Ennen kun oli maatiloilla hevonen ja tuli vanhaksi ja lopetettiin, niin syötiinkö se hevonen
Kommentit (73)
Oletko ap kuullut että joku olisi syönyt työkaverinsa? Ajattelin vaan.
Osa söi, monikaan ei pystynyt. Hevosenlihahan on kylläkin hyvää, mutta siitä huolimatta se oli
Olettepa se suloisia. Tavattomat monet myi ja myy edelleen hevosia teuraaksi. Isovanhemmilla olen syönyt lapsena hevosmakkaraa ja metvurstia.
Naudat ja siat oli syötäväksi.
Hevonen oli työkaveri. Muistaakseni esim. hevosen lyöminen oli vähän sama asia kuin puolison lyöminen. Esim. tiedettiin kuka isäntä löi hevostaan. Saatettiin sanoa jonkun muun asian yhteydessä vielä lopuksi että lyö hevostaan, ikään kuin pisteeksi iin päälle, osoituksena ettei niin hyvä mies ollut.
Jopa on jengi pihalla kun luulee, että mitään ruokaa olisi heitetty hukkaan. Liha oli arvokasta ja talonpojan pöydässä sitä oli harvoin. Parhaat osat myytiin ja omaan pöytään jäi ne osat, jotka ei myyntiin kelvanneet.
Pappa kertoi miten hevonen aina haudattiin heillä koska oli tosiaan työkaveri ja hyvin tärkeä perheen toimeentulon kannalta. Ei olisi ilman hevosia pärjännyt edes maatilan arjessa.
Vierailija kirjoitti:
Olettepa se suloisia. Tavattomat monet myi ja myy edelleen hevosia teuraaksi. Isovanhemmilla olen syönyt lapsena hevosmakkaraa ja metvurstia.
Syödäänhän jossain kulttuurissa vanhat sukulaisetkin että henki pysyisi. Niin varmaan teilläkin?
Vierailija kirjoitti:
Jopa on jengi pihalla kun luulee, että mitään ruokaa olisi heitetty hukkaan. Liha oli arvokasta ja talonpojan pöydässä sitä oli harvoin. Parhaat osat myytiin ja omaan pöytään jäi ne osat, jotka ei myyntiin kelvanneet.
Ootpa sä pihalla että aina olis ollut jotenkin köyhää.
Suomessa syödään edelleen miljoonia kiloja hevosenlihaa vuodessa. Keskimäärin suomalainen syö 400 grammaa hevosenlihaa vuodessa.
Harvemmin syötiin ellei kärsitty nälänhätää. Hevonen oli työkaveri, monen isännän "luottotyömies". Nykyään on helpompaa ja hyväksyttävämpää myydä/antaa teuraaksi. Hevosta ei niin vaan haudata omalle pihalle kaivettuun kuoppaan, moni omistaja asuu kerrostalossa ja tuhkaus, se maksaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jopa on jengi pihalla kun luulee, että mitään ruokaa olisi heitetty hukkaan. Liha oli arvokasta ja talonpojan pöydässä sitä oli harvoin. Parhaat osat myytiin ja omaan pöytään jäi ne osat, jotka ei myyntiin kelvanneet.
Ootpa sä pihalla että aina olis ollut jotenkin köyhää.
No just.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa syödään edelleen miljoonia kiloja hevosenlihaa vuodessa. Keskimäärin suomalainen syö 400 grammaa hevosenlihaa vuodessa.
Miten tämä liittyy tähän keskusteluun?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jopa on jengi pihalla kun luulee, että mitään ruokaa olisi heitetty hukkaan. Liha oli arvokasta ja talonpojan pöydässä sitä oli harvoin. Parhaat osat myytiin ja omaan pöytään jäi ne osat, jotka ei myyntiin kelvanneet.
Ootpa sä pihalla että aina olis ollut jotenkin köyhää.
Olet pihalla jos et tiennyt että melkein aina oli. Tavallinen rahvas on elänyt hyvin yksipuolisella ravinnolla välillä nälkää nähden ja pettuleipää syöden. Ei todellakaan hyvää lihaa heitetty hukkaan.
Uskoisin että on ennemmin viety teuraaksi, jollekin paikalliselle joka saa pollen hengiltä tai isäntä itse pistänyt kuulan kalloon, sitä kuka lihan söi niin mielikuvitus vain rajana. tuskin minekään maalaistaloon on ell tullut nukuttamaan heppaa viimeiseen uneen ja käsipelinkö se kuoppa on sitten sille kaivettu?
Vierailija kirjoitti:
Jopa on jengi pihalla kun luulee, että mitään ruokaa olisi heitetty hukkaan. Liha oli arvokasta ja talonpojan pöydässä sitä oli harvoin. Parhaat osat myytiin ja omaan pöytään jäi ne osat, jotka ei myyntiin kelvanneet.
Laihialla oli jopa puujalka hevosia ja possuja kun otettiin kinkku kerrallaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa syödään edelleen miljoonia kiloja hevosenlihaa vuodessa. Keskimäärin suomalainen syö 400 grammaa hevosenlihaa vuodessa.
Miten tämä liittyy tähän keskusteluun?
Siten että koska Suomessa yltäkylläisyyden aikanakin syödään hevosta niin mitä luulet syötiinkö silloin, kun liha oli kallista ja arvokasta?
Ajattele nyt vähän.
Hevonen on tallissa odottanut aamuisin töiden alkamista.Hirnahtanut kun nähnyt isännän. Sitä on voinut taputella aamuisin ja sitten lähdetty metsään kovaan duuniin kovalla pakkasella, ja lunta vyötäröön asti. Hevonen uskollisesti hoitanut annetun tehtävät, urputtamatta.
Kukaan kunnon isäntä ei ole hevostaan syönyt.