Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Sähköä säästäviä ruokia:

Vierailija
06.12.2022 |

Meillä keitetty vesi vedenkeittimessä ja tehty nuudeleita, pussikeittoja.

Kylmä kastike tomaattimurskasta tai valmiista pastakastikkeesta.mausteet, sipulit jauheena. Soijarouhetta.

Purkkikalat, valmiit hernekeitot menee kylminä. Lihapullat.

Lisukkeeksi pussimuusia tai couscousia joihin riittää se vedenkeittimen vesi.

Jonkun verran ostettu kaupan tiskiltä valmisruokaa.

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voileipä kylmänä. Juomaksi lasi kylmää vettä.

Vierailija
2/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikki saa edes tulet sytytettyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuossa just muhii täysin sähköttömästi hirvi/peura-lihapata, ns neljän leivän leivinuunissa. Ja bonuksena pari kolme päivää uuniin sitoutunutta pehmeästi vapautuvaa lämpöä.

Vierailija
4/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Isoissa marketeissa on yllättävän paljon säilykejuttuja. Ja juurikin valmistiski josta saa lämmintäkin ruokaa.

Meillä nakkeja kylmänä ja sipsit kylkeen. Tortillalettuja, tuorejuustoa, salaattia, juustoa, kinkkusuikaleita.

Koulussa ja töissä syödään uuni- ja keittoruokia. Kotona kylmänä. Uuniruokaa tehdään seuraavan kerran jouluksi. Edellistä uunikokkauskertaa kotona en edes muista.

Vierailija
5/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pikapuurot, nuudelit, leivät... vedenkeittimellä veden kuumentaminen on paljon halvempaa kuin pannulla. Mutta käytännössä ilmainen on risukeitin. Sisällä sitä ei voi käyttää, vaan ulkona niin ettei ole tulipalon riskiä.

Vierailija
6/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Valmis tex mex riisi ja mustapaputölkki kulhoon ja kulho mikroon. Oiva täyte tortilloille, vielä tortillaletun sisään salsaa, juustoa, kasviksia, ranskankermaa yms ja nachoja kylkeen. Jos haluaa lihaa mukaan niin sellainen vuolukana yms paketti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kaikki saa edes tulet sytytettyä.

Nuotio kerrostaloasunnon lattialle on hyvä idea.

Vierailija
8/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heinälaatikossa voi jälkikypsentää, kaiketi sille on modernisoituja versioita ettei ole pakko lähteä hankkimaan kuivattua heinää.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan turhaa syödä kylmää ruokaa sähkönsäästön takia.

Viime kuussa yhtenä päivänä oli isompi leipomisurakka ja sähköuuni oli päällä 4 tuntia. Ei näkynyt kuin ihan olematon piikki kulutuksessa, tarkistin sen sovelluksesta.

Vierailija
10/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Heinälaatikossa voi jälkikypsentää, kaiketi sille on modernisoituja versioita ettei ole pakko lähteä hankkimaan kuivattua heinää.  

Aromipesä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos sähkön hinta vaikka 0,5 e kwh niin tunnin uunin käyttö vie varmaan just sen 50 senttiä. Valmistiskiltä ostettu ruoka maksaa moninkertaisesti enemmän eli kalliimmaksi tulee loppupeleissä.

Vierailija
12/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hah hah.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä ei varsinaiseen ruuanlaittoon mene sähköä, mutta vesi tulee tottakai sähköpumpulla kaivosta.

On kuitenkin olemassa keinoja kuluttaa vähemmän sähköä ruuanlaitossa:

-keitä vesi vedenkeittimessä, ja keitä vettä vain juuri sen verran kuin tarvitset, jokainen ylimääräinen pisara vie ylimääräistä sähköä

-kypsennä raaka-aineet mahdollisimman pieninä paloina: kokonaisten perunoiden kypsentämiseen menee huomattavasti enemmän energiaa kuin pieniksi pilkottujen

-hyädynnä uunin lämpeämisaika, laita ruoka jo kylmään uuniin. Kypsennyksen loppuvaiheessa uunin voi sammuttaa, ruoka jatkaa kyspymistään siellä.

-käytä aina levylle sopivan kokoisia kattiloita ja pannuja. Liian pieni kattila jättää levystä osan paljaaksi ja lämpö menee hukkaan. (tämä lähinnä perinteisillä liesillä, osa nykyisistä liesistä säätää itse sen kuumentuvan alueen keittoastian mukaiseksi).

-jos käytössä on perinteinen valurautalevyillä varustettu liesi, niin hyödynnä levyn lämpeämisaika ja se, että se levy pysyy kerran kuumennuttuaan kuumana pitkään. Esimerkiksi riisin saa kypsennettyä edullisimmin niin, että laittaa (huuhdellun) riisin kattilaan, vettä sopivasti ja levy päälle. Kun vesi kiehuu, levyn voi ottaa päälle, ja kiehuminen jatkuu useita minuutteja, jopa kymmenisen minuuttia. Ja sen jälkeen annetaan riisin vielä hautua kypsäksi, siinä edelleen kuumahkolla levyllä. Sama toimii puuroilla jne. Induktioliedellä tämä ei tietenkään toimi.

-ota valmistettavat raaka-aineet huoneenlämpöön lämpiämään jo etukäteen, jos käytät pakasteita, niin ne voi ottaa edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan (jolloin ne jäähdyttävät jääkaappia ja sekin vähentää sähköä).

-jos ruokaa jää yli, niin siirrä ne sopiviin säilytysasioihin ja laita jäähtymään parvekkeelle, kylmään eteiseen tms. Vasta kylmänä jääkaappiin.

-valmista ruokia, joiden valmistusaika on lyhyt, eikä vaadi pitkää haudutusaikaa. Tai esivalmistele ruoka siten, että valmistusaika lyhenee (tähän pätee tuo pieneksi pilkkominen myös), eli anna kuivatuotteiden imeä nestettä itseensä jo etukäteen jne.

-salaatit, voileivät, wrapit jne ovat siitä hyviä, että niiden valmistaminen ei vie lainkaan sähköä

Vierailija
14/14 |
06.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitän hermekeittoa 5 litran kattilassa, syön ja loput pakastekaappiin rasioihin, joita myöhemmin otan ja lämmitän.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kaksi yhdeksän