Voiko 4 tuntia huoneenlämmössä ollut ruokaa syödä?
Tein broilerin fileesuikaleista kermakastikkeen. Se oli kiehuvaa ja valmista ja olin aikeissa syödä kun jouduin nopeasti lähtemään. Eli ollut 4 tuntia huoneenlämmössä. Tarkoitus oli syödä puolet tänään ja toinen puoli huomenna. Onko pilalla vai uskaltaako syödä? Siis lämmitettynä?
Kommentit (31)
Kanan kyseen ollessa en kyllä söisi. Ruoka tulisi jäähdyttää 45 minuutissa jääkaappi lämpötilaan.
Varmasti voit vielä syödä tänään. Kuumenna 70 asteeseen viideksi minuutiksi, sen pitäisi tappaa suurimman osan mahdollisista bakteereista.
Voi, ihan hyvin. Nää lämpötilajutut on säädetty niin varman päälle. Kyllä ihmisen vastustuskyky auttaa jotain ja ei aina välttämättä heti tule joku kauhea bakteeri jylläämään. Joskus voi, mut yleensä ei.
Minä isken yön yli pöydällä jäähtyneet ruoat aamulla jääkaappiin ja syön pari seuraavaa päivää helposti. Ikinä en ole kipeänä tai mitään. Pilaatte oman vastustuskykynne moisella nipottamisella.
Vierailija kirjoitti:
Varmasti voit vielä syödä tänään. Kuumenna 70 asteeseen viideksi minuutiksi, sen pitäisi tappaa suurimman osan mahdollisista bakteereista.
Johan ne ovat kuolleet, kun ruoka valmistettiin. Hyvin voi syödä!
Vierailija kirjoitti:
Minä isken yön yli pöydällä jäähtyneet ruoat aamulla jääkaappiin ja syön pari seuraavaa päivää helposti. Ikinä en ole kipeänä tai mitään. Pilaatte oman vastustuskykynne moisella nipottamisella.
Sama. Käy itselläni tosin usein unohtamisen kautta. Varsinkin makkara uunista tai uunijuurekset kestävät kyllä yönkin yli huoneenlämmössä.
No jos nyt syöt. Itse en alkaisi lämmittämään sitä uudelleen, vaan söisin kylmänä. Jos siinä on jotain bakteereja, niin lämmittäminen saa ne vaan lisääntymään, jos et kuumenna koko ruokaa riittävän kuumaksi.
Miten te ihmiset tulisitte toimeen mökillä jossa ei ole jääkaappia?
Joo ruoka saa olla just 4 h valmistumisen jälkeen vaikka pöydällä. Mutta 4 H jälkeen jääkaappiin. t. elintarvikekurssin käynyt.
Vierailija kirjoitti:
Varmasti voit vielä syödä tänään. Kuumenna 70 asteeseen viideksi minuutiksi, sen pitäisi tappaa suurimman osan mahdollisista bakteereista.
Termofiilit bakteerit voivat elää jopa +120 asteessa. En tosin keksi, miten alunperin olisivat päässeet kanaan.
Omalla vastuulla voi syödä mutta sitä ei voi enää muille tarjoilla.
No tottahelkutissa voi. Mulla on tapana säilyttää ruoka valmistamisen jälkeen huoneen lämmössä useampi tunti, oon vielä hengissä. N 39
Ruokaa jos jää niin se pitäisi nopeesti jäähdyttää jotta sitä voi lämmittää sitten seuraavillekkin päiville.
Yleensä teen kolmeksi päiväksi ruokaa joidenka loput annostelen kahteen purkkiin ja laitan kylmään vähän jäähtyneenä kun jääkaapissa on se Power Cool toiminto nappula niin muut tuotteet ei lämpene siellä.
Joskus baarista kotiin kömpiessä puolet safkasta jäänyt pöydälle syömättä.
Seuraavana päivänä puoliltapäivin herätessä ovat olleet siinä yhä ja hyvin mennyt alas.
Ei mitään jälkioireita.
Kala vähänkin raakana pilaantuu kesähelteellä tunneissa. Tiedän erään joka sai ruokamyrkytyksen.tuli sairaalavierailu.
Voi syödä. Miksi ennen vanhaan ei sairastuttu vaikka ruokia ei voitu jäähdyttää kun ei ollut jääkaappia tms.
Vierailija kirjoitti:
Voi syödä. Miksi ennen vanhaan ei sairastuttu vaikka ruokia ei voitu jäähdyttää kun ei ollut jääkaappia tms.
Paitsi että kyllä sairastuttiin. Makkaran syömiseen saattoi kuolla.
On totta, että nykyään ollaan menty vähän liiankin varovaisuuden suuntaan monessa jutussa, mutta nämä "ennen vanhaan" jutut ovat usein pelkkää mutua ja disinformaatiota, kuten esim. yllä oleva viesti. 4 h huoneenlämmössä ollutta ruokaa voi kyllä useimmiten tosiaan syödä, ellei satu olemaan kova helle ja herkästi pilaantuva ruoka kyseessä, mutta tästä ei ajankohta huomioon ottaen selkeästi ole kyse.
Voi syödä ainakin tänään.
"Mikäli valmistuksen yhteydessä kuumennettuja elintarvikkeita ei tarjoilla heti valmistuksen jälkeen tai säilytetä kuumana, on ne välittömästi valmistuksen jälkeen jäähdytettävä. Jäähdytyksen tulee tapahtua siten, että elintarvike jäähdytetään enintään neljässä tunnissa +6 C:een tai sen alle"