Kokonainen kalkkuna joulupöytään - ohjeita, vinkkejä?
Meillä ei ole vuosiin syöty kinkkua vaan pöydässä on ollut kalkkunarulla. Itse emme syö lihaa, mutta huomioimme vieraamme joulupöydässä. Olenkin vähän ns. kädetön liharuokien valmistuksessa ja siksi tässä kirjoittelenkin... Tänä vuonna on tulossa vähän isompi porukka, joten ajattelin josko uskaltaisin kokeilla kokonaisen kalkkunan paistamista. Olen netistä katsellut erilaisia reseptejä, ja ajattelin kysäistä josko täältä löytyisi ne parhaat vinkit paistoon ja täyttöön. Ja mikä on pahin virhe miten tossa hommassa voi mokata? 😃
Kommentit (19)
Kokonaisessa linnussa on se puoli, että se pitää osata leikata sitten, muuten se on vartin päästä kuin olisi miinaan astunut, ehkä vieraissa on leikkuutaitoisia? Kalkkuna ei ole sen kummempi paistettava kuin broilerikaan, onpa vaan isompi. SInuna ehkä ostaisin kalkkunafileitä, niitä useampi ja ne on helppo viipaloida tarjolle siististi, eikä tule hävikkiä, eikä tarvitse miettiä miten sen miinaanastuneen kanssa toimisi, jos/ei liemiä ala keitellä.
Varaa riittävästi aikaa maustamiseen ja täytteen tekemiseen sekä tietysti paistamiseen. Nopea paistoaika ei kypsytä sisusta.
Varmista etukäteen minkäkokoisen kalkkunan saat mahtumaan uuniin.
Pitää antaa olla huoneenlämmössä riittävän kauan ennen uuniin laittamista ja jos aiot täytettä sen kanssa erityisen huolella, koska kypsyy viimeisenä.
Ei ei kokonaiselle kalkkunalle. Hanki kalkkuna kruunu - eli kalkkuna ilman jalkoja. Paalle pekoni siivuja jotta ei kuivu liikaa. Tayte vierelle palloina tai jos on paljon niin erillisessa vuuassa. Vahan taytetta voi laittaa kaula-osaan nahan alle. Nain olen tehnyt monena vuotena ja hyvaa on ollut ja helppo leikata. Asun kylla Englannissa ja taalla on helppo saada hyvia lintuja - eri rotuja, luomu jne..
Jamie Oliverilta löytyy upeita ohjeita kalkkunalle
Googlaa Jamie Oliverin ohjeet kalkkunalle. Mutta olen kyllä muuten samaa mieltä kuin muutkin, että kannattaa harkita vielä. Kalkkunafileet olisi paljon helpompi valmistaa, niin ajallisesti ja uuniinkin mahtuu helpommin. Kokonaisen kalkkunan valmistaminen kestää uunissa useita tunteja (koosta riippuen voi kestää jopa 8 tuntia), uuni on siis varattuna linnun paistamiseen kauan. Lisäksi onko uunisi tarpeeksi iso? Helpommalla kyllä pääsisi hankkimalla fileitä ja paistamalla ne uunivuoassa esim pekoniin käärittynä.
Niitä myydään kyllä ihan valmiiksi savustettunakin...
Olen ehkä ainoa joka on tätä mieltä, itse tekisin kalkkunan kokonaisena ja käyttäisin mehevämmät reisilihat ja muut ns. perkeet seuraavana päivänä muihin ruokiin.
Kypsentämiseen on toki varattava aikaa ja lintua kannattaa valella paiston aikana. Itse olen laittanut voita nahan alle rintafileiden päälle estämään kuivahtamista.
Vierailija kirjoitti:
Naurettavaa jenkkiapinointia.
Väittäisin että lintu joulupöydässä on kyllä alkujaan brittiläinen juttu.
Itse sain kerran yhdessä kyläpaikassa kokonaisena paistettua kalkkunaa, ihan sähköuunissa tehty. Se oli kyllä hyvää. Ruuan tehnyt on ihan perus kotikokki eikä hän ollut aiemmin kokonaista kalkkunaa paistanut. Onhan siinä omat niksinsä ja aikaa vaatii. Eilen telkkarissa sitä kokkasi Jamie Oliver eikä se kovin monimutkaiselta näyttänyt.
Vierailija kirjoitti:
Niitä myydään kyllä ihan valmiiksi savustettunakin...
Peukku tälle suositukselle! Savustettu kalkkuna on varmempi vaihtoehto kuin paistaa itse, etenkään jos ei paistamisesta ole isommin kokemusta. Kalkkunasta tulee helposti kuiva ja maustaminenkin on oma haasteensa.
Englanninkieenopen vinkki (oli ostanut kalkkunan - suuren)
tarkista että mahtuu uuniin
Kalkkuna on passe ja amerikan pelleilyä suosikaa kotimaista syökää joutsenta.
Kyllähän se vanha anopin kalkkuna ilmestyy jostain siihen joulupöytään kälkättäämään kuinka kuinka KAIKKI oli ennen paremmin ja tyttärellään oli parempi mies....
Unohda koko homma. Kerran kokeilin, eikä ikinä enää. Suurin osa meni roskiin. Kalkkunarulla on hyvää, osta sitä enemmän.