Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”

Vierailija
25.12.2021 |

Tyhjä sikala on surullinen näky.

Surullinen on mieskin, joka esittelee karsinoita, joissa vielä viime jouluna emakot porsivat.

Vihtiläinen Ollikkalan sikatila oli Suomen ensimmäinen ja ainoa vapaaryhmäporsitustila. Emakot saivat vapaasti porsia, missä halusivat. Niitä ei suljettu häkkeihin.

Isäntä Jari Ollikkala huitoo käsillään ja kävelee ympäriinsä.

– Tässä oli viisi karsinaa ja ruokintapisteet. Emakot saivat täysin vapaasti liikkua karsinoiden välillä, Ollikkala esittelee nyt jo siivottua, hiljaista sikalaa.

Vapaaporsitustila ehti toimia kuusi vuotta.

Ryhmäporsitustilalla emakot imettivät porsaita yhdeksän viikkoa, kun tavanomaisissa sikaloissa porsaat vieroitetaan jo neljän viikon ikäisenä. Ollikkalan siat saivat myös tonkia olkipahnoilla.

Sikala teki myös tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Se toimi yliopiston tutkimussikalana. Eläinlääkäriopiskelijat kävivät tutustumassa sikoihin ja tekemässä käytännön harjoitteluja sikojen hoitoon liittyen.

Ollikkala muistelee haikeana, kuinka joskus opiskelijoiden kanssa mentiin katsomaan sikoja pimeän aikaan varovasti. Porsaiden syömisestä kuuluvaa lutkusta lukuun ottamatta oli hiljaista.

Ollikkalan sikala ajettiin alas kesällä. Nyt Jari Ollikkalan isän rakentaman navetan ylisille kiemurtelee jono, kun viimeiset kinkut myydään.

– Olen tavallaan ylpeä siitä, että me olemme pystyneet toteuttamaan tämänkin, myymään lihaa itse kuluttajille.

https://yle.fi/uutiset/3-12242061

Kommentit (22)

Vierailija
1/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä taas näkee, miten ihmisiä ei kiinnosta se, millaisen elämän sika (tai muukaan tuotantoeläin) on elänyt ennen lautaselle päätymistä. Halvalla on saatava, ihan sama missä oloissa elukka elänyt. Ollikkassa siat sentään oli kohtuullisen isoissa tiloissa ja elivät varmasti parempaa elämää kuin normaali sikaloissa, misä sikojen elämä täyttä kitumista. Itse olen kasvissyöjä mutta seurannut Ollikkalan menoa jo jo vuosia ja ollut ilo katsoa niitä videoita missä possut juoksevat isoissa tiloissa ja emakot saavat hoitaa niitä pidempään mitä normaalisti.

Tässä taas tulos ja yhden edes vähän sikoja paremmin kohtelevan tilan konkurssi - syynä vain omaa napaansa tuijottavat kuluttajat joille hinta määrää sen mitä ostetaan, ei lihan eettisyys. Surullista. Ihminen on paha.

Vierailija
2/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Halpa sika on paras joulukinkku. On eroa ostatko 9kg×6,90€ vai 9kg×15,90

81 eurolla saan paljon jouluolutta ja viiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tässä taas näkee, miten ihmisiä ei kiinnosta se, millaisen elämän sika (tai muukaan tuotantoeläin) on elänyt ennen lautaselle päätymistä. Halvalla on saatava, ihan sama missä oloissa elukka elänyt. Ollikkassa siat sentään oli kohtuullisen isoissa tiloissa ja elivät varmasti parempaa elämää kuin normaali sikaloissa, misä sikojen elämä täyttä kitumista. Itse olen kasvissyöjä mutta seurannut Ollikkalan menoa jo jo vuosia ja ollut ilo katsoa niitä videoita missä possut juoksevat isoissa tiloissa ja emakot saavat hoitaa niitä pidempään mitä normaalisti.

Tässä taas tulos ja yhden edes vähän sikoja paremmin kohtelevan tilan konkurssi - syynä vain omaa napaansa tuijottavat kuluttajat joille hinta määrää sen mitä ostetaan, ei lihan eettisyys. Surullista. Ihminen on paha.

Toisaalta itse kuulin vasta nyt paikasta... Toki pienten on mahdoton mainostaa kaikille ympäri suomea.

Vierailija
4/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näino. Kotimaisuus ja eettisyys painaa paljon juhlapuheissa ja kuvitelmissa omasta moraalisesta ylemmyydestä, mutta kun tulee aika avata lompakko niin ”made in China” ja ”mistä halvimmalla saa”.

Vierailija
5/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

No eettinen nyt on ehkä aavistuksen liioittelua, mutta ehkä eettisempi kuitenkin kuin jäljelle jäävät suursikalat

Vierailija
6/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

En koskaan osta mitään eettistä tai luomua. Miksi maksaisin samasta asiasta hirvittävästi kalliimpaa hintaa tarkoituksella?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämän keskustelun kun saisi siihen vegaanien jouluherkut -keskustelun rinnalle... tulee niin selvästi esiin se sekasyöjien oikea luonto.

Vierailija
8/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Tässä taas näkee, miten ihmisiä ei kiinnosta se, millaisen elämän sika (tai muukaan tuotantoeläin) on elänyt ennen lautaselle päätymistä. Halvalla on saatava, ihan sama missä oloissa elukka elänyt. Ollikkassa siat sentään oli kohtuullisen isoissa tiloissa ja elivät varmasti parempaa elämää kuin normaali sikaloissa, misä sikojen elämä täyttä kitumista. Itse olen kasvissyöjä mutta seurannut Ollikkalan menoa jo jo vuosia ja ollut ilo katsoa niitä videoita missä possut juoksevat isoissa tiloissa ja emakot saavat hoitaa niitä pidempään mitä normaalisti.

Tässä taas tulos ja yhden edes vähän sikoja paremmin kohtelevan tilan konkurssi - syynä vain omaa napaansa tuijottavat kuluttajat joille hinta määrää sen mitä ostetaan, ei lihan eettisyys. Surullista. Ihminen on paha.

Toisaalta itse kuulin vasta nyt paikasta... Toki pienten on mahdoton mainostaa kaikille ympäri suomea.

Elätkö vielä kideradion ja sähkösanomien aikakautta?!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

No onko yllätys kun suurin osa eläinten oikeuksista meuhkaavista eivät kuluta lihaa?

Vierailija
10/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No onko yllätys kun suurin osa eläinten oikeuksista meuhkaavista eivät kuluta lihaa?

Onko puolestaan yllätys että kotimauisuudesta meuhkaavat ostavat loulta sitä mikä on halvinta? Kuten vaikka tanskan-kinkkua

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ikävä juttu. Toivottavasti jotain muuta löytyy. Maailmanmarkkinahinnalla saisi 10 kertaa enmmän lihaa kuin suomessa tuilla tutettua.

Vierailija
12/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa on paljon pienituloisia ja työttömiä, joille nykyiset ruoan hinnat ovat kovin korkeita.  Lihan hinta on kohtuullistunut mutta esimerkiksi terveellisempi kala on kovin ylihintaista.  Valitettavasti talous sanelee, että ostetaan halvinta.  Olisi mukava ostaa vain eettisesti ja luomuakin mutta se on sitten jostain muusta pois.  

Sitä en ymmärrä, miksi hyvätuloiset eivät suosi laajemmin eettistä tuotantoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tässä taas näkee, miten ihmisiä ei kiinnosta se, millaisen elämän sika (tai muukaan tuotantoeläin) on elänyt ennen lautaselle päätymistä. Halvalla on saatava, ihan sama missä oloissa elukka elänyt. Ollikkassa siat sentään oli kohtuullisen isoissa tiloissa ja elivät varmasti parempaa elämää kuin normaali sikaloissa, misä sikojen elämä täyttä kitumista. Itse olen kasvissyöjä mutta seurannut Ollikkalan menoa jo jo vuosia ja ollut ilo katsoa niitä videoita missä possut juoksevat isoissa tiloissa ja emakot saavat hoitaa niitä pidempään mitä normaalisti.

Tässä taas tulos ja yhden edes vähän sikoja paremmin kohtelevan tilan konkurssi - syynä vain omaa napaansa tuijottavat kuluttajat joille hinta määrää sen mitä ostetaan, ei lihan eettisyys. Surullista. Ihminen on paha.

Sen takia eettinen tuotanto pitäisi olla laissa säädettyä. Eläinten olot eivät muuten parane koskaan.

Vierailija
14/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämähän osoittaa selkeästi, kuinka lihansyöjä on ahne, kylmä ja tunteeton. Eläin on hänelle vain ravinnonlähde.

Yksikään eläintä arvostava ei kasvata eläimiä ruuaksi, näin se vaan on.

Toki itse olen järkeillyt suurinta eläinrakkautta olevan se, että pärjää myös ilman lemmikkejä. Terapiaeläinystävät tai maisemanhoitajat ovat asia erikseen.

Sekin vielä, että keskituloinen lihansyöjä mieltää itsensä niin köyhäksi, ettei pysty maksamaan lihasta kohtuuhintaa. Ei sitä kuitenkaan tarvitsisi niin paljoa mättää, kun söisi myös laadukasta kasvisravintoa riittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Niinkuin minä olen aina sanonut! Niiden, joille eläinten tuotanto-olot ovat erityisen tärkeitä, on järjetöntä olla täysvegaaneja vaan nimenomaan heidän tulisi kuluttaa eläintuotteita mahdollisimman paljon. Muuten yksin he, joille eläinten olot eivät ole yhtä iso asia, määrittävät kysynnän.

Olen yrittänyt keskustella tästä aiheesta palstalla useamman kerran ja aloitukseni on poistettu muka provoiluna vaan tässä se taas nähdään...

Ostin tänä vuonna luomu kinkun kuten edellisenä vuonna. Suurin ongelma on reseptien puute ja allergiat. Olisi kiva kun jostain saisi kerralla viikon reseptit.

Vierailija
16/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jutussahan pointti oli se, että sopimus S-ryhmän kanssa loppui, eikä tilalle löytynyt toista.

Vierailija
17/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Niinkuin minä olen aina sanonut! Niiden, joille eläinten tuotanto-olot ovat erityisen tärkeitä, on järjetöntä olla täysvegaaneja vaan nimenomaan heidän tulisi kuluttaa eläintuotteita mahdollisimman paljon. Muuten yksin he, joille eläinten olot eivät ole yhtä iso asia, määrittävät kysynnän.

Olen yrittänyt keskustella tästä aiheesta palstalla useamman kerran ja aloitukseni on poistettu muka provoiluna vaan tässä se taas nähdään...

Moni vegaani on kyllä hyvin huolissaan tuotantoeläinten olosta. Mutta lihansyöjät harvemmin ovat, syystä että...? Alkaa omatunto kolkuttaa kun ymmärtää asioita, lopulta huomaa, että mieltää karjatalouden niin suureksi mieli-ja väkivallaksi eläimiä kohtaan, ettei halua sitä rahoittaa ja olla siten mukana osallistumassa riistoon. Itse ainakin kehityin kasvissyöjäksi tätä tietä, lisäksi ympäristökysymykset alkoivat painaa mieltä.

Miksi erottaa äiti lapsestaan heti syntymän jälkeen? Miksi kahlita äiti liikuntakyvyttömäksi? Miksi pistää vastasyntyneet suoraan syntymästä silppuriin? Miksi ampua kuula kalloon kesken hyvän elämän? Lihansyöjän valinta joka ikinen kohta.

Vierailija
18/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No onko yllätys kun suurin osa eläinten oikeuksista meuhkaavista eivät kuluta lihaa?

Näinkin, mutta meillä lihaa käytetään, mutta valitsen eläinkunnan tuotteista aina eettisesti tuotetun vaihtoehdon. Kinkussa kieltämättä hintaero on iso, mutta ei mahdoton.

Vierailija
19/22 |
25.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eihän sitä Pohjanmaalla saanut edes kertoa että miten se lapsen syötäväksi kasvava liha tuotetaan. Naurettavaa.

Vierailija
20/22 |
26.12.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ikävä juttu. Toivottavasti jotain muuta löytyy. Maailmanmarkkinahinnalla saisi 10 kertaa enmmän lihaa kuin suomessa tuilla tutettua.

Ei saa, kauppahinta onkin eri asia sitten. Suomessa on Euroopan tasolla halvimmat tuottajahinnat. Mutta kuitenkin lain määräämät vaatimukset huomattavasti tiukemmat kuin muualla.

Ja sitten edullisuudesta onko jo unohtunut kun brasilialaiset suuttuivat kun laajasti uutisoitiin niiden pikku vilpistä kaupitella puoli mätää lihaa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän yhdeksän seitsemän