dieettihoitoinen raskausdiabetes
Eli te viisaammat auttakaa nyt.. Mitä syödä aamupalaksi / iltapalaksi? Aamulla jotain täyttävää muttei kuitenkaan nopeita hiilareita. Illalla taas jotain kevyttä illalla, muttei sokeripommia.
Olisiko aamuisiin ohrapuuro marjojen kanssa ok?
Kommentit (18)
mä sain hyvät ohjett, ei tarttenut itse pähkäillä. esim marjojen ja hedelmien suhteen kannttaa olla varovainen.
puuroa (jotain paitsi mannapuuroa) ja ehkä hedelmän, ehkä vielä palan ruisleipää. Sokeritonta mahukeittoa. tai marjoja.
Illalla yleensä ruisleivän ja tomaatin ja kurkkua, tai jos on oikein nälkä niin parikin leipää.
Mutta jos sulla on mittari, niin mittaa sokerit tunti syömisen jälkeen niin näet nostaako hedelmät sokereita. Mulla ei tässä raskaudessa ole vielä nostanut nyt rv22+0 mut viimeksi kun rd todettiin vasta rv27 niin aika pian huomasin että piti olal tosi tarkka hedelmienkin suhteen.
vasta todettu korkeat sokerit, eli en ole vielä saanut kutsua ravitsemusterapeutille. Perinteinen lautasmalli ei kuitenkaan minulle sovi, perunat,pastat yms. nostaa sokerit taivaisiin.
Ei täällä ainakaan pääse ravitsemusterapeutille kun ihan toivottomimmat tapaukset. Neuvolan tätin ohjeilla mennään ja jos arvot niistä huolimatta on koholla kotimittauksissa niin sitten äitipolille tarkempaan seurantaan.
Puuroina ruispuuro, kaurapuuro ja ohrapuuro. Ruispuuro on noista ehdottomasti paras.
Leivissä siirryt pelkkään ruisleipään. Mieluiten 100% sellaiseen. Esim. Reissumiehessä on runsaasti vehnää mukana. Osta vaikka ruis100 leipää tai Uotilan maalaisruislimppua. Jos jatkuva ruisleipä tökkii koita välillä kaura100:sta (jossa ei myöskään ole vehnää).
Pastat pois kuten myös vaalea riisi. Syö vain vähän hedelmiä. Karkit yms. tietenkin pois. Monella maitotuotteet ovat niitä pahimpia sokereiden nostajia. Toisilla taas vehnätuotteet. Vain kokeilemalla tiedät miten sinulla on.
puuroista, ruispuuroa en olekkaan maistanut joten voisin sitä tehdä mutta mitä sen kanssa? Voiko kaupan sokerittomia mehukeittoja syödä? Ohrapuuro kuuluu herkkuihin joten ehkä sitten sitä vaihteluna..
pilkottuna:
- puolikas omena
- 0,5dl mustikoita/puolukoita
- vadelmia
- jne
näistä ohjeista :)
Sitten vielä jos saisi reseptin hyvään ruispuuroon? Kun ei sitä ole tullut keiteltyä aiemmin... :)
osta ruishiutale paketti, kyljessä on kyllä ohje.
Kannattaa kokeilla jos oma kroppa (ja sokerituotanto) kestää ruispuuron tekemisen maitoon. Tulee huomattavasti parempaa kuin veteen tehtynä. Kaikille tämä ei käy mutta osalle kuitenkin. Todella nopeasti (kerran kokeilun jälkeen) sen huomaa mitä sokereille tapahtuu.
näillä ohjeilla kohti kauppaa, kiitos! :D
ja se oli tosi hyvä sokereiden tasoittaja. Jos jostain syystä oli koholla, niin yksi sellainen näkkäri (päällä ohut kalkkunansiivu, tomaattia ja kurkkua) ja arvot normaalit.
Söin kyllä tummaa pastaa, perunaa ja tummaa riisiä ihan normaalisti, kunhan samalla aterialla oli myös runsaasti kasviksia. Porkkana oli mulla ihan ykkönen, söin välipalaksikin, vaikka jotkut väittävät senkin nostavan sokereita. Äitipolin ravitsemusterapeutti sitten nauroi sille ja sanoi, että kerralla pitäisi vetää kilon porkkanapussi, jos siitä meinaa saada sokerit nousuun...
Minä kyllä pääsin äitipolille kokoarvioon ja ravitsemusterapeutille heti, kun yksi paasto-arvo oli koholla. Tosin ihan samoilla ohjeilla sielläkin neuvotaan, mutta tein itse viikon ruokapäiväkirjan ja oli kiva saada siihen kommentteja. Söin kuulemma liian vähän ja liian harvoin! Ei olisi itselle tullut se mieleen, kun omasta mielestäni söin koko ajan. Tosin omillakin syömisillä arvot pysyivät ihan alle rajojen ja kiloja ei sitten tullutkaan paljoa, yhteensä 4 kg, joista 2 ennen kuin raskausdiabetes todettiin ja 2 viikon 33 jälkeen, kun turvotus alkoi.
Olin itse lueskellut aiheesta ja äidilläni oli diabetes. Silti minäkin söin väärin, tuli kuulemma liian pitkiä taukoja. Eiköhän kaikki Suomessa suht hyvin tiedä kalorimäärät yms, se ei ollut uutta. Mutta minäkin söin liian vähän yhteensä ja kerralla liian paljon. Olen tottunut syödään vain kevyen aamupalan, lounaan ja illalisen ilman välipaloja. Piti opetella syömään tasaisenmmin. Siinä mielessä terapeutilla käynti toimi hyvin, Sain mukaan esimerkikki ruokataulukoita syöntiaikoineineen, selkeä ja hyvä homma. Minulla oli kaikissa tarkastuksissa hyvät arvot ja lääkäri sanoi sitten, etti mun tarttenut käydä viikon 32 jälkeen, koska kaikki oli ok. Ja noudatin tiukasti ohjeita, soveltaen ruokaianeita tietysti.
oli aikaisemmin liian pitkät ateriavälit, nyt olen jo itse niihin kiinnittänyt huomiota ja lisännyt välipalaksi esim. porkkanaa yms. mittaan 5-6krt päivässä sokerit ja kaikki arvot olleet alle sallitun.. :D lähete äippäpolille on kuitenkin tehty jo, joten odottelen kutsua ainakin sinne.
Ap
Siellä diabeteshoitaja kertoi näin.
Päivän aikana saa syödä vain 100g hiilareita. Eli se on TOSI vähän. Paljon proteiinia ja aamuisin nimenomaan protskuja. Puuroissa on paljon hiilareita..vähintään se 20 ja se kasvattaa vauvaa. Iltapala pitää muistaa syödä aina. Hedelmien ja marjojenkin kanssa on oltava tarkkana. Kasviksia puolestaan voi syödä surutta. Ruokaluvälit 3-4 tuntia. Älä syö koskaan nälkään.
Suosittelen siis, että jos tosissaan tahdot tarkkailla niin laske ne hiilarit päivälle. Suunnittele mitä syöt. Rahkat, raejuusto, kana yms. on hyviä proteiinilähteitä. Näillä ohjeilla ei sitten haittaa jos joskus lipsahtaa.
Tsemppia.
sokerit hallinnassa ns. vähähiilihydraattisella dieetillä. Aamulla söin usein maustamatonta viiliä/rahkaa/jukurttia kera marjojen tai sokerittoman mehukeiton.
lounaaksi runsas salaatti kera vaihtelevasti broileria, tonnikalaa, raejuustoa, fetaa, kananmunaa tms. ja kastiketta.
välipalaksi joku hedelmä
iltaruuaksi ns. perusruokaa (vähän täysjyvä pastaa/riisiä) ja paljon kasviksia. Keittoruualla pari hapankorppu/näkkäriviipaletta reilusti kinkkua.
iltapalaksi rahkaa tms.
Tällä ruokavaliolla pysyi sokerit hyvänä, heti jos vähänkin lipsui, oli korkealla!
Nämä ovat aika henk. koht. juttuja, kokeilemalla löytyy itselle sopiva.
Herkuttelin tummalla suklaalla ja mansikoilla joskus.
mulle muuten ravitsemusterapeutti "tunnusti", että tällä vähähh ruokavaliolla saa paremmin sokerit yleensä pidettyä aisoissa kuin "suositustenmukaisella" (joka siis sisältää aika paljon hh)
ja mikä parasta, paino ei noussut, ja sama ruokavalio jatkuu ja elopaino on jo -10kg kuin ennen raskautta!
terkka taas kertoi, ettei missään nimessä saisi syödä vain vähän hiilareita..heh, hänen monet muutkin ohjeistukset tosin oli aika erikoisia.. :)
100g kuulostaa kyllä tosi vähältä :O
Ehkäpä olisi hyvä yhdistelmä puuroa aamulla ja illalla sitten jotain rahkaa.
Kaikki hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi. Hyvähiilihydraattisen ruokavalion teho painonhallinnassa perustuu siihen, että se vaikuttaa elimistön insuliinintuotantoon. Insuliini on "lihotushormoni", jota ilman ihminen ei liho. Jos ihmisen elimistö erittää liikaa insuliinia (kun sekä maksan että lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat elimistössä ylimääräiseksi rasvaksi), paino nousee. Kun vähennät ruokavaliossa hiilihydraattien määrää, insuliinin eritys alkaa laskea automaattisesti. Insuliinitason laskiessa elimistö tasapainottuu ja alkaa polttaa rasvaa.
Hiilihydraatit:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2034&fuclass=all&specdiet=none…
Raskausdiabetes ja D-vitamiini
D-vitamiinin piilevä puute on yleinen ja se liittyy raskausajan diabeteksen riskiin, osoittaa uusi Bostonin yliopiston tutkimus.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2355
Äidin D-vitamiinin puute raskauden aikana heikentää lapsen luontaisen immuunivasteen kehittymistä ja voi altistaa syntyvän lapsen muun muassa autoimmuunitaudeille, kuten ykköstyypin diabetekselle. Raskaana olevien ja hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisikin kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin riittävään saantiin, suomalaisasiantuntijat muistuttavat.
Tutkimusten mukaan D-vitamiinin vajaus on yleistä.
Normaalina pidetään sitä, mitä auringosta saa kesällä keskipäivällä ja se on yli 100 nmol/l. Tähän tarvitaan keskimäärin 100µg D-vitamiinia päivässä.
Nykypäivän lääkärin pitäisi mielestäni ymmärtää, että kalsidiolipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon siinä missä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin. Luultavasti osa lääkäreistä osaakin jo toimia näin.
"D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin.
Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn.
Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin.
D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen."
Uutispalvelu Duodecim
Suomessa arvioidaan olevan n. 400 000 osteoporoosia sairastavaa potilasta, osteoporoottisia murtumia Suomessa syntyy n. 40 000 vuosittain, näistä lonkkamurtumia on n. 8000. Lisäksi toiset 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa, osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa. Lonkkamurtumien määrän ennustetaan lähes kolminkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Myös alle 20-vuotiailla on todettu osteoporoosia.ja riisitautia (Osteoporoosiliitto 2009, Marjo Lehtonen-Veromaa 2009, lastenlääkärit 2011)
D-vitamiinin puute näkyy erityisesti lasten luunmurtuma tilastoissa: viimeisen 20 vuoden aikana lasten kyynärvarren murtumat ovat lisääntyneet 31 prosenttia ja olkavarren murtumat 39 prosenttia. Muita osatekijöitä ovat kalsiumin ja liikunnan puute.
"70 % eurooppalaisista elää D-vitamiinin puutteessa"
Muuttuiko mikään uusien D-vitamiinisuositusten myötä?
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf
Kun D-vitamiinin pitoisuus seerumissa ylittää 82,5 nmol/l, vähenee tyypin 2 diabeteksen riski 25–40 %, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Se esitettiin perjantaina (23.6.2011) San Diegossa American Diabetes Associationin vuosikokouksessa, johon osallistui 13 000 diabeteslääkäriä.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2099
Suomalainen tutkimus, jossa alle 2-vuotiaalle annetaan D3-vitamiinia 30µg/vrk ja seurataan erilaisten autoimmuunisairauksien syntymistä.
http://www.hus.fi/default.asp?Path=1;28;2530;9899;9900;23600;44137
D-vitamiinia myydään ruokakaupoissa, apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita, joten lienevät parhaimpia valmisteita.
Myös Suomalaisista verkkokaupoista saa edullisemmin kuin kaupasta:
http://www.ebn.fi/vitamiinit_mineraalit-1.html
http://www.manninen.info/shop/index.php?route=product/category&path=99_…
Tässä luotettava kauppa ulkomailla:
http://www.iherb.com/Vitamin-D
Softgel = öljykapseli eli parasta, mitä rahalla saa. Öljyjä on erilaisia eli jos on allergiaa esim. kalalle tai soijalle, niin valitse esim. auringonkukkaöljyssä oleva valmiste.
400IU = 10µg
1000IU = 25µg
2000IU = 50µg
4000IU = 100µg
5000IU = 125µg
iHerbin tilausohjeet suomekielellä (visa tarvitaan):
http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/
- ruis100 leipä + levite, kurkku/tomaatti, kinkku
- ruispuuro maitoon tehtynä + puolikas omena lohkottuna puuroon
Nämä toimivat minulla hyvin. Jollain muulla ei toimi.
Söin yleensä päivällisen/iltaruoan klo 19 maissa. Usein salaattia, kanaa, avocadoa, kurkkua, tomaattia, pähkinöitä. Sitten klo 22 aikaan pari hapankorppua levitteellä.
Minulla nousi sokerit aamulla liikaa jos illan syömisen ja aamun syömisen välillä oli yli 10 tuntia.