Muita, jotka eivät pysty maistamaan viinien nuotteja?
Just juon valkkaria ja pullon mukaan pitäisi olla "a crisp, refreshing Sauvignon Blanc with notes of fresh gooseberries and tropical fruits and a long, zesty finish" En mä mitään karviaisia tai trooppisia hedelmiä maista vaan maistan ainoastaan sen, että hei nyt mä juon valkkaria. Maistaako muut noita vivahteita viineissä vai onko mun makuaistissa jotain vikaa ?
Kommentit (15)
En erottanut ensi alkuun viinejä toisistaan, mutta ahkeralla harjoittelulla (heh) kyllä nykyään. Enää ei pysty juomaan niitä ihan halvimpia, ei vaikka ilmaiseksi saisi.
En mäkään huomaa, ehkä joillain on parempi makuaisti. En edes tajua miten joku viini voisi maistua karviaiselta tai trooppisilta hedelmiltä.
Vierailija kirjoitti:
En erottanut ensi alkuun viinejä toisistaan, mutta ahkeralla harjoittelulla (heh) kyllä nykyään. Enää ei pysty juomaan niitä ihan halvimpia, ei vaikka ilmaiseksi saisi.
Tämähän siinä käy, kun juo enimmäkseen jotain kalliimpaa tai ainakin laadukkaampaa ja alkaa oikeasti maistaakin jotain. Sitten ei vaan pysty enää niitä halpoja kuravellejä juomaan. Mutta en minäkään mitään suklaata maista punaviineissä, enkä tunnista mikä niistä sivumausta on se paljon puhuttu tanniini. Minulla silti kuitenkin aika hiton tarkka makuaisti näissä, että tiedän kyllä mistä en tykkää yhtään, kunhan vain osaisi pukea sen sanoiksi.
Ainoa viini, josta pidän oikeasti on amaronea, joka on siinä 30e/pullo pintaan. Appiukko taas ostaa etelän matkoilta näitä 2e/pullo viinejä ja kehuu maasta taivaisiin, että hitsi miten hyvää tähän hintaan. Monesti olen yrittänyt maistella ja joka kerta ihan kamalaa kuraa.
Minäkin ostin ennen niitä halpoja punkkuja, mutta ei enää pysty edes noita ravintoloiden talon viinejä juomaan. Ihan hirveitä. Sitten sitä amaronea on pakko ostaa koko pullo, kun eivät lasillisia myy ja maksaa enemmän kuin kolmen ruokalajin illallinen, ellei joku halua osallistua ja jakaa kuluja.
Valkkarissa riittää, että on raikas ja hedelmäinen, eikä maistu hiivalle/happamalle, eikä ole makea mutta ei rutikuivakaan. Punkussa olen nirsompi, kun niin harvoin alkoholia juon, että jos jotain otan niin sitten ruoan kanssa punkkua.
Gurut keksivät huvikseen erilaisia äärimmäisen hienostuneita kuvauksia. Jossain viinissä voi kuulemma maistaa paahtunutta turvetta, nahkaa, omenan kirpeyttä sekä rotevaa lakritsimaisuutta yms yms.
No vähän kuin hajuvesi tuoksut. Tuoksu voi olla pyöreä, kevyt ,raskas makea jne.
Ne on helppo tunnistaa. Onko viineissä samaa tunnistustapaa?
Ravintolakoulussa vuonna 97 olin aivan paniikissa kun en erottanut millään viinistä sitä tummaa boysen marjaa, nahkaa tai persikkaa.
Sittemmin makuaisti on kehittynyt ja edelleen löydän viineistä uusia puolia. Makuaistia voi kehittää harjottelemalla, ja itselleni on ollut hyödyksi mm se että olen ottanut kerrallaan yhden tyyppisen viinin (alueen tai rypäleen) opiskelin kohteeksi ja keskittynyt siihen. Sitten kun maistaa puolen vuoden nebbiolo kuurin jälkeen valpolicellaa niin huomaa tasan tarkkaan mitkä niiden erot ovat.
Viiniharrastuksen haittapuoli on tosin ollut se, että nykyään monet halvemmat viinit maistuvat suussani latteilta ja tunkkisilta, joten joutuu useammin kurottamaan Alkon ylähyllylle..
Kannattaa katsoa onko omalla paikkakunnalla, työpaikalla tms viinikerhoa johon voisi mennä mukaan. Kyse ei ole mistään hienostelusta vaan jalon juoman arvostamisesta, nautiskelusta kohtuudella ja makuaistin kehittämisestä. Myös Alko järjestää (ainakin järjesti ennen koronaa) säännöllisesti tasteingejä.
Ja jos löytää samanhenkistä seuraa niin pystyy myös helpommin ostamaan kalliitakin viinejä. Esim 100€ pullo ei tunnut enää kovinkaan kalliilta jos sitä on jakamassa 4 henkeä ja jokainen saa 25€ panostuksella kaksi lasia. Vielä kun vähän satsaa kyseiseen viiniin sopivaan ruokaan yms niin hyvä tulee!
Täytyy kyllä olla todellinen wt juntti jos ei osaa edes viinintuntemuksen perusteitakaan. Mene vain sinne sohvalle lipittämään olut-olutta ja katsomaan temppareita.
Vierailija kirjoitti:
Täytyy kyllä olla todellinen wt juntti jos ei osaa edes viinintuntemuksen perusteitakaan. Mene vain sinne sohvalle lipittämään olut-olutta ja katsomaan temppareita.
Ainoastaan wt-juntit haukkuvat muita nettipalstoilla.
Minä osaan maistaa viinit hyvin. Samalle kitkerälle kuselle maistuvat aina ja aiheuttavat pahan krapulan.
Ostin tänään roseviiniä Alkosta, myyjä kehui että siinä on pituutta. No Googlehan kertoi että maku viipyy pitkään toisin sanoen seuraavana aamuna suussa maistuu koiranpska 🤣
Jos viinistä sanotaan, että siinä maistuu karviainen, tunnistan sen kyllä, mutten välttämättä osaisi yhdistää viinin makua karviaiseen tietämättä asiaa. En olekaan viinien maistelija, vaan oluen juoja.
Pitäisi ensin tietää, miltä nuo muut asiat maistuvat. Yleensä jotain samankaltaista voi löytää. Ei sen ihmeellisempää.
En yleensä muista viinien nimiä enkä yhdistä niitä makuun. Sitten maistaessa voin todeta, että ihan hyvää.
En maista noita, mutta yleisen makueron huomaan viineissä kyllä hyvin ja varmasti kaikki muutkin.