Onko luomuruoka muka puhtaampaa ja terveellisempää?
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ala_huoli_torjunta_aine…
"Luomun puhtaus on puolitotuus. Luomutuotteista löytyy luonnollisesti vähemmän jäämiä, sillä keinotekoiset kemikaalit ovat pannassa. Biologisia torjujia sen sijaan käytetään.
– Luonnollisuus ei ole turvallisuuden tae, Jouko Tuomisto muistuttaa. – Voimakkaimmista tunnetuista myrkyistä useimmat ovat luonnonaineita.
Allergiaa aiheuttava pyretriini-hyönteismyrkky on esimerkki turvallisuusharhasta. Crysanthemum-suvun kasveista saatavaa pyretriiniä käytetään yleisesti luomuviljelyssä. Sen sukulaiskemikaalit, synteettiset pyretroidit, ovat kiellettyjen listalla, vaikka ne eivät allergisoi.
Kasveilla omat kemikaalit
– Kokonaiskuva hämärtyy, jos tuijottaa vain ihmisen tekemiin kemikaaleihin, muistuttaa biokemian ja molekyylibiologian professori Bruce Ames.
– 99,99 prosenttia ruoasta saatavista torjunta-aineista on luonnollisia, kasvien itsensä valmistamia. Kemikaalicocktaililla kasvit puolustautuvat hyönteisiä ja muita petoja, kuten ihmisiä, vastaan.
Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa uransa tehnyt Ames kuuluu muutaman sadan siteeratuimman tutkijan joukkoon maailmassa. Hänen tunnetuin keksintönsä on Amesin mutageenisuustesti. Se mittaa aineiden kykyä aiheuttaa dna-vaurioita eli kertoo, kuinka syöpävaarallisia ne ovat.
– Kasvien omat torjunta-aineet ovat solu- ja eläinkokeissa osoittautuneet yhtä todennäköisesti syöpää aiheuttaviksi kuin synteettiset, Ames sanoo.
Ames on työryhmineen laskenut, että keskivertoamerikkalainen nauttii päivittäin 1 500 milligrammaa luontoäidin torjunta-aineita. Keinotekoisista kertyvä jäämä on vain kalpea aavistus siitä, 0,09 milligrammaa. Vertailun vuoksi: yhdessä kahvikupillisessa hörppäät enemmän luonnon omia torjunta-aineita kuin vuodessa saat kaikista lähteistä yhteensä keinotekoisia torjunta-aineita."
Kaikkialla hehkutetaan luomuruuan puhtautta ja kun siinä ei käytetä pahoja torjunta-aineita jne. Mutta jos tuota artikkelia on uskominen, niin ne "luonnolliset" torjunta-aineet ovat ihan yhtä pahoja, eli miksi hitossa luomuruokaa hehkutetaan?
Kommentit (6)
Mistä tietää mitä torjunta-aineita käytetään missäkin luomutuotannossa jos kerta kaikessa ei käytetä vaarallisia aineita? Aika hakuammuntaahan tuo luomuruuan ostaminen sitten on, mikäli sitä ei tiedä
Ei käytännössä. Mutta pirun paljon kalliimpaa luomu on, saatika jotta pelkän luomuviljelyn tuottavuudella per hehtaari tulisi ihmiskunnalla äkkiä nälkä.
Luomu on paljon kalliimpaa, joten olisihan se kyllä "ihan kiva" että voisi olla täysin varma luomuruuan terveellisyydestä verrattuna ei luomuun.
AP
Luomu on hyvää tarkoittavan ihmisen väärä valinta.
Ei kaikessa luomussa käytetä noita biologisia torjunta-aineita. Ja kannattaa huomioida, että biologisia torjunta-aineita voidaan käyttää myös tavanomaisessa tuotannossa. Itse kuitenkin kannatan luomua, ihan ehdottomasti, sillä valitettavasti monissa kasvikunnan tuotteissa on pahimmillaan kymmenien kemiallisten yhdisteiden jäämiä. Välttämättä yhtään ainetta ei ole liikaa, sillä aineillehan on annettu enimmäismäärät, mutta ei ole kiva ajatus esimerkiksi että viinirypäleiden tai rusinoiden mukana saa aikamoisen coctailin kemiallisia yhdisteitä. Ja varsinkin rusinoita jotkut pitävät mm. terveellisenä välipalana lapsille...
Luomulihakin on puhtaampaa kuin tavanomainen, koska antibioottien ym. lääkkeiden suhteen on tiukemmat käytön edellytykset ja paremmat varoajat.
Lisäksi pitää muistaa, että kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on vaaraksi myös ympäristölle ja sille henkilöstölle, joka aineita käsittelee tehtaissa ja pelloilla.