Onko peruna jotenkin huonompi ja alempiarvoinen kuin muut kasvikset?
Näin tuntuu olevan ainakin ravintoasiantuntijoiden papereissa. Lautasmallissakin pitäisi olla puolet annoksesta kasviksia, mutta perunaa ei lasketa mukaan. Kunnon pihvi ranskalaisilla ei kelpaa sekään. Miksi perunaa dissataan niin paljon?
Kommentit (9)
Perunassa on runsaanti kaliumia ja se on hyvä asia.
Eihän kasvikseksi lasketa myöskään pastaa (pääosin vehnäpohjaista ja vehnä on tietääkseni kasvi) tai riisiä tai mitään muutakaan viljalisäkettä (ohra, kaura, kvinoa jne jne). Kasveja ovat nekin, mutta eivät kasviksia.
Perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi elimistössä. Perunan syöminen tekee verensokerillesi saman kuin pullan syöminen. Äkkiä ylös ja sitten nopea romahdus.
Tämä on ongelmana monella sellaisella, jotka väittävät että heidän pitää syödä tosi usein tai alkaa heikottaa, pyörryttää, oksettaa jne. He siis syövät koko ajan sellaista, mikä nostaa verensokeria nopeasti ja sitten se taas putoaa nopeasti, mikä saa aikaan heikotusta.
Perunaan pohjautuva ruokavalio saa helposti aikaan turpean ulkonäön ja tynnyrimäisen vatsan.
Perunan dissaaminen liittyy enemmän ruokakulttuuriin kuin ravintoarvoihin. Suositukset on annettu, kun kaikki söivät päivittäin perunoita. Niissä on omat hyvät ravintoaineensa, mutta ei mistään yksittäisestä kasviksesta saa kaikkea vaan monipuolisesti eri kasviksia syömällä
Suuri osa perunan vitamiineista on siinä kuoressa, joka pääsääntöisesti kuoritaan pois. Muutenhan se on lähinnä tärkkelystä. Lasketaan siis ravintoarvoiltaan sinne riisin, pastan ja leivän kaveriksi. Kasvipohjaisiahan nuo on kaikki, mutta ruokalautasta ajatellen eivät korvaa kasviksia.
Ota ap sinne pihvin ja ranskalaisten kylkeen vaikka paistettuja vihanneksia (vaikka paprikaa, tomaatteja, vihreitä papuja…) tai salaattia.
Khyllä keitetty kuoriperuna on ihan täyspainoista ravintoa, mutta ehkä ei ainoana vihanneksena. Raaka vihannes on paljon vitamiinipitoisempi ja huomattavan hyvä ravintokuidun lähde. Jännä että valkokaali on suoranainen c-vitamiinipommi vaikka on niin valjun näköinen, mutta eihän sitä tietysti raakana mätetä kuin vähän. Laita sen perunaruoan kanssa vaikka raaste.
Vierailija kirjoitti:
Perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi elimistössä. Perunan syöminen tekee verensokerillesi saman kuin pullan syöminen. Äkkiä ylös ja sitten nopea romahdus.
Tämä on ongelmana monella sellaisella, jotka väittävät että heidän pitää syödä tosi usein tai alkaa heikottaa, pyörryttää, oksettaa jne. He siis syövät koko ajan sellaista, mikä nostaa verensokeria nopeasti ja sitten se taas putoaa nopeasti, mikä saa aikaan heikotusta.
Perunaan pohjautuva ruokavalio saa helposti aikaan turpean ulkonäön ja tynnyrimäisen vatsan.
Minäkin luulin ennen näin, mutta olen muuttanut käsitystäni. Verensokeri nousee ylös vain jos kehossa on paljon rasvaa ja vähän lihaksia. Jos pystyy kasvattamaan merkittävästi lihasmassaa, niin verensokeri ei enää nouse, koska lihakset imevät itseensä niin tehokkaasti tuon verensokerin.
Onkohan tämä jotenkin myös kulttuurisidonnaista? Katsoin nimittäin telkkarista jotain brittiläistä painonpudotus ohjelmaa, niin siinä mies söi mm. perunaa ja oikein kehuskeli kuinka terveellinen tämä hänen uusi ruokavalio nyt on ja hänen pt myötäili siinä vieressä.
Vaikka rakastan perunoita suuresti, niin jopa minä ymmärrän, että perunassa on lähinnä herkullista tärkkelystä - ei niinkään kuitua ja vitamiineja niinkuin niissä pahalta maistuvissa kasviksissa. Peruna on myös paljon kaloritiheämpi.