Miten oppia kiehuttamaan perunoita? M45
Aina tulee vedet yli jos liesi on täysillä, mutta jos laitan lieden ykköselle, vesi ei kiehu. 😡
Kommentit (19)
ja mitään välimuotoja AP:n hellassa ei ole? Joko täysillä tai ykkösellä? Ok...
Ootko huomannut niitä muita pykäliä siinä ykkösen ja "täysillä":n välissä? Kokeile niitä.
Vierailija kirjoitti:
ja mitään välimuotoja AP:n hellassa ei ole? Joko täysillä tai ykkösellä? Ok...
Mistä voin etukäteen tietää, mikä asetus on sopiva mihinkin vesi- ja perunamäärään? Kattilan materiaalikin vaikuttanee. Sen sijaan jos liesi on täysillä, tiedän sen olevan niin kuuma kuin voi ja vastaavasti ykkösellä niin "viileä" kuin voi.
Vierailija kirjoitti:
Ei perunoita "kiehuteta", perunat KEITETÄÄN.
En ole samaa mieltä. Keittiössä joustavuus tuo lisää ruokahalua.
Appelsiinejä esim. On kiva kuoria sormin ja terävällä veitsellä leikkuulaudan alla.
Joskus keitetyt perunat ovat hyvät ja joskus kiehutetut perunat kuorineen on hyvä niin että kuoressa on vähän maaperää jäljellä.
Vaihtelevuus on kivaa.
Joskus ylikiehunut pastakin on hyvä.
444
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
ja mitään välimuotoja AP:n hellassa ei ole? Joko täysillä tai ykkösellä? Ok...
Mistä voin etukäteen tietää, mikä asetus on sopiva mihinkin vesi- ja perunamäärään? Kattilan materiaalikin vaikuttanee. Sen sijaan jos liesi on täysillä, tiedän sen olevan niin kuuma kuin voi ja vastaavasti ykkösellä niin "viileä" kuin voi.
Ei vesi- ja perunamäärällä ole tässä yhtään mitään väliä. Ero on vain siinä, että pienempi määrä saavuttaa kiehumispisteen nopeammin.
Itse laitan levyn ensin täysille. Kun vesi kiehuu, vähennän lämpöä puoliväliin. Jos laittaa ykköselle, kiehuminenhan loppuu.
Ykkösen ainoa funktio on pitää kypsää ruokaa lämpimänä. Sillä ei voi keittää eikä paistaa.
Kypsennän aina pienemmät perunamäärät mikroaaltouunissa. Kokeilen haarukalla kypsyyttä ja jos on vielä kova, mikrotan lisää. Valmistuvat 3-5 minuutissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
ja mitään välimuotoja AP:n hellassa ei ole? Joko täysillä tai ykkösellä? Ok...
Mistä voin etukäteen tietää, mikä asetus on sopiva mihinkin vesi- ja perunamäärään? Kattilan materiaalikin vaikuttanee. Sen sijaan jos liesi on täysillä, tiedän sen olevan niin kuuma kuin voi ja vastaavasti ykkösellä niin "viileä" kuin voi.
Ei sitä tarvitse tietää etukäteen. Reagoidaan vaan tilanteisiin. Jos vesi kiehuu liian kovaa, vähennetään lämpötilaa hieman. Jos vieläkin kiehuu liikaa niin sitten taas pykälä tai pari lämpöä pois. Toistetaan kunnes kiehuu sopivasti.
Minä pidän levyn täysillä siihen saakka kunnes vesi kiehuu, sen jälkeen laitan levyn neloselle. (meillä siis vanha valurautaliesi, jossa asteikko 1-6)
Vierailija kirjoitti:
Ihana :D
Olisi, jos kirjoittaja olisi kymmenvuotias.
Laita ensin säätö 4 ja kun kiehuu säätö 3, keraaminen liesi. Ja homma toimii.
Jos haluut täydellä teholla kiehuttaa niin pistä isompaan kattilaan vähempi vettä ni ei roisku hellalle :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
ja mitään välimuotoja AP:n hellassa ei ole? Joko täysillä tai ykkösellä? Ok...
Mistä voin etukäteen tietää, mikä asetus on sopiva mihinkin vesi- ja perunamäärään? Kattilan materiaalikin vaikuttanee. Sen sijaan jos liesi on täysillä, tiedän sen olevan niin kuuma kuin voi ja vastaavasti ykkösellä niin "viileä" kuin voi.
Ei vesi- ja perunamäärällä ole tässä yhtään mitään väliä. Ero on vain siinä, että pienempi määrä saavuttaa kiehumispisteen nopeammin.
Itse laitan levyn ensin täysille. Kun vesi kiehuu, vähennän lämpöä puoliväliin. Jos laittaa ykköselle, kiehuminenhan loppuu.
Ykkösen ainoa funktio on pitää kypsää ruokaa lämpimänä. Sillä ei voi keittää eikä paistaa.
Tai sitten ei. Omalla liedellä kiehuminen jatkuu myös ykkösellä. Riippuu myös kattilasta.
Laitan nykyään kuoriperunat höyrytyskattilan höyryosaan. Täytyy vain välillä tarkistaa, ettei höyrytysosan alla kiehuva vesi pääse liian vähiin. Kun höyryttää kasvikset sen sijaan että keittäisi ne, kaikki vitamiinit säilyvät. Pakastekasvikset on myös helppo kuumentaa höyrytyskattilan avulla.
Perunan kiehumispiste on n. 550 astetta normaalioloissa. Vaatii siis aika tehokkaan uunin tms. lämmönlähteen. Keramiikkauuni voisi toimia.
Vierailija kirjoitti:
Kypsennän aina pienemmät perunamäärät mikroaaltouunissa. Kokeilen haarukalla kypsyyttä ja jos on vielä kova, mikrotan lisää. Valmistuvat 3-5 minuutissa.
Perunoiden kypsyyttä ei koskaan kokeilla haarukalla vaan aina kapealla terävällä veitsellä, jotta ei rikota perunaa.
Keitinvettä vain hädintuskin perunoiden pintaan asti.
1. valitaan sopiva kattila sekä keittolevyn koon että perunamäärän mukaan - perunamäärä on se merkitsevämpi tässä.
2. kattilaan laitetaan vettä sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät, yläpintoja voi jäädä kuivillekin, jos on kuoriperunoita. Kattila ei saa olla piripintaan täynnä, vaan olisi hyvä, että siinä olisi kiehumisvaraa noin 5cm, jopa enemmän.
3. kattila laitetaan hellanvelylle, kansi päällä ja levy laitetaan täysille. Olipa se sitten 6, 4 tai 12, niin sille suurimmalle teholle. Tarkoitus on saada perunankeitinvesi kiehumaan.
4. vahdittu vesi ei kiehu, mutta kannattaa olla lähimailla kuitenkin seuraamassa tilannetta, kannen alta alkaa nousta höyryä, vesi pulppuaa iloisesti ja kattilasta ja kannesta riippuen kansikin kolisee.
5. levyn tehoa pienennetään, ja se, mille asetukselle se levyn tehonvalitsin väännetään, riippu vain ja ainoastaan sen hellan ominaisuuksista ja kellonajasta. Usein hyvä vaihtoehto on toiseksi pienin teho, eli 2. Jos on asteikko 1...12, niin joku 3 tai 4 voisi olla hyvä. Ja miksi kellonaika vaikuttaa? Ainakin täällä maalla, sähkölinjan loppupäässä tehoa tulee vähemmän ruuhka-aikoina (esimerkiksi arkisin klo 17-18) kuin hiljaisina aikoina (klo 13-14). jos ei tätä usko, niin ei haittaa. Empiiriset tutkimukset ovat kestäneet 50 vuotta ja tulokset ovat aika johdonmukaisia.
6. Tarkkaillaan kiehumista, jos vesi ja perunat yrittävät heittää kannen pois kattilan päältä, väännetään levyä pienemmälle. Jos poreilu loppuu, väännetään suuremmalle.
7. perunoiden kypsyyttä voi testata monella tavalla, toiset käyttävät haarukkaa, toiset terävää veistä. Minä käytän haarukkaa, koska sillä saa paremman tuntuman, ja meidän sapuskoissa nyt ei ole väliä, onko joku peruna rikki vai ei.
8. Kun perunat ovat kypsiä, kaadetaan niistä vesi pois. Hellasta virta pois! Kattilaa ei enää laiteta sille kuumalle levylle.
Ei perunoita "kiehuteta", perunat KEITETÄÄN.