Estääkö kupu ruuan lämpenemisen mikroaaltouunissa?
Ja miten mikroaaltouuni toimii? Miten ruoka voi lämmetä, jos sen päällä on sellainen muoviastia?
Kommentit (21)
Kyllä estää, siksihän se on kehitetty
Mikroaallot yrittävät heiluttaa polaarisia molekyylejä, kuten vettä. Heiluminen on sitten sitä lämpöä.
terveisin Google
Vierailija kirjoitti:
Mikroaallot yrittävät heiluttaa polaarisia molekyylejä, kuten vettä. Heiluminen on sitten sitä lämpöä.
terveisin Google
Mutta miksi muovi välissä ei estä tätä? Vai onko kyse muovin paksuudesta? Ts. Tapahtuisiko liikettä yhtä paljon, jos lämmitettävän eilintarvikkeen ympärillä olisi kauttaaltaan esimerkiksi 10cm paksu muovi?
Aatteleppa: Valokin kulkee ikkunan läpi
Vierailija kirjoitti:
Ei estä, se estää ruokaa räiskymästä koko mikroon.
Googleta mikroaaltouunin toimintaperiaate.
Vastasin kolmoselle jatkokysymyksen, googlesta en löytänyt tietoa.
Ap jatkaa vielä.
Pohdin tätä elintarvikkeen päällä olevan kappaleen vaikutusta, koska esimerkiksi jäinen elintarvike sulaa hitaammin.
Eli mikroaaltouunin säteilyn aiheuttama liike vesimolelyyleissä on heikompaa, jos ne ovat jäässä. Olisiko mahdollista, että vesimolekyylien päällä oleva paksu muovikappale vaikuttaisi samoin, vai vaikuttaako pelkästään vesimolekyylien olomuoto?
Vierailija kirjoitti:
Onhan siinä kuvussa reikiä?
Ei meidän kuvussa ainakaan ole.
Vierailija kirjoitti:
Ap jatkaa vielä.
Pohdin tätä elintarvikkeen päällä olevan kappaleen vaikutusta, koska esimerkiksi jäinen elintarvike sulaa hitaammin.
Eli mikroaaltouunin säteilyn aiheuttama liike vesimolelyyleissä on heikompaa, jos ne ovat jäässä. Olisiko mahdollista, että vesimolekyylien päällä oleva paksu muovikappale vaikuttaisi samoin, vai vaikuttaako pelkästään vesimolekyylien olomuoto?
Jäinen elintarvike sulaa hitaasti koska se on alussa niin kylmä. Ei sen olomuodolla ole mitään vaikutusta koska se koostuu ihan samoista vesimolekyyleistä, oli se sitten jäässä tai ei.
Lämpeneminen mikroaaltouunissa perustuu kitkaan ja siihen, että vedessä on vetyä ja happea. Vety ja happi muodavat + ja - pään molekyyliin joka mikroaaltojen vaikutuksesta liikkuu. Tähän perustuu erillaisten ruokien erilainen lämpeneminen vedessä. Toki eri aineilla myös erillainen lämmönsitomiskyky. Anyway, muovissa ei ole juuri vettä - > ei vaikuta, koska ei ole juuri vuorovaikutusta mikroaaltojen kanssa. Omasta pitkästä fysiikasta jo muutama vuosi, mutta näin se menee.
Ei mutta se kerää vesihöyryä paskaiseen bakteereja kuhisevaan sisäpintaansa, josta sitten valuu tiivistyneitä vesipisaroita lautaselle ruoan sekaan. Nami.
Ei, koska lämpeneminen ei perustu lämpösäteilyyn, vaan vesimolekyylien sidoksien liikuttamiseen.
Sen käyttäminen ennemminkin nopeuttaa ruoan lämpenemistä. Googlaa kasvihuoneilmiö.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ap jatkaa vielä.
Pohdin tätä elintarvikkeen päällä olevan kappaleen vaikutusta, koska esimerkiksi jäinen elintarvike sulaa hitaammin.
Eli mikroaaltouunin säteilyn aiheuttama liike vesimolelyyleissä on heikompaa, jos ne ovat jäässä. Olisiko mahdollista, että vesimolekyylien päällä oleva paksu muovikappale vaikuttaisi samoin, vai vaikuttaako pelkästään vesimolekyylien olomuoto?Jäinen elintarvike sulaa hitaasti koska se on alussa niin kylmä. Ei sen olomuodolla ole mitään vaikutusta koska se koostuu ihan samoista vesimolekyyleistä, oli se sitten jäässä tai ei.
Jäinen ruoka sulaa hitaasti ruuassa olevan veden vuoksi. Veden sulaminen vaatii paljon energiaa, tarkalleen 333 kJ/Kg. Jään lämmittäminen lähelle sulamista ei vaadi läheskään ythä paljoa energiaa.
Kokeilkaa vaikka laittaa jäinen munkkipossu mikroon, hillosilmä lämpiää paljon nopeammin ja enemmän, sillä siinä on enemmän vettä kuin itse munkissa.
Vierailija kirjoitti:
Ei mutta se kerää vesihöyryä paskaiseen bakteereja kuhisevaan sisäpintaansa, josta sitten valuu tiivistyneitä vesipisaroita lautaselle ruoan sekaan. Nami.
Mutta onneksi kuvun peseminen on helppoa, kun sen voi heittää vaan astianpesukoneeseen. Mikron pesu sen sijaan...
Vierailija kirjoitti:
Lämpeneminen mikroaaltouunissa perustuu kitkaan ja siihen, että vedessä on vetyä ja happea. Vety ja happi muodavat + ja - pään molekyyliin joka mikroaaltojen vaikutuksesta liikkuu. Tähän perustuu erillaisten ruokien erilainen lämpeneminen vedessä. Toki eri aineilla myös erillainen lämmönsitomiskyky. Anyway, muovissa ei ole juuri vettä - > ei vaikuta, koska ei ole juuri vuorovaikutusta mikroaaltojen kanssa. Omasta pitkästä fysiikasta jo muutama vuosi, mutta näin se menee.
Kiitos 👍
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ap jatkaa vielä.
Pohdin tätä elintarvikkeen päällä olevan kappaleen vaikutusta, koska esimerkiksi jäinen elintarvike sulaa hitaammin.
Eli mikroaaltouunin säteilyn aiheuttama liike vesimolelyyleissä on heikompaa, jos ne ovat jäässä. Olisiko mahdollista, että vesimolekyylien päällä oleva paksu muovikappale vaikuttaisi samoin, vai vaikuttaako pelkästään vesimolekyylien olomuoto?Jäinen elintarvike sulaa hitaasti koska se on alussa niin kylmä. Ei sen olomuodolla ole mitään vaikutusta koska se koostuu ihan samoista vesimolekyyleistä, oli se sitten jäässä tai ei.
Eri olomuodoilla on paljonkin merkitystä, tämä selvissi ihan yläasteella. Lukiossa ja yliopistosssa toki tietoa täydennetty 23 opintopisteen verran.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ap jatkaa vielä.
Pohdin tätä elintarvikkeen päällä olevan kappaleen vaikutusta, koska esimerkiksi jäinen elintarvike sulaa hitaammin.
Eli mikroaaltouunin säteilyn aiheuttama liike vesimolelyyleissä on heikompaa, jos ne ovat jäässä. Olisiko mahdollista, että vesimolekyylien päällä oleva paksu muovikappale vaikuttaisi samoin, vai vaikuttaako pelkästään vesimolekyylien olomuoto?Jäinen elintarvike sulaa hitaasti koska se on alussa niin kylmä. Ei sen olomuodolla ole mitään vaikutusta koska se koostuu ihan samoista vesimolekyyleistä, oli se sitten jäässä tai ei.
Olomuodolla on sillä tavalla väliä, että jään sulattaminen vaatii erityisen paljon energiaa ja lämpeneminen alkaa vasta sulamisen jälkeen.
Ei estä, se estää ruokaa räiskymästä koko mikroon.
Googleta mikroaaltouunin toimintaperiaate.