Miten saan lapset syömään kasviksia
Lapset 10 ja 12 vuotiaita ja hyljeksivät kaikkia kasviksia. Ei mitään merkitystä onko ne raastettu tai isompina paloina, raakana tai höyrystettynä.
Haluisin, että lapset oppisivat pitämään kasviksia hyvänä ja ravintoon kuuluvana osana.
Mitä vinkkejä osaisit antaa?
Kommentit (18)
Vierailija kirjoitti:
Aloitat kasvisten tarjoilu, kun lapsi on 1v, ja niitä on tarjolla joka aterialla ja hedelmiä ja marjoja välipalaksi ja syöt niitä esimerkinä heidän läsnäollessaan itsekkin. T: Kolmen teinin äiti
Aika vaikee enää toteuttaa, kun lapset on jo melkein teinejä :)
Myöhäistä sitä on enää tuossa vaiheessa opettaa. Kun alkaa kasvisten käytön heti kun lapsi ylipäänsä alkaa syödä, käyttää kasviksia normaaliin tapaan sekä kypsennettynä ja raakana monipuolisesti, ei lapsi edes osaa kyseenalaistaa että kasviksissa olisi jotain outoa. Ne on ihan samanlaista ravintoa kuin kaikki muukin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aloitat kasvisten tarjoilu, kun lapsi on 1v, ja niitä on tarjolla joka aterialla ja hedelmiä ja marjoja välipalaksi ja syöt niitä esimerkinä heidän läsnäollessaan itsekkin. T: Kolmen teinin äiti
Aika vaikee enää toteuttaa, kun lapset on jo melkein teinejä :)
No näinpä...
Jos kasvikset eivät kelpaa sellaisenaan, lisää niitä ruokavalioon upottamalla ruokaan. Makaronilaatikkoon voi jauhelihan ja sipulin lisäksi pilkkoa vaikka mitä, samoin kuin pastakastikkeisiin, lasagneen jne. Samoin pataruokiin, wokkeihin, keittoihin.
Tuoreita kasviksia voi kokeilla tekemällä niistä salaatteja (salaatinkastike tekee maulle ihmeitä) tai vihersmoothieita, tai jos ne eivät millään mene niin lisää tuoreita sillä että ruuan kanssa tarjotaan aina yksi tuorepala, vaikka yksi ainoa kirsikkatomaatti, ja sovitaan että se pitää syödä. Maun muuttuminen ei tapahdu hetkessä vaan anna sille aikaa, ajattele että tämä on tarvittaessa vaikka vuosien projekti pikkuhiljaa.
Höyrystetyt kasvikset on aika mauttomia, phyi.........Meneekös ne vihannekset ja juurekset kuumina?
Koitappa tehdä vaikka uunijuureksia. Bataattia, porkkanaa, sipulia ja kesäkurpitsaa viipaleiksi pellille. Lisäät päälle oliiviöljyä (saa olla runsaskätisesti), suolaa, valkosipulihiutaletta, mustapippuria ja paprikaa, ja sekoitat käsin. Paistat uunissa 200 asteessa sellaiset 25-30 minuuttia, käännät kerran paiston aikana. Lisänä vaikka kanaa tai lihapullia. Jätät perunat yms. tekemättä.
Kukkakaali uppoaa meillä keitettynä ja margariinilisällä tai kukkakaalimuusina, johon laitan oikeaa voita sekaan.
Ja uppoaako täytetyt paprikat? Lihan määrää voi vähentää laittamalla täytteeksi enemmän kasviksia.
Vierailija kirjoitti:
Jos kasvikset eivät kelpaa sellaisenaan, lisää niitä ruokavalioon upottamalla ruokaan. Makaronilaatikkoon voi jauhelihan ja sipulin lisäksi pilkkoa vaikka mitä, samoin kuin pastakastikkeisiin, lasagneen jne. Samoin pataruokiin, wokkeihin, keittoihin.
Tuoreita kasviksia voi kokeilla tekemällä niistä salaatteja (salaatinkastike tekee maulle ihmeitä) tai vihersmoothieita, tai jos ne eivät millään mene niin lisää tuoreita sillä että ruuan kanssa tarjotaan aina yksi tuorepala, vaikka yksi ainoa kirsikkatomaatti, ja sovitaan että se pitää syödä. Maun muuttuminen ei tapahdu hetkessä vaan anna sille aikaa, ajattele että tämä on tarvittaessa vaikka vuosien projekti pikkuhiljaa.
Sun mielestä piilottamalla ne kasvikset niitä oppii syömään? Oletko ihan viisas??
Vierailija kirjoitti:
Höyrystetyt kasvikset on aika mauttomia, phyi.........Meneekös ne vihannekset ja juurekset kuumina?
Koitappa tehdä vaikka uunijuureksia. Bataattia, porkkanaa, sipulia ja kesäkurpitsaa viipaleiksi pellille. Lisäät päälle oliiviöljyä (saa olla runsaskätisesti), suolaa, valkosipulihiutaletta, mustapippuria ja paprikaa, ja sekoitat käsin. Paistat uunissa 200 asteessa sellaiset 25-30 minuuttia, käännät kerran paiston aikana. Lisänä vaikka kanaa tai lihapullia. Jätät perunat yms. tekemättä.
Kukkakaali uppoaa meillä keitettynä ja margariinilisällä tai kukkakaalimuusina, johon laitan oikeaa voita sekaan.
Ja uppoaako täytetyt paprikat? Lihan määrää voi vähentää laittamalla täytteeksi enemmän kasviksia.
Kasvikset pitääkin syödä rasvan kanssa, mutta ei todellakaan margariinin kanssa.
Ota nuoret mukaan tekemään ruokaa. Kasvikset tulevat samalla tutuiksi ja oppivat valmistamaan niitä. Tehkää hyviä kasvisruokia, kokeilkaa ja pohtikaa mikä oli onnistunutta ja miten saisi paremmaksi.
Alottakaa vaikka jostain tutuista kuten pinaattiletuista.
Olen tässä seurannut lastenlapsia. Heille tehdään jääkaappiin valmiiksi iso tarjottimen kokoinen vati pilkottuja kasviksia ja hedelmiä välipalaksi koulun jälkeen. Joka ikinen porkkanapala, kukkakaalinuppu, paprikasuikale, kurkkuviipale, mandariinilohko tai tuoreananas syödään innolla.
Pilkkomisen ja kauniisti esillepanon tekee vävyni aamuisin. Hän lähtee töihin tuntia myöhemmin kuin muu perhe.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos kasvikset eivät kelpaa sellaisenaan, lisää niitä ruokavalioon upottamalla ruokaan. Makaronilaatikkoon voi jauhelihan ja sipulin lisäksi pilkkoa vaikka mitä, samoin kuin pastakastikkeisiin, lasagneen jne. Samoin pataruokiin, wokkeihin, keittoihin.
Tuoreita kasviksia voi kokeilla tekemällä niistä salaatteja (salaatinkastike tekee maulle ihmeitä) tai vihersmoothieita, tai jos ne eivät millään mene niin lisää tuoreita sillä että ruuan kanssa tarjotaan aina yksi tuorepala, vaikka yksi ainoa kirsikkatomaatti, ja sovitaan että se pitää syödä. Maun muuttuminen ei tapahdu hetkessä vaan anna sille aikaa, ajattele että tämä on tarvittaessa vaikka vuosien projekti pikkuhiljaa.
Sun mielestä piilottamalla ne kasvikset niitä oppii syömään? Oletko ihan viisas??
Eiköhän jokainen normaalijärkinen huomaa että ruoassa on kasviksia. Ei niitä ole tarkoitus piilottaa vaan sisällyttää ruokaan, että tulee pakostikin syötyä kun ovat osa ruokaa. Tai sitten käy niin että ne makaronilaatikossa olevat paprikat jää lautaselle, mutta ainakin yritettiin.
Ja ap:lle sanon, että oikeastiko vaihtoehdot on mielestäsi vain mauttomat höyrytetyt kasvikset, raasteet ja salaatti? Miten olisi vaikka joku nuudeliwokki, jossa on monenlaista kasvista ja vaikka tofua tai kanaa. Tuon ikäiset varmaan rakastaa nuudeleita.
Kotitekoiset hampurilaiset, joissa välissä salaatti, kurkku, tomaatti. Tortilloja. Uunijuureksia, niin kuin joku oli ehdottanutkin (ja ei perunaa erikseen). Joku ihana kasvisgratiini, vaikka parsakaalista ja kukkakaalista.
Broilerikiusaus niin, että sipuliperunamössön tilalla on kasvissuikaleita.
Keitot, joissa on juuresten ja perunan tilalla vaikka parsakaali-porkkana-kukkakaali.
Hernekeitto. Kaalilaatikko ja kaalikeitto, joissa molemmissa kaalin lisäksi porkkanaa.
Kiinalainen ruoka. Siinä on enemmän kasviksia kuin lihaa.
Täytetyt tomaatit ja täytetyt paprikat.
Lisukkeena vaikka ratatouille.
Tomaatti-vuohenjuustokeitto. Punajuuri-aurajuustokeitto. Bataatti-juustokeitto.
Rapeat falafelit.
Seesamiöljyllä ja soijalla kevyesti maustetut, kevyesti pannulla paistetut kukkakaalit ja paprikat edelleen vaikka niiden nuudelien kanssa.
Rasvaa niiden rehujen mukaan (huom. kohtuullisesti, ei löträämällä!) muodossa tai toisessa, niin ei ole mautonta ja kunnon mausteet. Kun tottuvat, että kasviksetkin voi olla hyviä, voi sitten yrittää tarjoilla niitä ei-niin-optimaalisessa muodossa, eli vaikka keitettynä/höyrystettynä ja kevyesti suolattuna.
Smoothie, keitto ja salaatti, vaikka kana-pastasalaatti.
Mutta miksi lapset eivät syöneet kasviksia 7-vuotiaana?
Lasten ensimmäiset ruuat ovat kasviksia, porkkana-,bataatti., peruna-, hedelmä yms soseita. Siitä vaan jatkaa samaan tahtiin taaperoiän yli teini-ikään. Muuttaa soseet isommiksi paloiksi vähitellen. On aloitettava opettelu alusta, jos on jäänyt opettelu kesken.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos kasvikset eivät kelpaa sellaisenaan, lisää niitä ruokavalioon upottamalla ruokaan. Makaronilaatikkoon voi jauhelihan ja sipulin lisäksi pilkkoa vaikka mitä, samoin kuin pastakastikkeisiin, lasagneen jne. Samoin pataruokiin, wokkeihin, keittoihin.
Tuoreita kasviksia voi kokeilla tekemällä niistä salaatteja (salaatinkastike tekee maulle ihmeitä) tai vihersmoothieita, tai jos ne eivät millään mene niin lisää tuoreita sillä että ruuan kanssa tarjotaan aina yksi tuorepala, vaikka yksi ainoa kirsikkatomaatti, ja sovitaan että se pitää syödä. Maun muuttuminen ei tapahdu hetkessä vaan anna sille aikaa, ajattele että tämä on tarvittaessa vaikka vuosien projekti pikkuhiljaa.
Sun mielestä piilottamalla ne kasvikset niitä oppii syömään? Oletko ihan viisas??
Eiköhän jokainen normaalijärkinen huomaa että ruoassa on kasviksia. Ei niitä ole tarkoitus piilottaa vaan sisällyttää ruokaan, että tulee pakostikin syötyä kun ovat osa ruokaa. Tai sitten käy niin että ne makaronilaatikossa olevat paprikat jää lautaselle, mutta ainakin yritettiin.
Ja ap:lle sanon, että oikeastiko vaihtoehdot on mielestäsi vain mauttomat höyrytetyt kasvikset, raasteet ja salaatti? Miten olisi vaikka joku nuudeliwokki, jossa on monenlaista kasvista ja vaikka tofua tai kanaa. Tuon ikäiset varmaan rakastaa nuudeleita.
Kotitekoiset hampurilaiset, joissa välissä salaatti, kurkku, tomaatti. Tortilloja. Uunijuureksia, niin kuin joku oli ehdottanutkin (ja ei perunaa erikseen). Joku ihana kasvisgratiini, vaikka parsakaalista ja kukkakaalista.
Broilerikiusaus niin, että sipuliperunamössön tilalla on kasvissuikaleita.
Keitot, joissa on juuresten ja perunan tilalla vaikka parsakaali-porkkana-kukkakaali.
Hernekeitto. Kaalilaatikko ja kaalikeitto, joissa molemmissa kaalin lisäksi porkkanaa.
Kiinalainen ruoka. Siinä on enemmän kasviksia kuin lihaa.
Täytetyt tomaatit ja täytetyt paprikat.
Lisukkeena vaikka ratatouille.
Tomaatti-vuohenjuustokeitto. Punajuuri-aurajuustokeitto. Bataatti-juustokeitto.
Rapeat falafelit.
Seesamiöljyllä ja soijalla kevyesti maustetut, kevyesti pannulla paistetut kukkakaalit ja paprikat edelleen vaikka niiden nuudelien kanssa.
Rasvaa niiden rehujen mukaan (huom. kohtuullisesti, ei löträämällä!) muodossa tai toisessa, niin ei ole mautonta ja kunnon mausteet. Kun tottuvat, että kasviksetkin voi olla hyviä, voi sitten yrittää tarjoilla niitä ei-niin-optimaalisessa muodossa, eli vaikka keitettynä/höyrystettynä ja kevyesti suolattuna.
Nuudeleita, hampurilaisia ja soijaa, jee!!
Vierailija kirjoitti:
Smoothie, keitto ja salaatti, vaikka kana-pastasalaatti.
Mutta miksi lapset eivät syöneet kasviksia 7-vuotiaana?
Missä kohtaa sanottiin, että lapset ei syöneet kasviksia 7-vuotiaana?
Jos piilottelet kasviksia joihinkin perusruokiin niin siitä seuraa vain se että eivät syö niitäkään. Jää pelko että joka ruuassa on joku "ylläri" Koita saada lapset mukaan ruuan tekoon.
Opettele valmistamaan ne kasvikset hyvin. Pelkät höyrytetyt kasvikset ovat aika plääh mutta herkulliset kasvislisukkeet syödään kyllä, kunhan maistavat sen ensimmäisen kerran. Uunijuurekset ovat helppo tapa aloittaa, kokeile esimerkiksi bataattia ja palsternakkaa. Parsakaalin voi paahtaa ja marinoida esimerkiksi aasialaisittain https://kokitjapotit.fi/paahdettu-parsakaali-aasialaisittain/. Paahdetulle kukkakaalille taas sopii erinomaisesti ras el hanout -mausteseos.
Opettele tekemään törkeän hyviä kasvisruokia. Pasta alla norma on esimerkiksi taivaallista, samoin tuorehernekeitto. Harva innostuu porkkanatikusta lautasella tai jostain höyrytetystä parsakaalista. Sama kuin laittaisi maustamattoman pihvin eteen. Kasvikset, ihan kuten kaikki muukin ruoka, tulee valmistaa oikein, jotta niistä saa maistuvaa ruokaa. Paahda, marinoi, grillaa, dippaa yms.
Aloitat kasvisten tarjoilu, kun lapsi on 1v, ja niitä on tarjolla joka aterialla ja hedelmiä ja marjoja välipalaksi ja syöt niitä esimerkinä heidän läsnäollessaan itsekkin. T: Kolmen teinin äiti