Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Koronan vaikutukset, suhteellisuudentajua!

Toiveikas
26.02.2021 |

Olen seurannut viimeaikaista keskustelua sulkutoimenpiteiden vaikutuksesta niin esittävään taiteeseen kuin ravintola-alaan. Matkailualan pinteestä on puhuttu jo pidempään, esimerkiksi hotellit ja elämyspalvelut.

Työskentelen ilmailualalla ja olen ollut nyt liki vuoden kokoaikaisesti lomautettu. Lentoliikenne on tällä hetkellä miltei kokonaan pysähdyksissä ja työttömiä on paljon lentokentillä, lentoyhtiöissä ja lennonvarmistuksessa. Monet ovat olleen kokoaikaisesti lomautettuina nyt miltei vuoden eikä paluuta näy.

En ole kuitenkaan asiasta valittanut isosti lehtien palstoilla. Saan työttömyysturvaa ja olen lisäksi tehnyt ihan muun alan töitä lyhyitä pätkiä tässä töihin paluuta odotellessa. Siksi tuntuu hassulta, kun esimerkiksi ravintola-alan ihmiset valittavat esimerkiksi muutaman viikon sulusta, jonka aikana myynti voi jatkua take awayna suht normaalisti. Ymmärrän tietenkin, että ravintolalla on kuluja, esimerkiksi vuokra liiketilasta, mutta niin on myös lentoyhtiöillä ja lentokentillä. Ja ilmailualalla näitä kuluja on maksettu kohta jo vuosi oikeastaan täysin ilman tuloja.

Esittävän taiteen ihmiset pitävät kovaa meteliä omasta tilanteestaan. Ymmärrän harmituksen, kun pitkään työstetty projekti meneekin puihin rajoitusten takia. Kuitenkin näilläkin henkilöillä on oikeus työttömyysturvaan (en tiedä tarkasti esim. freelancerien työttömyysturvasta, mutta käsitykseni mukaan saavat samantyyppistä ansiosidonnaista). Tai miksi eivät tekisi nyt jotain ihan muuta muutaman kuukauden ajan?

Tilanne on monella alalla epävarma ja moni on jo joutunut työttömäksi. Jos itselle tulee tai tuli viime vuonna muutaman kuukauden lomautus, ei siitä pidä lannistua. Suomessa asiat on hyvin, kun työttömyysturva on kaikille (ansiosidonnainen tai kelan raha). Tärkeintä olisi nyt saada tartuntaluvut alas eikä siihen päästä mikäli porukka roikkuu baareissa ja ihmiset käyvät lounaalla täpötäydessä buffet-ravintolassa. Viime vuoden keväästä lähtien on ollut rajoitukset ravintoloiden asiakasmäärien suhteen, mutta kuinka monessa paikassa niitä enää noudatetaan?

Mielestäni tilanne olisi pitänyt hoitaa tukahduttamalla jo viime vuoden keväällä ja maan rajat kiinni siten, että maahan ei tulla ilman negatiivisia testejä ja/tai valvottua karanteenia. Tämä olisi ollut toteutettavissa myöhemminkin, mutta Suomi ei ole hyödyntänyt tilannetta, jossa tulemme aina muutama viikko perässä muuta Eurooppaa. Suomessa olisi siis ollut aikaa reagoida ja toimia ennakoivasti. Ymmärrän että lainsäädäntö tuo omat rajoituksensa, mutta asia olisi ollut hoidettavissa huomattavasti paremminkin.

Nyt toivoisin, että ihmiset ottavat tilanteen vakavasti ja samankaltainen sulku saadaan aikaiseksi kuin viime keväänä. Toivon kaikille jaksamista! Ei omakaan mieleni ole aina positiivinen, mutta periksi ei tule antaa!

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
26.02.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hups, tulipa pitkä avautuminen. Toivon asiallista keskustelua aiheesta.

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kahdeksan yhdeksän