Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Tuhoutuuko maidon kalsium kuumennettaessa?

Vierailija
31.08.2023 |

En pidä maitotuotteista juomana, viilinä, jogurttina tms. Syön kuitenkin mielelläni esim. maitoon keitettyä lohikeittoa, riisipuuroa ym. Saanko näistä kuumennetuista maitotuotteista kalsiumia?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi vi...u, nyt on nukuttu kemian tunnilla...

Vierailija
2/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei tuhoudu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kalsium on mineraali. Ei se voi tuhoutua kuumentamalla.

Ehkä ajattelit c-vitamiinia jonka solukot rikkoutuvat kuumentaessa?

Vierailija
4/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se alkuaine tuhoutuisi 100 asteen lämpötilassa? Miksihän alkuaineiksi se hajoaisi? Onko hellalla ydinreaktori?

Vierailija
5/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kalsium on mineraali. Ei se voi tuhoutua kuumentamalla.

Ehkä ajattelit c-vitamiinia jonka solukot rikkoutuvat kuumentaessa?

C-vitamiinin solukot?

Vierailija
6/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kalsium on mineraali. Ei se voi tuhoutua kuumentamalla.

Ehkä ajattelit c-vitamiinia jonka solukot rikkoutuvat kuumentaessa?

Solukot 😂

Kalsium on alkuaine mutta voi olla mineraalin osana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kalsium on kivennäinen, ja ruuanlaittolämpötilat eivät vaikuta kivennäisiin. Sekoitat sen nyt esimerkiksi vitamiineihin, jotka monimutkaisina molekyyleinä ovat lämpöherkkiä. Kalsiumia on tablettimuodossa esimerkiksi kalsiumkarbonaattina, joka kyllä kestää lämmityksen. Maidossa kalsium on kalsiumfosfaattina, joka on myös hyvin stabiili (ja luissa on kalsiumfosfaattia).

Kalsium on siis itseasiassa metalli.

Vierailija
8/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Kalsium on mineraali. Ei se voi tuhoutua kuumentamalla.

Ehkä ajattelit c-vitamiinia jonka solukot rikkoutuvat kuumentaessa?

C-vitamiinin solukot?

Pieni korjaus edellisen viestiin. Askorbiinihappo reagoi kuumuuden kanssa siten että sen rakenne hajoaa. Toki semantiikkaa mutta ajattelin sanoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Kalsium on mineraali. Ei se voi tuhoutua kuumentamalla.

Ehkä ajattelit c-vitamiinia jonka solukot rikkoutuvat kuumentaessa?

C-vitamiinin solukot?

Pieni korjaus edellisen viestiin. Askorbiinihappo reagoi kuumuuden kanssa siten että sen rakenne hajoaa. Toki semantiikkaa mutta ajattelin sanoa.

Ei se ole edes mitään semantiikkaa, kasveissa on solukoita, ei yhdisteissä.

Vierailija
10/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos muutamalle asiallisesti vastanneelle! Vitamiinien kuumennuksen takia juuri pohdin tuota kalsiumia. Voin siis jatkaa samaan malliin ja saan silti ruoan maitotuotteista(kin) kalsiumia. :) AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

C-vitamiini on kasvi?

Aina oppii uutta...

Vierailija
12/12 |
31.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, se kalsiumatomi hajoaa kahdeksi hiiliatomiksi ja yhdeksi hapeksi. (Kalsiumissa on 20 protonia ja 20 neutronia ytimessä) Tämän takia, jos puuroon on käytetty maitoa, niin kattilan pohjalta löytyy tyypillisesti sitä hiiltä, joka on tässä hajoamisreaktiossa syntynyt. Happea syntyy niin vähän, että se haihtuu ja poistuu liesituulettimen mukana. Eikä ole vaaraksi tyypillisesti, että puuro leimahtaisi palamaan, jos ei sitten unohda kokonaan sitä kattilaa sinne hellanlevylle.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän seitsemän yhdeksän