Mistä ja miten karjalanpiirakka kantautui Suomeen?
Näitä samantyyppisiä piirakoita sanotaan tehdyn Kiinasta Siperiaan asti, josta ne siirtokarjalaisten mukana levisivät Suomeen. Mutta mistähän nämä piirakat alunperin ovat peräisin, eli missäpäin niitä ns. ensimmäisenä tehtiin/keksittiin.
Kommentit (13)
Ovat herkullisia jopa einesmoisina, ripaus juustoa ja sopivia mausteita niin jo nälkä lähtee!
Tuskin nyt Karjalasta kuitenkaan….
Ei kukaan tiedä. Suomessa korkeassa lämmössä paistettavat avopiirakat alkoivat yleistyä keskiajalla, kun taloihin alettiin rakentaa uuneja. Samantapaisia on leivottu kaikkialla maailmassa.
Australiasta. Ajopuiden mukana tuli mereltä karjalainen kansa piirakoineen.
Ne näyttää ihan vanhojen karjalaisakkojen revavituilta.
Riisitäytteestä päätellen varmaan Kiinasta? Karjalassahan ei riisi kasva.
Vierailija kirjoitti:
Ei kukaan tiedä. Suomessa korkeassa lämmössä paistettavat avopiirakat alkoivat yleistyä keskiajalla, kun taloihin alettiin rakentaa uuneja. Samantapaisia on leivottu kaikkialla maailmassa.
Asiaa ei vain taida olla kukaan tutkinut, kyllähän esim pizzan, bolognesen ja monien muiden klassikkoruokien alkuperää on tutkittu paljonkin, mutta jostain kumman syystä tätä piirakan alkuperää ei ole kovin paljon tutkittu, vaikka on aikoinaan ollut laajalle levinnyt piirakka, jos Siperiasta Kiinaan asti sitä on syöty.
Karjalasta. Siitä on se laulukin tehty:
”Hei Karjalasta piiraan minä löysin…”
Karjalainen lesbo katseli vaimoaan saunassa ja sitten idea välähti päähän.
Vierailija kirjoitti:
Riisitäytteestä päätellen varmaan Kiinasta? Karjalassahan ei riisi kasva.
Mutta peruna kasvaa ,voi niitä tehdä muusistakin.
Olikohan siihen aikaan muoviriisiä liikkeellä?
Mistäs ne siirtokarjalaiset sinun mielestäsi tulivat "Suomeen"?