (no yllätys) valkosipulia, jeeraa, ehkä hitunen tummaa kaakaojauhetta.
Wokkeihin esimerkiksi hapanimeläkastike (soijakastiketta, ketsuppia(!) etikkaa, sokeria ja maissitärkkelystä) ja inkivääriä ja chiliä, teriyaki-kastike tai satay-kastike (jonka teen ilman sipulia).
Sit joku höyrytetty parsakaali on parasta pienellä suolalla ja voinokareella! Eikä paistetut metsäsienet kaipaa kuin suolaa ja voita (no herkkutatit oliiviöljyä).
Mulla on kyllä aika kattava maustekaappi, ja tuossa on vain pieni osa ruokalajeista, joita teen. Esimerkiksi pinaattikeittoon laitan muskottipähkinää, kuten myös lasagnen juustokastikkeeseen (tai ylipäätään "maitopohjaisen" kastikkeen tai keiton mausteeksi).
Omasta ja lasteni mielestä teen herkullista ruokaa, ja vieraat ovat kehuneet - onko sitten totta vai ei, mutta ainakin teinien mielipiteet ruuasta ovat raatorehellisiä.
Sit ihan tomaattipohjainen pastakastike: mausteena valkosipulia, pippuria myllystä, paprikajauhetta, sienijauhetta (kuivattuja sieniä jauhettuna siis) ja viherjauhetta (itsetehtyä erilaisista vihreistä kasvinosista, mm. nokkosta, mangoldia, punajuuren naatteja, porkkanannaatteja, palsternakan lehtiä, joskus lipstikkaa ihan pikkasen). Tuohon voi laittaa haluamansa liemikuution (tai -jauhetta tai fondia) mutta en näe tarpeelliseksi. Laitan tomaattikastikkeeseen aina tomaattimurskan lisäksi raastettua porkkanaa ja jos vaan on, niin punajuurta, ja vuodenajasta riippuen raastettua kesäkurpitsaa, tavallista kurpitsaa tai lanttua.
Vierailija kirjoitti:
Lihalla yleensä. Samalla ruoasta saa täyttävää.
Mielestäni maustamaton liha ei maistu hyvältä.
Mä rakastan meksikolaista ruokaa joten käytän paljon jeeraa, korianteria, limeä, savustettua paprikaa valkosipulia ja chiliä.
Tosin uunikasvikset valmistan usein ihan perusmausteilla, suola, pippuri ja tarvittaessa öljy, että voin sitten jatkojalostaa niitä moniin erilaisiin ruokiin.
Vierailija kirjoitti:
Ööö, pekonilla, savulihalla, porsaanlihalla, naudanlihalla ja kanalla.
Ööö näistä mikään ei ole mauste. Urpo!
tuoreilla maustekasveilla saa hyvää makua ruokaan