Hyi helvete, tippikulttuuri on jo tunkeutunut Tukholmaan! Toivottavasti ei ikinä tänne!
En ole ikinä ymmärtänyt tippauksen ideaa maissa, joissa tarjoilijat saavat normaalia kuukausipalkkaa. Oletus on, että ihminen missä tahansa ammatissa tekee työnsä hyvin. Miksi siitä pitäisi maksaa ekstraa juuri tarjoilijoille?
"Tukholman ravintolakulttuuriin syntyi vaivihkaa ilmiö, josta tuli pysyvä – Näin toimii kaupungin hämmentävä tippikulttuuri"
Kommentit (17)
Suomessakin on ollut maksupäätteitä, joissa oli tipin syöttö laitettu heti alkuun ennen kuin pääsi laskun maksuvaiheeseen. Jouduttiin kysymään tarjoilijalta miten tämä oikein toimii. Tuon vaiheen pystyi myös ohittamaan. Suomessa ravintolaruoka on hinnoissaan, ei siinä tipit ole ensimmäisenä mielessä.
Suomen ravintolahinnoilla en tuu koskaan jättämään tippiä tarjoilijalle. Nytkin hirvittää kun maksaa laskua. Noh, eipä tuu usein edes käytyä.
Itsekään en ole sinut sen kanssa, täällä kun ruoka on ihan erihintaista kuin jenkeissä. Omalla kohdallani se helposti menee siihen, että helpompi vaan tehdä ruokaa kotona.
Ei se tippaaminen mikään pakko ole. Halukkaat voivat kyllä antaa. Itse en anna edes ulkomailla paikoissa, joissa tämä kulttuuri on yleistä koska en halua tukea sellaista käytäntöä. Maksan ruoasta vain sen hinnan, mikä listassa lukee.
Ei hitsit. Nyt olen ollut kyllä täysin moukka kun en ole täällä asuessa tippaillut. Enkä ole kuullut tai nähnyt yhdenkään ruotsalaisen kaverini tekevän niin. :o tosin vasta 7 vuotta tullut täällä asuttua, että kai tämä on jäänyt minulta näkemättä ja kokematta. Pohjoismaita lukuunottamstta tippaan sen 10% ravintolalaskusta.
Kiitos HS ja vauva kun nostitte taas kotimaani kulttuurin ja tietämyksen tietoisuutta.
Nuoruusvuosina tippasin ovimikon. Annoin 50mk käteen niin aina pääsin jonon ensimmäiseksi. Muutama wiski ja matka jatkui.
Saivat juuri palkkaakin lisää ja muutenkin heidän palkat on korkeammat kuin minulla.
Nuo tippiä kerjäävät maksupäätteet ovat ärsyttäviä. Niitä on varmasti helposti saatavilla johtuen USA:n tippikulttuurista ja valtavasta markkinasta. Ravintoloitsijan kannalta olisikin varmasti ihan toiveuni saada laskutettua palvelusta kahteen kertaan. Tuskinpa tuo tarjoilijoiden palkkoja pidemmän päälle lisäävät, pohjapalkka alenee varmasti jos tippejä alkaa kertyä.
Suomalaisilla tosin on niin heikko ostovoima, että palvelun veloittaminen tuplana saattaa vähentää ravintolakäyntejä aika nopeastikin.
Vierailija kirjoitti:
Suomessakin on ollut maksupäätteitä, joissa oli tipin syöttö laitettu heti alkuun ennen kuin pääsi laskun maksuvaiheeseen. Jouduttiin kysymään tarjoilijalta miten tämä oikein toimii. Tuon vaiheen pystyi myös ohittamaan. Suomessa ravintolaruoka on hinnoissaan, ei siinä tipit ole ensimmäisenä mielessä.
Just jossain luki ettei he oikein haluaisi tuommosta käytettävän koska tuottaa lisätyötä
On Suomessakin joissain maksupäätteissä tuo. En anna ylimääräistâ.
Lisäksi työnantajan tulee tilittää se tippi erikseen palkkana sanoo verottaja
Vierailija kirjoitti:
Ei hitsit. Nyt olen ollut kyllä täysin moukka kun en ole täällä asuessa tippaillut. Enkä ole kuullut tai nähnyt yhdenkään ruotsalaisen kaverini tekevän niin. :o tosin vasta 7 vuotta tullut täällä asuttua, että kai tämä on jäänyt minulta näkemättä ja kokematta. Pohjoismaita lukuunottamstta tippaan sen 10% ravintolalaskusta.
Kiitos HS ja vauva kun nostitte taas kotimaani kulttuurin ja tietämyksen tietoisuutta.
Pisti silmään artikkelissa väite siitä, että Pohjoismaiden ulkopuolella tippaus olisi kaikkialla muualla jotenkin normi. Ei ole. Pikemminkin voisi sanoa, että tuota odotetaan lähinnä siellä, missä käy paljon amerikkalaisia turisteja. Saksankielisessä Keski-Euroopassa tyypillisesti pyöristetään lasku ylöspäin tasalukuun, ei puhettakaan mistään 10 % tai varsinkaan 20 % tipistä. Britannia nyt tietysti on USA wannabe, mutta Kanadassa ja Australiassa tuota ei harrasteta, ei myöskään Japanissa eikä useimmissa Etelä-Amerikan maissa. Useimmissa Välimeren maissakin tippaus rajoittuu korkeintaan turistikohteisiin.
Toki kuka tahansa voi tipata missä tahansa jos haluaa tuntea elävänsä oman elämänsä Sex and the Cityssä.
Tippaamisessa se ongelmallinen puoli, että hyvin harvoin tarjoilija tehnyt mitään muuta kuin työnsä. Suomalaisessa ravintolassa harvemmin tarjoilija tekee työnsä edes kelvollisesti. Odotat ruokalistaa, ellei satu olemaan valmiiksi pöydässä. Odotat tilausten ottamista. Odotat juomia. Syömisen jälkeen odotat mahdollisuutta tilata jälkiruokaa, mutta aikasi odotettuasi toteat, että jos haluat vielä uloskin on paras pyytää lasku heti ensimmäisestä mahdollisuudesta.
Joo meidän firmalle olisi ollut mahdollista saada tuo maksupäätteisiin mutta ei otettu verot is byrokratian vuoksi, tippi olisi palkkaa josta menee verot ja sivukulut. Kymppi en takia älytön duuni ja kulut
Tuo tippailu on pelkkää pröystäilyä ja itsensä korostamista. Mä oon niin rikas ja kultturelli jne. että voin antaa hyvästä palvelusta vähän tippiä ja tuntea itseni hieman hienostuneemmaksi. Katsos Ameriikassakin tehdään näin.
Pahimman luokan kulttuurista omimista sanon minä.
Suomalainen ei tippaa silloin, kun maksaa laskun omista rahoistaan.
Silloin kun maksaa firman luottokortilla, silloin tipataan reteesti ja joskus jopa överisti.
En ole koskaan saanut ravintolassa mitään erityistä palvelua. Ei ole ollut syytä tipata ja varsinkin vielä kun tarjoilijat tienaa enemmän kuin minä.
Syön muutaman kerran vuodessa paremmassa ravintolassa ja jätän tarjoilijalle 10 prosentin tipin hyvästä palvelusta.
Tietenkin.