Vieraiden tuomat tuliaiset tarjolle vai kaappiin?
Miten mielestäsi tulkitset tämän ja miten itse teet? Miten kuuluu tehdä? Kuuluuko mielestäsi laittaa kahvivieraiden tuomat herkut pöytään vai onko ne tarkotettu mielestäsi lahjaksi isäntäväelle?
Kommentit (17)
Sanon että haluaisin maistaa tätä heti ja laitan esille.
Ne on tarkoitettu lahjaksi. No ehkä jonkun keksipaketin laittaisin tarjolle, mutta etiketin mukaan esim. tuliaisiksi tuotua viinipulloa ei avata tuojien läsnäollessa.
Mutta mitäpä suomalaiset etiketistä piittaavat.
Riippuu vähän tuomisistakin. Esimerkiksi ruokavieraiden tuoma viini päätyy kaappiin, koska ruuan kanssa on valittu jo oma viini ja se on tarjoilulämpötilassa. Punaviini ehkä jopa auki.
Monessa kyläpaikassa on heikkolaatuinen tarjoilu. Vien laadukkaita leivonnaisia ja syödään ne kahvin kanssa. Mulle ei vanha kova pulla tai mariekeksit käy. Siedän jo laihaa kahvia vaaleapaahtoa mikä on kuin tiskivettä.
Vierailija kirjoitti:
Ne on tarkoitettu lahjaksi. No ehkä jonkun keksipaketin laittaisin tarjolle, mutta etiketin mukaan esim. tuliaisiksi tuotua viinipulloa ei avata tuojien läsnäollessa.
Mutta mitäpä suomalaiset etiketistä piittaavat.
Jännä tuo suomalaisten itsehaukkuminen.
Viinin laitan yleensä kaappiin. Kuohuva ei ennätä jäähtyä ja ruokaviini jo valittu. Jos illanvietto, niin kuohuvan saatan tarjoilla myöhemmin. Kahvitarjottavat laitan aina esille.
Tarjolle. Nappaan kahvipöydästä pois omat tarjottavat ja laitan tilalle vieraiden tuomat. Toki varmistan, että näkevät fantasiakakun ja leivokset, mutta niitä ei pöydässä ole, vaan tuomaansa pullaa ja konvehteja. Joku saattaa joskus jopa sanoa, että "nyt tekisi mieli sitä kakkua, joka tässä äsken oli", mutta naurahdan ja sanon, että ei nyt sentään, nämä teidän tuomiset on paljon paremmat.
Jos pöytäni on jo valmis ja siinä on riittävästi tarjottavaa, niin en tietenkään laita vieraiden tuomisia siihen enää notkumaan.
Tarjottavien tuominen on loukkaus emäntää kohtaan (tai miksei isäntääkin). Siksi tarjolle tuodaan vain niitä tuomisia, ei mitään muuta, vaikka jääkaappi olisi täynnä herkkuja. Viiniä voi tuoda, kukkiakin, mutta kun tiedossa on päivälliskutsut, niin sen salaatin mukanaan tuonut osoittaa puhdasta ilkeyttä.
Mulla on ratkaisu tähän pulmaan. Kysyn vierailta että haluavatko he nauttia tuomisiaan nyt vai laitanko kaappiin. Oletan että osaavat vastata kysymykseen ja toimin sen mukaan. Helppoa.
Riippuu tuliaisten laadusta. Jos joku tuo mukanaan hirvipaistin, ei sitä kannata ehkä heti ruveta paistamaan.
Kummassakin tapauksessa ne lopulta päätyvät anukseen.
Joskus täällä palstallakin olen järkyttyneenä avautunut, kuinka tuomisia ei tarjota vaan tyrkätään jonnekin tiskipöydän nurkkaan. Siis aivan pöyristyttävän törkeää. Ja en nyt puhu mistään viinipulloista, vaan mammat lapsineen kahvittelevat vuoroin vieraissa. Itselläni vierailut taisi aika lailla jäädä koronapandemian alettua, enkä muutenkaan enää veisi mitään naposteltavaa näiden kokemusten jälkeen.
Riippuu tilanteesta. Jos omaa hyvää tarjotaavaa tai vaikka suunniteltu menu, niin kaappiin. Jos tullaan yllättäen eikä kaapissa yhtä hyvää, niin tarjolle.
Mua ainakin riivaa kun vien tuliaisiksi jotain kallista mitä en itselleni raaskisi ostaa niin sit ne jemmataan kaappiin ja syödään jotain halvempaa.
No tarjolle laittaisin.