Käyttikö ihmiset ruoanlaitossa tavallista kermaa ennen kuin ruokakerma tuli markkinoille?
Eli korvattiinko kerma ruokakermalla vai keksittiinkö ruokakerma ihan uutena juttuna ja sitten mainostettiin pysyväksi jutuksi suomalaiseen ruoanlaittoon?
Kommentit (27)
Käyttää nykyäänkin, hyi vvddu joku rypsi"kerma"
Ei ennen ollut rahaa laittaa kermaa, kastikkeissa oli vettä ja vehnäjauhoja.
1950-luvulla jo käytettiin Atlanta-rasvasekoitusta, jota sai lasipullossa.
Mun äiti ainakin käytti aitoa kermaa ja voita ruuanlaitossa. Kun muutin pois kotoa laihduin todella paljon.
Ei. Me tilattiin takeawayt silloin. Kun tuli ruokakerma, alettiin tehdä itsekin ruokaa. Daa!
Ihan tavallista kuohukermaa laitan tipan kastikkeeseen nytkin. Pienemmän määrän sitä tarvitsee ja tulee maukas kastike.
Vierailija kirjoitti:
Mun äiti ainakin käytti aitoa kermaa ja voita ruuanlaitossa. Kun muutin pois kotoa laihduin todella paljon.
Lopetit leivän syönnin. Ja puuron.
Meillä ei kotona koskaan käytetty kermaa ruoanlaitossa. Vasta yli kakskymppisenä joku neuvoi mulle tekemään aurakiusausta kermassa.
Äitini ei juuri ruuanlaitossa käyttänyt/käytä kermaa.
Kastikkeita oli 2, ruskea kastike: voissa(tai sianlihan rasvassa) ruskistettuja vehnäjauhoja ja vettä sekä valkoinen kastike, voita, vehnäjauhoja ja maitoa.
En muista, että hän olisi mihinkään pääruokaan kermaa laittanut.
Ainut jolloin meillä käytettiin kermaa oli jouluisin. Puolukkakiisselin päälle kermavaahtoa.
Eivät reseptit olleet ennen sen tyyppisiä kuin nyt, eli erilaisia mössöjä, johon kaadetaan purkki ruokakermaa sekaan. Kastikkeissa oli ruskistettua jauhoa ja voita ja monissa ruoissa ei kastiketta ollut. Uuniruokaan saatettiin laittaa munamaitoa. Kermamaitoa kiusauksiin. Kermaakin siis saatettiin lorautella sekaan, mutta ei koko purkkia. Ainakin maksakastikkeeseen muistan lisätyn kuohukermaa.
Kermapurkin loppu huuhdottiin huolellisesti kaatamalla purkkiin tilkka vettä ja ihan kaikki saatiin käytettyä. Jos kermaa oli jäänyt reilummin, äiti käytti jo hapantuneen kerman esimerkiksi piimäkakkuun tai Hanna-tädin kakkuihin.
Ei tule paljonkaan käytettyä kermaa, mutta ennemmin lisään ruokaan lusikallisen kermaa kuin purkillisen kermaketta.
Höh. Mä ainakin teen espanjalaista kastiketta.
Sulatan varvasvälijuuston kermaan ja tarjoilen hyvinpaistetun lihan päällä
Ruokakermat tulivat joskus rasvattomuusbuumin aikoihin 80-90-luvulla, muutin pois kotoa ysärin puolivälissä ja silloin ainakin kaupoissa oli jo rypsivalmisteita. En oikein koskaan oppinut käyttämään. Kermaa juhliin ja jouluna, arkena ei oikein kumpaakaan. Oikeaa kermaa voi laittaa vähemmän ja jatkaa vedellä tai maidolla.
Valiolla pyöri mainos, jossa nainen soitti huolissaan äidilleen, kun Mirrillä on joku vikana, ei latki kermaa. Äiti kysyy, että lukiko siinä purkissa kerma. Tämä mainos taisi pyöriä 2000-luvun alussa.
Vierailija kirjoitti:
Eivät reseptit olleet ennen sen tyyppisiä kuin nyt, eli erilaisia mössöjä, johon kaadetaan purkki ruokakermaa sekaan. Kastikkeissa oli ruskistettua jauhoa ja voita ja monissa ruoissa ei kastiketta ollut. Uuniruokaan saatettiin laittaa munamaitoa. Kermamaitoa kiusauksiin. Kermaakin siis saatettiin lorautella sekaan, mutta ei koko purkkia. Ainakin maksakastikkeeseen muistan lisätyn kuohukermaa.
Kermapurkin loppu huuhdottiin huolellisesti kaatamalla purkkiin tilkka vettä ja ihan kaikki saatiin käytettyä. Jos kermaa oli jäänyt reilummin, äiti käytti jo hapantuneen kerman esimerkiksi piimäkakkuun tai Hanna-tädin kakkuihin.
Ei tule paljonkaan käytettyä kermaa, mutta ennemmin lisään ruokaan lusikallisen kermaa kuin purkillisen kermaketta.
Näin meilläkin, en muista lapsuudesta yhtään ruokalajia, johon olisi käytetty kermaa, minkäänlaista. Meillä ei kyllä ollut jauhokastikkeitakaan. Tyypillinen ruoka oli paistetut kyljykset, uunissa haudutettu liha, tomaattimurskan tehty jauhelihakastike, keitot.
Assburger kirjoitti:
Äitini ei juuri ruuanlaitossa käyttänyt/käytä kermaa.
Kastikkeita oli 2, ruskea kastike: voissa(tai sianlihan rasvassa) ruskistettuja vehnäjauhoja ja vettä sekä valkoinen kastike, voita, vehnäjauhoja ja maitoa.
En muista, että hän olisi mihinkään pääruokaan kermaa laittanut.
Minun äiti laittoi samalla tavalla ruokaa. Olin lapsi 80- ja 90-luvulla.
Kermaa käytettiin vain täytekakkuihin juhlissa.
Kotona ei käytetty kermaa ruuanlaitossa enkä itsekään ole oppinut käyttämän maitotuotteita ruuanlaitossa. Tuntuu, että ruoka menee vaan pilalle niistä.
Meillä syötiin savustettua lohta, petunoita jauhelihakastikkella, erilaisia keittoja ja patoja.
En kyllä muista kermaa käytetyn, mutta lihaa haudutettiin tuntikausia uunissa.
Käyttäjä35995 kirjoitti:
Ihan tavallista kuohukermaa laitan tipan kastikkeeseen nytkin. Pienemmän määrän sitä tarvitsee ja tulee maukas kastike.
Tämä.
On myös edullisempaa kuin nämä vedellä jatketut ruokakermat jotka ei edes maistu kermalle. Näistä maustetuista ruokakermoista nyt puhumattakaan.
Vain hölmöt meni vipuun ja vaihtoi kerman noihin korvikkeisiin.