Raskaus ja terveellisesti syömisen vaikeus
Raskauden alkaessa painoin 61 kg (pituus 165 cm). Koko ensimmäinen kolmannes sekä puolet toisesta kolmanneksesta meni oksentaessa, joten laihduin sen aikana 58 kiloon. Elin tuon ajan lähinnä elovenajuomilla, jotka olivat ainoa asia joita vatsani kesti.
Nyt minulla on menossa rv 29, ja painan suunnilleen 66 kg. Minulla on yhä pahoinvointia, joten en pysty syömään kaikkia ruokia ellen halua oksentaa. Olen alkanut pitämään ruokapäiväkirjaa, ja huomasin, että syön kyllä todella huonosti. Esim. tällä viikolla maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona söin terveellistä ruokaa, mutta päivittäinen kalorinsaantini jäi hyvin vähäiseksi (ma 1300, ti 1100 ja ke 1000, neuvolalääkäri sanoi että minulle sopiva päivittäinen kalorimäärä on n. 2200). Sitten torstaina ja perjantaina olinkin ihan toisessa laidassa, söin kauheasti pitsaa, friteerattua kanaa, suklaata, jäätelöä yms. ja kaloreita tuli n. 3000-3500/per päivä.
Yritän kyllä syödä terveellisesti ja pysyä tuossa 2200 kcal/päivä, mutta se on jostain syystä osoittautunut todella hankalaksi minulle. Terveellinen ruoka ei maita ja aiheuttaa lievää pahoinvointia, jolloin en saa päivässä tarpeeksi syötyä, ja epäterveellinen ruoka ja ylensyöminen taas ei tietenkään ole vauvalle hyväksi.
Onko jollain muulla ollut samanlaisia kokemuksia raskausaikana? Mitä ja miten paljon söit? Pääsitkö eroon kyseisestä ongelmasta vai jatkuiko se läpi koko raskauden?
Kommentit (10)
Mikä mahtaa olla se ap:n terveellinen?
"Terveellinen" ei kerro yhtään siitä, mitä syö.
Vierailija kirjoitti:
Mikä mahtaa olla se ap:n terveellinen?
Lasken terveelliseen ruokaan mm. kanan, herneet ja pavut, perunan, paistetut kasvikset (mm. kukkakaali ja parsakaali), ruisleivän ja maustamattoman jogurtin. Näitä siis söin viikon alussa.
ap
Älä mieti noin tarkkaan! Menet ojasta allikkoon! Ei ole hyvä stressata noin paljoa. Aivan turhaa.
Kunhan pidät ateriarytmin säännöllisenä. Itse jouduin kyllä lisäämään välipaloja:
aamupala (syön normaalistikin runsaan aamupalan)
välipala (esim. leipä)
lounas
välipala esim. raejuustoa ja punajuurisalaattia sekoittuna. Nam!
päivällinen
pikku välipala ennen
iltapalaa
ja joskus vielä yöpala
Mulla kroppa kertoi mitä on vailla. Muutaman kerran raskausaikana tuli hirveä himo mandariineihin. No ei kun mandariinia ostamaan. Söin myös jäätelöä, pitsaa, ranskalaisia, grillimättöä, mozzarellaa, graavilohta ja kaikkea mitä teki mieli. Mutta makeaa en oikeastaan pystynyt syömään kuin muutaman puraisun. Ja pyrin myös syömään mahdollisimman terveellisesti ihan vaan tavallista kotiruokaa. Pahoinvointi pysyi sillä lailla kurissa ja samoin välipaloja lisäämällä. Jos ehti tulla kova nälkä niin seuraavat pari päivää oli aivan kamala olo.
Kun on pahoinvointia niin syöt sitä mikä pysyy sisällä, oli terveellistä tai ei, tarvitset energiaa
Muista syödä myös kalaa pari kertaa viikossa, auttaa sikiön aivojen kehittymisessä.
Syöt sitä mitä pystyt. Jos nyt menee muutama kuukausi vähän epäterveellisemmin syödessä, niin mitä sitten. Tärkeämpää on se, että saat riittävästi ravintoa.
Sinuna ottaisin ruokavalion pohjaksi sen mitä pystyt syömään ja mikä maistuu. Sitä sitten koittaisin muuttaa vähän terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi jäätelöstä voi valita vaikka vaniljajäätelön ja lisätä päälle marjoja. Pitsaan voi lisätä vähän kasviksia tai parin pitsapalan jälkeen syödä pienen salaatin, jos maistuu. Ei sen tarvitse olla kuin pari kirsikkatomaattia.
Itselläni alkuraskaudessa oli kausi jolloin söin pelkästään kaurapuuroa ja pinaattikeittoa. Mikään muu ei maistunut. Puoliso sitten teki ihan pieniä annoksia muuta ruokaa maisteltavaksi ja pikkuhiljaa ruokalista sitten laajeni. Kokonaisen omenan sijaan söin neljänneksen.
Jos yhtään lohduttaa, niin eipä omakaan ruokavalio ole aina paras, vaikka pahoinvointi onkin helpottanut. Himoitsen juustofondueta ja sitä ja pitsaa on tullut syötyä useamman kerran. Koitan kuitenkin pitää säännöllisen ruokailurytmin (tuntuu, että koko ajan pitää syödä) ja syödä joka päivä myös muutama terveellisempi ateria. Esimerkiksi aamuisin syön lautasellisen puuroa ja iltapalaksi maustamatonta jogurttia. Välipalaksi kourallinen pähkinöitä ja tummaa suklaata pala. Kypsentämättömät kasvikset ei maistu, joten syön niitä välillä dippikastikkeen kanssa.
Parhaiten olo pysyy hyvänä, kun syö käytännössä koko ajan. Samalla myös ne annoskoot pysyvät kurissa niin eipä se pari pitsapalaa siinä paljoa paina.
Älä stressaa. Syö sitä mikä menee alas, nappaa tarvittaessa vitamiinit purkista ja juo riittävästi vettä.
Syö sitä, minkä saat pidettyä alhaalla.
Terv. eräs joka oksensi itsensä tiputukseen kolmesti alkuraskauden aikana
Ei ole kokemusta pahoinvoinnista raskausaikana. En kertaakaan kokenut pahoinvointia.
Mutta sen tiedän, että keho tietää parhaiten, mitä se tarvitsee.
Nyt söit enemmän, koska olette olleet vakavasti aliravittuja!
Kiinnitä vain huomiota siihen, ettet syö liikaa suolaa, tai mitään liikaa niin ettei tunnu hyvältä.
Unohda energiasuositus ja keskity syömään vain sitä, mikä pitää olosi hyvänä - se voi olla paljon terveellisempää, kuin luulet.