Lapsiperhe jossa ei syödä broileria?!
Tapasin puistossa vähän ns. paremman perheen äidin, jonka kanssa sitten aloimme puhua ruokajuttuja. Hän ylpeänä mainosti, että heillä ei syödä broileria eikä muutakaan tehotuotettua lihaa. Suikaleet ovat kuulemma aivan hirvittäviä. Samoin valmiiksi marinoidut lihat. Heidän hienoille kulinaristilapsille kelpaa ainoastaan luomunauta ja lammas. Tekevät kuulemma myös usein erilaisia simpukoita, äyriäisiä ja muita gourmet-ruokia. Lapset (3v ja 5v) syövät suurella ruokahalulla ainakin minun mielestäni aika erikoisia ruokia kuten homejuustoja, valkosipulia, oliiveja, jopa etanoita. Huhhuh. Kylläpä alkoi ahdistaa meidän perheen perunamuussit ja nakit. Tuli ihan juntti olo tätä äitiä kuunnellessa :(
Kommentit (29)
ja broileria kuluu. Eihän se broileri ollenkaan eettisesti kestävää lihaa ole, mutta onpahan vaan hyvää ja helppotekoista..
Kyllä meilläkin 2-vuotias söi paljon mieluummin homejuustoja ja oliiveja kuin vaikkapa perunaa ja porkkanaa. Kaippa se on jokin viehtymys suolaiseen ja maukkaaseen. Mutta näähän on tottumuskysymyksiä. Jos vanhemmat ei tykkää "erikoisista" niin miksi syöttää lapsille.
Meillä ei syödä broileria eikä juuri mitään muutakaan lihaa (paitsi luomu- ja riista- joskus), mutten tätä minään gurmeena pidä, vaan elämäntapavalintana.
Enkä kyllä menisi missään puistossa osoittelemaan muita aiheesta.
Paljon paremmalla mielellä syön suomalaista nautaa ja sikaa.
juntitar ei suostu syömään muuta kuin nakkeja. Sinihomejuusto kyllä menee. Lettuja ei myöskään syö, eikä täytekakkua. Toisaalta söi pari viikkoa sitten mustia viinimarjoja suoraan pensaasta.
Aika omituisia ruokatapoja näillä pienillä, aika sitten näyttää mistä lopulta pitävät.
Ei kyllä meilläkään syödä marinoitua broileria, kun siinä on kauheasti roippeita. Vain fileetä, ei se ole kuin pari euroa kalliimpaa, vaikka "juntteja" muuten ollaankin ;)
Meillä kyllä syödään broileria, eikä edes luomua, marinoimatonta tosin on kaikki se vähä liha mitä syödään (2 liha-ateriaa viikossa). Lapsen kanssa syömme usein äyriäisiä ja simpukoita kun meis on poissa (mies allerginen). Homejuustot, oliivit, valkosipuli (marinoituna tai raakana) menee muksulle 4 v kaikki kuin häkä, kuten myös mustekala (ei ne friteeratut renkaat vaan "oikea"), mäti, artirsokat jne ns. kait vähän erikoisemmat. Kun on pienestä pitäen syönyt, niin ei osaa pitää niitä mitenkään kummallisina, enkä minäkään kun omaan tuttavapiiriin vertaa.
Nakkeja meillä ei tosin ole kuin vappuna :) Ja perunamuusiakin vaan talvella pataruokien kanssa.
Tapasin puistossa vähän ns. paremman perheen äidin, jonka kanssa sitten aloimme puhua ruokajuttuja. Hän ylpeänä mainosti, että heillä ei syödä broileria eikä muutakaan tehotuotettua lihaa. Suikaleet ovat kuulemma aivan hirvittäviä. Samoin valmiiksi marinoidut lihat. Heidän hienoille kulinaristilapsille kelpaa ainoastaan luomunauta ja lammas. Tekevät kuulemma myös usein erilaisia simpukoita, äyriäisiä ja muita gourmet-ruokia. Lapset (3v ja 5v) syövät suurella ruokahalulla ainakin minun mielestäni aika erikoisia ruokia kuten homejuustoja, valkosipulia, oliiveja, jopa etanoita. Huhhuh. Kylläpä alkoi ahdistaa meidän perheen perunamuussit ja nakit. Tuli ihan juntti olo tätä äitiä kuunnellessa :(
sika lähellä broilerin tasoa, mutta nauta pahin (mm. kasvihuonekaasuilla mitaten). Valintakysymyksiä, painottaako kohtelua, ympäristövaikutuksia vai molempia (siis ryhtyy kasvissyöjäksi/vegaaniksi)
Paljon paremmalla mielellä syön suomalaista nautaa ja sikaa.
syödä broileria tai mitään muutakaan lihaa kasvissyöjiä kun kerta ollaan. Mutta intialaiset kasvisruoat esim. maistuvat lapselle hyvin.
Täällä palstalla tapaa ihmisiä ympäri Suomen ja eri ympyröistä. Nuo ruuat on meille ihan arkipäivää (no, ok, etapannu vain viikonloppuisin), mitä pidät gourmettina.
Voit kuvitella, miten vähän me syötäis teillä, kun tulisimme teille ruokavierailemaan ja päinvastoin! En ole koskaan tykännyt noista nakki- tai jauhelikastike/muussiruuista...
Oltiin kahvilla tuttavaperheen kanssa kahvilassa. He valittivat, että usein ravintoloista ei saa lapsiystävällistä (=ei maustettua) ruokaa.
Meillä mukulat syövät aika lailla mitä eteen tuodaan. Tykkäävät myös maustetusta ruoasta. Luonnekysymyskin, eivät ole ennakkoluuloisia mutta on tietysti totutettukin. Laiska äiti kun olen, niin olen aina tehnyt samaa ruokaa koko perheelle. Meillä siis menee juustot, oliivit, valkosipulit, chili ja curry. Etanoita harvoin syödään, kerta vuoteen.
Meillä syödään kohtuullisen usein lampaan lihaa, koska mieheni on siihen tottunut. Marinoidut broilerisuikaleet on kyllä huonolaatuisinta lihaa mitä myydään, joten sitä ei meille osteta edes pakon edessä.
ruokia laittavat, näemmä...
Meidän tuttavapiirissä ei KUKAAN syö koskaan mitään etanoita tai mustekaloja. Ei lapsiperheet eikä lapsettomat pariskunnat. Tai no ehkä jotkus joskus ravintolassa, mutta ei muuten.
Ja tosiaan; terveellisyys, eettisyys ja ympäristöystävällisyys riippuu kyllä tosiaan monesta eri seikasta. Broilerin liha on vähärasvaista, mutta koska luomubroiskua on lähes mahdoton saada, joutuu tyytymään tehotuotettuun kanaan. Ja miten se eroaa eettisesti tarkasteltuna tehotuotetusta naudasta tai siasta - ei mitenkään.
Jokainen meistä painottaa syömässään ruuassa tiettyjä asioita, Meidän perheen ruoka on mahdollisuuksien mukaan eettistä (luomua paljon), terveellistä (broileria ja vähärasvasta lihaa) ja ympäristöystävällistä (luomua paljon, kasviksia ja kalaa paljon).
Ja lopuksi; suoraan sanottuna ruoan välityksellä "paremmaksi" väeksi tekeytyvät ihmiset vituttavat minua aivan suunnattomasti.
sika lähellä broilerin tasoa, mutta nauta pahin (mm. kasvihuonekaasuilla mitaten). Valintakysymyksiä, painottaako kohtelua, ympäristövaikutuksia vai molempia (siis ryhtyy kasvissyöjäksi/vegaaniksi)
Paljon paremmalla mielellä syön suomalaista nautaa ja sikaa.
ja jos eläinystävällinen haluaa olla, ainakin sianliha jää myös kauppaan. Naudan tuotanto-olosuhteista en tiedä, mutta sikojen olot ja varsinkin teurastustapahtuma ovat myös varsin karut. Varsinkin kun huomioi sen, että sika on varsin älykäs eläin, tuo tuntuu julmalta.
Broilersuikaleita on kahta erilaista: fileesuikaleita (=rintafiettä) ja paistisuikaleita (=koipireisifilettä nahkoineen).
Näitä molempia on saatavilla sekä marinoituna että naturellina.
Ei kyllä meilläkään syödä marinoitua broileria, kun siinä on kauheasti roippeita. Vain fileetä, ei se ole kuin pari euroa kalliimpaa, vaikka "juntteja" muuten ollaankin ;)
Eikä muutakaan siipikarjaa, koska sitä ei Suomesta saa luomuna. Tehotuotettua (ja vielä jossain marinadissa lillluvaa) lihaa ei meille tule. Muutenkin syömme lihaa vain harvoin.
Lapset ovat 5- ja 7-vuotiaat ja syövät - hui kauhistus - valkosipulia, homejuustoja, oliiveja, katkarapuja, mustekalaa, tosin eivät nuo nyt kai tänä päivänä mitään erikoisia ruokia enää ole?
Ei tosiaan olla himokokkaajia eikä kulinaristeja, vaan ruokailutottumukset ovat Keski- ja Etelä-Euroopasta:-)
ja jos eläinystävällinen haluaa olla, ainakin sianliha jää myös kauppaan. Naudan tuotanto-olosuhteista en tiedä, mutta sikojen olot ja varsinkin teurastustapahtuma ovat myös varsin karut. Varsinkin kun huomioi sen, että sika on varsin älykäs eläin, tuo tuntuu julmalta.
Meillä syödään lähes päivittäin sikaa, viikottain broileria ja kalaa harvemmin. Nuo "tehotuotetut" siat tulevat omasta sikalasta, mieheni pitää niistä hyvää huolta ja ne ovat siis onnellisia possuja. Vaikkeivat luomua olekaan. Siat kuulkaa kasvavatkin paremmin kun voivat hyvin, ei niitä ole varaa kohdella huonosti!
Teurastuskin on lempeä, kun omassa teurastamossa tehdään, eikä kuljeteta niitä kuin parikymmentä metriä pois omasta sikalasta.
Kyselkääpä ihmiset lähiseudultanne jos saisitte joltain tilalta suoraan ostettua lihaa. Tulee muuten halvemmaksikin kun kerralla ostaa puolikkaan pakkaseen paloiteltuna.
ja jos eläinystävällinen haluaa olla, ainakin sianliha jää myös kauppaan. Naudan tuotanto-olosuhteista en tiedä, mutta sikojen olot ja varsinkin teurastustapahtuma ovat myös varsin karut. Varsinkin kun huomioi sen, että sika on varsin älykäs eläin, tuo tuntuu julmalta.Meillä syödään lähes päivittäin sikaa, viikottain broileria ja kalaa harvemmin. Nuo "tehotuotetut" siat tulevat omasta sikalasta, mieheni pitää niistä hyvää huolta ja ne ovat siis onnellisia possuja. Vaikkeivat luomua olekaan. Siat kuulkaa kasvavatkin paremmin kun voivat hyvin, ei niitä ole varaa kohdella huonosti!
Teurastuskin on lempeä, kun omassa teurastamossa tehdään, eikä kuljeteta niitä kuin parikymmentä metriä pois omasta sikalasta.
Kyselkääpä ihmiset lähiseudultanne jos saisitte joltain tilalta suoraan ostettua lihaa. Tulee muuten halvemmaksikin kun kerralla ostaa puolikkaan pakkaseen paloiteltuna.
tuleeko paketissa oleva possu teidän tilaltanne?
Sehän tarkoittaa herkkusuuta = tyyppiä, joka tykkää hyvästä ruuasta. Meillä syötiin viimeksi sunnuntaina kokonainen, uunissa hitaasti paistettu broileri. Jämistä keitin liemen ja pakastin, siitä tulee pian hyvä kanakeitto. Tehotuotettua kalaa (lohi, kirjolohi) meillä vältetään, samoin marinoituja lihoja. Teen itse niin paljon paremmat marinadit. Lapset (4-9 v) syö kaikkea.
Miksi pitää aina verrata itseään muihin, dissata tai tuntea huonommuutta? Niinkuin ei energiaansa voisi käyttää paremminkin.
Sehän tarkoittaa herkkusuuta = tyyppiä, joka tykkää hyvästä ruuasta. Meillä syötiin viimeksi sunnuntaina kokonainen, uunissa hitaasti paistettu broileri. Jämistä keitin liemen ja pakastin, siitä tulee pian hyvä kanakeitto. Tehotuotettua kalaa (lohi, kirjolohi) meillä vältetään, samoin marinoituja lihoja. Teen itse niin paljon paremmat marinadit. Lapset (4-9 v) syö kaikkea.
Miksi pitää aina verrata itseään muihin, dissata tai tuntea huonommuutta? Niinkuin ei energiaansa voisi käyttää paremminkin.
Monella on tarve tuoda omaa kulinarismiaan esille dissaamalla niitä, joilla syödään noita mainittuja nakkeja ja muusia. Ei sen niinkän pitäisi mennä - kukin tyylillään kunhan on ravintoarvot kunnossa.
Jos ostan marketin altaasta puoli kiloa sikanautaa,
tuleeko paketissa oleva possu teidän tilaltanne?
Tuttujen sikafarmareiden siat menevät näin äkkiä laskien neljään eri paikkaan, mutta kyllä nekin siat ovat hyvin pidettyjä. Laitan melkein pääni siitä pantiksi. Kuten sanoin, kun sikoja pitää hyvin, ne kasvavat paremmin eivätkä sairastele. Sitä siis tienaa paremmin kun hoitaa elukoitaan kunnolla. Ei tätä työtä kukaan huvikseen tee, pitää tästä rahaakin saada!
Syövät mainitsemiasi "gourmet-ruokia" ihan yhtä hyvällä halulla kuin nakkejakin. Einekset eivät yleensä kelpaa.