Osteoporoosi/luukato - maitotuotteet
Tiedän, että on olemassa tutkimuksia, joissa kumotaan maitotuotteiden yhteys luukatoon. Mutta minä tunnen ja tiedän vain yhden ihmisen, joka on sairastunut ja kuollut osteoporoosiin, ja hän ei käyttänyt yhtään maitotuotteita.(Lapsuudesta en tiedä, mutta ei ainakaan enää aikuisena.)
Joten kyllä se minulle ainakin on todiste siitä, että maitotuotteita on hyvä käyttää. Sanokoon tutkimukset mitä hyvänsä.
Ensimmäinen oire oli leukaluiden muutos. Hammaslääkäri passitti tutkimuksiin. Kuolema tuli diagnoosin jälkeen nopeasti. Mitään ei ollut enää tehtävissä.
Kommentit (8)
Yhden tapauksen tiedät, ja ajattelet sen sitten olevan kaikenkattava tutkimus?
Mutta joo, Suomessa maitoon lisätään D-vitamiinia, joten maitotuotteita käyttävät saanevat sitä riittävästi (varsinkin, kun usein sitä syödään myös purkista). Itse maito ja sen kalsium ei ehkäisekään luukatoa niin paljon kuin on aiemmin luultu. D-vitamiini on tärkeämmässä osassa.
Ei ravinnolla voi moniakaan tauteja estää. Joitakin voi ehkä hidastaa tulemasta hyvillä elintavoilla. Tai tietenkin jos ei esim. saa yhtään C-vitamiinia, niin keripukki voi iskeä.
Esim. maitoa voi juoda liikaa, jolloin elimistö alkaa tuhlata kalsiumia ja jää sellaiseen moodiin.
Kymmeniä vuosia on tiedetty, että osteorporoosissa tärkein ravinnollinen tekijä on D-vitamiinin riittävä saanti. Ja sitä on vain maidon rasvassa. Parempiakin lähteitä on.
Laihakin voi saada diabeteksen.
Perimällä on myös suuri merkitys, mihin sairastuu.
Nyt on mediassa lueteteltu 150 ruokaa, joilla voi estää dementian puhkeamista. Tosiasiassa ei voi estää, korkeintaan lykätä, jos oikein ilottomasti elää.
Enemmän kannattaa kiinnittää huomiota riskitekijöihin.
Niin, eli joka tapauksessa maitotuotteista on hyötyä jopa sitten siihen d-vitamiinin saantiin, jos sitä ei muuten ihminen saa tarpeeksi. Eli edelleen ihmisten kannattaa käyttää maitotuotteita, ei se huonoksikaan missään tapauksessa ole.
Joka tapauksessa nk. maitomaissa on enemmän osteoporoosia kuin muualla. Japanissa ei käytetä yhtään maitotuotteita, osteoporoosi on hyvin harvinainen.
Siinähän aikoinaan meni kauan, siis vuosikymmeniä, että uskottiin että kun luu on kalsiumia, niin ei saada riittävästi kalsiumia.
Sitten joku piirsi kartan, ja osteoporoosia esiintyi koko maailmassa eniten juuri alueilla, joissa maitoa juotiin niin penteleesti, mutta ei saatu talvella tarpeeksi auringosta D-vitamiinia.
Kun alettiin antamaan lapsille kalanmaksaöljyä, niin osteoporoosi vähentyi lähes olemattomiin. Meillähän oli vielä 50-luvulla paljon länkisäärisiä lapsia, kun heikot luut vääntyivät. Taisi olla nimeltään riisitauti, en muista varmaksi.
Vierailija kirjoitti:
Joka tapauksessa nk. maitomaissa on enemmän osteoporoosia kuin muualla. Japanissa ei käytetä yhtään maitotuotteita, osteoporoosi on hyvin harvinainen.
Ai jaa, miksi sitten sanotaan Afrikan maissa olevan eniten osteoporoosia. Ei taida olla maitomaita. Ja tämähän kumoaa d-vitamiinin tärkeyden ko sairauteen. Kyllähän Afrikassa auringosta saa d-vitamiinia paljon enemmän kuin Suomessa esim.
Ap
Maito on hyvä, juurikin siksi että siinä on se kalsium ja d-vitamiini yhdessä. Ja parempi kuin keinotekoiset ravintolisät.
Onpa ollut viisas temppu lisätä maitoon d-vitamiini. Se pitää maidon juojat terveinä osteoporoosista.
Jaaha. Kiitos tiedosta. Oliko sulla muuta?