Keksitään hyviä, terveellisiä säästövinkkejä
Pakko kiristää kukkaron nyöriä, kun hinnat vain jatkavat nousuaan. Keksitään hyviä, kuitenkin terveellisiä ja suht helposti toteutettavia arjen säästövinkkejä, mitkä eivät laske elämänlaatuakaan kovin paljon.
Aloitan:
- Totuttelin miedompaan kahviin, ja nyt laitan kahviin vähemmän kahvinpurua kuin ennen, jotta paketti riittää pidempään
- Opettelin tekemään hyvää ruokaa kasviproteiinin lähteistä, mitkä ovat huomattavasti edullisempia kuin eläinperäiset, ja vielä terveellisiäkin
- Nautiskelen suihkussa puolet lyhyemmän ajan kuin ennen
- Kaikki lyhyemmät matkan kuljen nyt auton sijasta pyörällä
- Siirryin halpaketjujen vaatteista kirpputoreille
- Ajattelin pitkästä aikaa jaksaa lähteä tänä kesänä poimimaan marjoja, ja olen tutkinut mitä muuta ravintoa voisi suoraan luonnosta hyödyntää. Villiyrttejä ja sieniä ajattelin maistella
- Opettelin pari hyvää sämpyläreseptiä, ja teen vaaleat herkkuleivät tästä eteenpäin itse. En tosin ole varma tuleeko tässä kovinkaan paljon säästöä, kun niitä varten on lämmitettävä sähköuuni. Teen kyllä ison satsin kerralla, ja laitan pakkaseen
Kommentit (21)
Mökillä ollessa kannatta käydä tekemässa tarpeensa mökkinaapurin kumisaappaaseen, niin oma käymälä ei kulu.
Unohdin nokkosen! Nokkonen on hyvä teeaines, kerään sitä sen verran, että minulla on kuivattuna sitä noin litra/seuraava vuosi eteenpäin. Käytän teenä, mutta myös viherjauheen osana (viherjauheeksi kerään ja kuivaan ja jauhan kaikkea vihreää syötävää, porkkanannaatteja, punajuuren- ja mangoldin lehtiä, itsekasvatettua pinaattia, vuohenputkea, lehtikaalia, retiisinlehtiä, palsternakan lehtiä, nokkosta jne). Käytän sitä lettutaikinassa, mutta myös tomaattikastikkeissa. Jos ei muuta, niin ainakin kuituja tulee lisää (ja kalsiumia, rautaa, c-vitamiinia...)
Nokkonen on juuri nyt parhaimmillaan, mutta sitä voi kerätä koko kesän, se tuottaa uusia versoja ja latvaversoja koko kesän.
Teen nokkoslettuja ja nokkoskeittoa, kuten tekisin pinaatista.
Vierailija kirjoitti:
Kahvin sijaan kannattaa siirtyä erilaisiin yrttiteejuomiin. Etenkin halvalla pääsee, jos kerää itse viiliyrttejä ja kasvattaa itse erilaisia juomiin soveltuvia kasveja/yrttejä. Minttu on hyvä aloitusyrtti, mutta juuri NYT löytyy luonnosta lukemattomia vaihtoehtoja: pihlaja, mesiangervo, orapihlaja (no ei ehkä ihan luontoa), mustaviinimarjan lehdet, vadelman lehdet... No, kahvi sinänsä ei ole kovin epäterveellistä, kofeiinillakin on positiivisia vaikutuksia. Itse en juo lainkaan kahvia, mutta käytän mustaa irtoteetä ja noita erilaisia yrttejä sekoituksena, eli olen puolittanut ostoteen määrän. Olen opetellut hyödyntämään monta muutakin asiaa, esimerkiksi mansikanperkeet; kuivaan ne ja käytän teen seassa. Raparperipalasia kuivattuna. Jos on jotain terveydellisiä ongelmia, niin kannattaa kuitenkin varmistaa, että mitkä yrtit sopivat. Esimerkiksi mesiangervo ei sovi ihmiselle, joka on asperiinille allerginen.
Eli kahvista kokonaan luopumisen sijaan voisi vaikka iltasella juodakin jotain muuta?
Kaupan limonaadien sijaan omatekoisten mehujen juonti - tai vaikkapa siman. Olen oikein kunnolla hurahtanut raparperisimaan, saan naapurista raparperia ilmaiseksi niin paljon kuin ehdin kotiin kantaa! 6 litraa simaa maksaa noin 1€ (sokeri, sitruuna/sitruunamehu, hiiva). Teinitkin tykkää. Sokeriahan se on, mutta veikkaanpa, että raparperimehu sitruuna/viinihapolla tai sima on kuitenkin hieman terveellisempää kuin limonaadit tai energiajuomat.
Mesiangervosta tuli mieleen, että kukinnoista voi tehdä mesiangervosokeria, jota voi käyttää leivonnassa kuten vaniljasokeria. Ei maistu tietenkään vaniljalle, mutta maustaa vaikkapa keksejä hyvin.
Ylipäätään itseleipominen - kun uunin lämmittää, kannattaa kerralla tehdä enemmänkin. Ensin uuniruoka (kiusaus, lasagne, pizzaa...), sen jälkeen pikkuleipiä ja vielä leivätkin. Uunin lämmitys vie eniten energiaa, lämpötilan ylläpito kuluttaa aika vähän. Kannattaa tottakai miettiä järjestyskin, ensin nopeimmin paistuvat (ja yleensä kuuminta lämpötilaa vaativat), ja siitä sitten lämpötilaa alaspäin ja paistoaika pitenee... Ja itse leipomalla pystyy vaikuttamaan siihen, MITÄ siinä pikkuleivässä/pullassa/herkkuleivässä on.
Miten noista villiyrteistä saa maistuvaa teetä? Olen yrittänyt mutta maistuu vain lämpimältä vedeltä.
Vierailija kirjoitti:
Unohdin nokkosen! Nokkonen on hyvä teeaines, kerään sitä sen verran, että minulla on kuivattuna sitä noin litra/seuraava vuosi eteenpäin. Käytän teenä, mutta myös viherjauheen osana (viherjauheeksi kerään ja kuivaan ja jauhan kaikkea vihreää syötävää, porkkanannaatteja, punajuuren- ja mangoldin lehtiä, itsekasvatettua pinaattia, vuohenputkea, lehtikaalia, retiisinlehtiä, palsternakan lehtiä, nokkosta jne). Käytän sitä lettutaikinassa, mutta myös tomaattikastikkeissa. Jos ei muuta, niin ainakin kuituja tulee lisää (ja kalsiumia, rautaa, c-vitamiinia...)
Nokkonen on juuri nyt parhaimmillaan, mutta sitä voi kerätä koko kesän, se tuottaa uusia versoja ja latvaversoja koko kesän.
Teen nokkoslettuja ja nokkoskeittoa, kuten tekisin pinaatista.
Hyvä vinkki ja muistakaa myös superterveelliset nokkosen siemenet :)
Itsekin olen alkanut kokkailla linssejä ja soijarouhetta enemmän. Esim tofu ei ole halpaa. Eläinperäisistä broilerin jauheliha on hyvä.
Ja sitten ostin sellaisen hapotuslaitteen ja luovuin pullovichyn ostamisesta.
Sienestystä suosittelen syksyllä! Kannattaa ottaa mukaan hyvä sienikirja ja vielä parempi jos on joku kokenut sienestäjä tuttuna. Kannattaa perehtyä sienten kasvumaastoihin etukäteen, jotta osaa lähteä etsimään niitä oikeista paikoista. Sieniveitsi ja kori mukaan metsään.
Kantarellit, suppilovahverot ja herkkutatit kuuluvat mun suosikkeihin. Niitä syön pitkin syksyä; kastikkeena, keittona jne. Täyttävää ja hivenaineita sisältävää ilmaista luonnon antia. Ja vielä niin hyvää oikein kokattuna... Nam!
Kaikkien sokereiden syönti kannattaa lopettaa.
Mikään missä on sokeria ei ole ihmiselle hyväksi.
Lihan määrää voi vähentää ruoissa ja kasviksia lisätä.
Ravintoloissa ruokailu kokonaan pois.
Tupakka ja alkoholi luonnollisesti banniin.
Nyt kannattaa satsata ja ostaa hedelmäpuiden ja marjapensaiden taimia jos vaan on pihaa minne istuttaa. Kaikki kallistuu kaupassa, eikä tasan tule helpotusta näkymään. Kertasijoitus voi olla iso esim. puiden kohdalla, mutta maksaa itsensä kyllä takaisin nopsaa!
Ja sitten ne metsän mustikat & puolukat. Niitä kannattaa itse kerätä jos kykenee.
Sesongin ulkopuolella kannattaa ostaa kasvikset pakasteena. Ovat halvempia ja ravintoaineet paremmin tallella kuin pitkään säilytetyissä ns. tuoreissa.
Sienestys on kyllä kannattavaa, jos vain on siihen mahdollisuus. Sienien hinnat ovat aika huimia. :)
Jugurteissa on paljon terveellisempää ja halvempaa ostaa suuri pakkaus jotain maustamatonta, ja päälle vaikka mehukeittoa tai sosetta, vielä halvemmaksi tulee vaikka ne itse poimimat marjat ja sokeri tai hunaja, jos makeutta haluaa. Itse ostin ennen aina itselle sinkkutalouteen yksittäisiä jugurtteja, mitkä on paitsi kalliita myös aika sokeripitoisia. Joskus kyllä tekee edelleen mieli herkutella.
Mitäs ne epäterveelliset säästövinkit ovat?
Vierailija kirjoitti:
Mitäs ne epäterveelliset säästövinkit ovat?
No varmaankin esim "tankkaa vehnää, se on halpaa" :)
Minuakin kiinnostaisi tietää miten villiyrteistä saa maistuvaa teetä, ja kiinnostelisi myös edulliset, herkulliset reseptit mitä te tykkäätte syödä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kahvin sijaan kannattaa siirtyä erilaisiin yrttiteejuomiin. Etenkin halvalla pääsee, jos kerää itse viiliyrttejä ja kasvattaa itse erilaisia juomiin soveltuvia kasveja/yrttejä. Minttu on hyvä aloitusyrtti, mutta juuri NYT löytyy luonnosta lukemattomia vaihtoehtoja: pihlaja, mesiangervo, orapihlaja (no ei ehkä ihan luontoa), mustaviinimarjan lehdet, vadelman lehdet... No, kahvi sinänsä ei ole kovin epäterveellistä, kofeiinillakin on positiivisia vaikutuksia. Itse en juo lainkaan kahvia, mutta käytän mustaa irtoteetä ja noita erilaisia yrttejä sekoituksena, eli olen puolittanut ostoteen määrän. Olen opetellut hyödyntämään monta muutakin asiaa, esimerkiksi mansikanperkeet; kuivaan ne ja käytän teen seassa. Raparperipalasia kuivattuna. Jos on jotain terveydellisiä ongelmia, niin kannattaa kuitenkin varmistaa, että mitkä yrtit sopivat. Esimerkiksi mesiangervo ei sovi ihmiselle, joka on asperiinille allerginen.
Eli kahvista kokonaan luopumisen sijaan voisi vaikka iltasella juodakin jotain muuta?
Kaupan limonaadien sijaan omatekoisten mehujen juonti - tai vaikkapa siman. Olen oikein kunnolla hurahtanut raparperisimaan, saan naapurista raparperia ilmaiseksi niin paljon kuin ehdin kotiin kantaa! 6 litraa simaa maksaa noin 1€ (sokeri, sitruuna/sitruunamehu, hiiva). Teinitkin tykkää. Sokeriahan se on, mutta veikkaanpa, että raparperimehu sitruuna/viinihapolla tai sima on kuitenkin hieman terveellisempää kuin limonaadit tai energiajuomat.
Mesiangervosta tuli mieleen, että kukinnoista voi tehdä mesiangervosokeria, jota voi käyttää leivonnassa kuten vaniljasokeria. Ei maistu tietenkään vaniljalle, mutta maustaa vaikkapa keksejä hyvin.
Ylipäätään itseleipominen - kun uunin lämmittää, kannattaa kerralla tehdä enemmänkin. Ensin uuniruoka (kiusaus, lasagne, pizzaa...), sen jälkeen pikkuleipiä ja vielä leivätkin. Uunin lämmitys vie eniten energiaa, lämpötilan ylläpito kuluttaa aika vähän. Kannattaa tottakai miettiä järjestyskin, ensin nopeimmin paistuvat (ja yleensä kuuminta lämpötilaa vaativat), ja siitä sitten lämpötilaa alaspäin ja paistoaika pitenee... Ja itse leipomalla pystyy vaikuttamaan siihen, MITÄ siinä pikkuleivässä/pullassa/herkkuleivässä on.
Miten noista villiyrteistä saa maistuvaa teetä? Olen yrittänyt mutta maistuu vain lämpimältä vedeltä.
Minä juon siis aika paljon sekoitusta, jossa on mustaa teetä ja sitten noita yrttejä. Yrttiteet ovat usein miedomman makuisia, mutta kun ne teeainekset hiostaa ennen kuivausta, niin niiden aromit voimistuvat (eli esimerkiksi vadelmanlehdet myttään palleroiksi ja tuppaan lasipurkkiin, jonka kansi on löysästi kiinni, ja vien saunan jälkilämpöön yön yli. Alkavat vähän "käydä" niin sitten vasta kuivaan. Samalla prosessilla mustaan teehen tulee se mustan teen aromi! Yrttien haudutusaika on myös pidempi kuin tavallisen teen, eli jos normaalisti haudutat 2min, niin yrteillä se on 5min (ihan hatusta vedetyt luvut, mutta suhde on jotain tuollaista). Itse myös käytän aika reippaalla kädellä noita yrttejä teessä, eli ei paria lehtimurua, vaan tuppaan teesiiviläpallon täyteen.
Useimmat näistä olivat ihan ok säästövinkkejä. Mutta kahvia en kyllä ala laimentamaan, mieluummin sitten juon sitä vähemmän jos tiukka paikka tulee. Mikään ei ole kamalampaa kuin laiha kahvi ;( Take-away-kahvit ja kahvilassa istumiset jäävät ilman muuta pois.
Harrastaa hortoilua eli hakee luonnosta. Juo teetä. Tekee ostoslistan eikä osta turhia heräteostoksia. Tekee budjetin.
kannattaa ruveta onkimaan kaloja se on ilmaista hupia
Kahvin sijaan kannattaa siirtyä erilaisiin yrttiteejuomiin. Etenkin halvalla pääsee, jos kerää itse viiliyrttejä ja kasvattaa itse erilaisia juomiin soveltuvia kasveja/yrttejä. Minttu on hyvä aloitusyrtti, mutta juuri NYT löytyy luonnosta lukemattomia vaihtoehtoja: pihlaja, mesiangervo, orapihlaja (no ei ehkä ihan luontoa), mustaviinimarjan lehdet, vadelman lehdet... No, kahvi sinänsä ei ole kovin epäterveellistä, kofeiinillakin on positiivisia vaikutuksia. Itse en juo lainkaan kahvia, mutta käytän mustaa irtoteetä ja noita erilaisia yrttejä sekoituksena, eli olen puolittanut ostoteen määrän. Olen opetellut hyödyntämään monta muutakin asiaa, esimerkiksi mansikanperkeet; kuivaan ne ja käytän teen seassa. Raparperipalasia kuivattuna. Jos on jotain terveydellisiä ongelmia, niin kannattaa kuitenkin varmistaa, että mitkä yrtit sopivat. Esimerkiksi mesiangervo ei sovi ihmiselle, joka on asperiinille allerginen.
Eli kahvista kokonaan luopumisen sijaan voisi vaikka iltasella juodakin jotain muuta?
Kaupan limonaadien sijaan omatekoisten mehujen juonti - tai vaikkapa siman. Olen oikein kunnolla hurahtanut raparperisimaan, saan naapurista raparperia ilmaiseksi niin paljon kuin ehdin kotiin kantaa! 6 litraa simaa maksaa noin 1€ (sokeri, sitruuna/sitruunamehu, hiiva). Teinitkin tykkää. Sokeriahan se on, mutta veikkaanpa, että raparperimehu sitruuna/viinihapolla tai sima on kuitenkin hieman terveellisempää kuin limonaadit tai energiajuomat.
Mesiangervosta tuli mieleen, että kukinnoista voi tehdä mesiangervosokeria, jota voi käyttää leivonnassa kuten vaniljasokeria. Ei maistu tietenkään vaniljalle, mutta maustaa vaikkapa keksejä hyvin.
Ylipäätään itseleipominen - kun uunin lämmittää, kannattaa kerralla tehdä enemmänkin. Ensin uuniruoka (kiusaus, lasagne, pizzaa...), sen jälkeen pikkuleipiä ja vielä leivätkin. Uunin lämmitys vie eniten energiaa, lämpötilan ylläpito kuluttaa aika vähän. Kannattaa tottakai miettiä järjestyskin, ensin nopeimmin paistuvat (ja yleensä kuuminta lämpötilaa vaativat), ja siitä sitten lämpötilaa alaspäin ja paistoaika pitenee... Ja itse leipomalla pystyy vaikuttamaan siihen, MITÄ siinä pikkuleivässä/pullassa/herkkuleivässä on.