Miten pistätte jouluruuat tarjolle! Auttakaa ensimmäistä kertaa jouluruokailua itse järjestävää!
Olin ajatellut nostaa kaikki pöytään, siis kalat, pateet, leikkeleet, perunat yms yms ja sitten myös laatikot, kinkun, kastikkeen yms yms. Ne kyllä mahtuisivat mutta pöydästä tulee todella ahdas ja tarjoiluastioita pitäisi kierrättää joten tulisi ehkä sähellystä.
Olisiko parempi, että nostan kaiken toiselle pöydälle esille ja siitä sitten jokainen hakisi omaa tahtiaan? Ajattelin jospa se olisi selkeämpi? Ja esim leivät, voin ja vastaavat laittaisin pöytään valmiiksi.
Miten te teette? Ja joojoo, olisin voinut ajatella asiaa aiemminkin mutta tänään vasta "sovittelin" astioita pöytään ja ahtaalta näytti. Telkkarimainoksissa kaikki on niin jouhevaa, minun pöydässäni tukkoista. Mutta kumpi on loppupeleissä kätevämpi?
Kommentit (25)
Meillä lämpimät ruoat on liedellä ja sen viereisellä tasolla. Ruokapöydässä salaatit, lisukkeet ja juomat.
Jos menee liian ahtaaksi niin toinen pöytä buffet tyyliin toimii paremmin. Juomat pöytäân
Laita ensin kalat ym kylmät ja perunat, leivät. Sitten kun alkaa olla kalat syöty nostat uunista laatikot, kinkunkastikeen ja kinkun (kinkku voi olla sivupöydälläkin josta leikataan siivuja tarjoilulautaselle ruokapöytään kiertämään) lisäät perunoita, nostat kalat sivupöydälle. Rosolli saa olla pöydässä koko ajan.
Kyllä se on sellasta astoiden kierrättämistä pöydässä jouluna, kuuluu asiaan. Ensin siis kalat pöytään jotka siirrät sivupöydälle laatikoiden ja kinkun tieltä.
Meillä kalat ja muut kylmät ensin pöydässä alkupaloina. Alkupalojen jälkeen vaihdetaan tarjolle kinkku ja laatikot. Juomat sivupöydällä ja sinne siirretään myös alkupalat kun siirrytään lämpimiin ruokiin.
Vierailija kirjoitti:
Meillä lämpimät ruoat on liedellä ja sen viereisellä tasolla. Ruokapöydässä salaatit, lisukkeet ja juomat.
Joulupöydän kunkku eli kinkku pitää olla pöydässä.
Tarjoilupöytä on paras. Juomat/ainakin vesikannu pöytään.
Kalat ei saa kauaa olla pöydällä ilman kylmää, joten jossainvaiheessa ne voi nostaa jääkaappiin/pihalle/partsille.
En tiedä onko tää jotenkin tosi poikkeuksellista, mutta meillä on ollut jo lapsuudenkodista ainakin 40 vuotta tarjoilu siten, että ensin on omassa kattauksessaan ns. alkupalapöytä, jossa on kalat, leikkeleet, pateet, skagenröra, sienisalaatti, mädit, leivät jne. Väkimäärästä tietty riippuu miten nää on tarjolla, eli ovatko pöydässä ja kaikki istuvat ja ottavat sitä, vai onko joku seisova pöytä, josta haetaan.
Sitten vasta tän alkupalapöydän jälkeen on se varsinainen pääruokakattaus, jossa on laatikot, kinkku, kinkunkastike, meillä myös karjalanpaisti. Näiden välillä on yleensä ainakin pari tuntia, yleensä aina välissä avataan lahjat.
Tavallaan kalapöytä on lounas ja kinkku + laatikot sun muut on päivällinen.
Meillä on juomat pöydässä ja ruuat haetaan itse keittiöstä, jonne ne on aseteltu. Ensin alkuruoka kierros, sitten pääruoka.
Ensimmäiseen kattaukseen alkuruuat eli, salaatit, kalat ja muut kylmät. Sen jälkeen uusi kattaus, lämpimiä. Kinkku, laatikot ja tilpehöörit. Kolmanteen kattaukseen juustot, hillot ja keksit. Neljänteen kattaukseen kahvi, tortut, kakut ja konvehdit.
Me tehdään aina alkupalalautanen jokaiselle valmiiksi. Tänä vuonna sille tulee pala haukiterriiniä, graavisiikaa, muikunmätiä smetanalla, sitruunalohko ja kuorittu keitetty peruna.
Pääruoka on katettu saarekkeelle ja jälkiruuat on pyöreällä pöydällä.
Mun mielestä jonomainen eteneminen keittiössä on paras. Otetaan ruokaa vuorollaan mitä ottaa ja sitten pöytään. Jotain voi laittaa sinne pöytäänkin mutta kinkut ja laatikot ainakin otetaan keittiöstä. Helposti pilaantuvien ruokien suhteen ottaisin aluksi vain osan jääkaapista esille. Kuten kala. Kylmäketjun katkeaminen huono juttu. Ruoka (kala) pilaantuu nopeammin jos otetaan pöydälle ja sitten taas takaisin jääkaappiin.
Minulla on useimmiten kalat ja salaatit ruokapöydässä ja lämpimät ruuat keittiössä. Toimii ainakin avokeittiössä.
Joskus olen tehnyt valmiit annokset alkupaloista. Silloin ei kaiken tarvitse olla koko ajan tarjolla.
Astioita minulla on kyllä riittävästi. Kun valitsee laadukkaan sarjan, astioita voi käyttää moneen eri tarkoitukseen ja murokulho muuttuu helposti tarjoiluastiaksi.
Ap sä et osaa käyttää välimerkkejä. Tunge se huutomerkki sinne minne ei päivä paista ja opettele kysymysmerkin käyttö.
Meillä tehty niin, että kaikki ruuat buffatyylisesti pöytään samaan aikaan siksi ettei kenekään tarvitse välissä juosta tekemään mitään vaihtoja tai kantaa mitään pois. Voi keskittyä ruokailuun rauhassa. Pöydästä toinen puoli on kylmä, toinen kuuma. Kalat pidetty viileänä hieman erikoisella kotikutoisella keinolla, meillä on pari sellaista leveää onttoa metallista littanaa levyä, joihin olemme tunkeneet kylmäkalleja sisään :D Juomat ja leivät pöydässä.
Vierailija kirjoitti:
Ap sä et osaa käyttää välimerkkejä. Tunge se huutomerkki sinne minne ei päivä paista ja opettele kysymysmerkin käyttö.
Menikö joulusi pilalle :(
Vierailija kirjoitti:
Laita ensin kalat ym kylmät ja perunat, leivät. Sitten kun alkaa olla kalat syöty nostat uunista laatikot, kinkunkastikeen ja kinkun (kinkku voi olla sivupöydälläkin josta leikataan siivuja tarjoilulautaselle ruokapöytään kiertämään) lisäät perunoita, nostat kalat sivupöydälle. Rosolli saa olla pöydässä koko ajan.
Kyllä se on sellasta astoiden kierrättämistä pöydässä jouluna, kuuluu asiaan. Ensin siis kalat pöytään jotka siirrät sivupöydälle laatikoiden ja kinkun tieltä.
Niin ja astioiden kierrättämisellä pöydässä tarkoitan siis kulhot kiertää ihmiseltä toiselle esim rosolli laitetaan kiertämään pöydässä, jokainen ottaa ja antaa seuraavalle. En siis tarjoiluastoiden kierrättämistä ruokalajista toiseen, välillä tiskaus jne. koska astiat ei riitä. Ajattelin että ap tarkoittaa samaa kuin minä.
Kinkku ja juomat ruokapöytään, muut noutopöytään. Meillä isot vuolukivilevyt, joista osa pidetään pakkasessa kylmiä ruokia varten ja osa lämmitetään leivinuunissa lämpimille tarjottaville alusiksi.
Lisäksi kannattaa varata ylimääräisiä ruokailuvälineitä pöytään, niin ei tarvitse niitä lähteä hakemaan jos putoaa esim. lattialle.
Tunnelmallista ja herkullista joulua.
Vierailija kirjoitti:
Meillä tehty niin, että kaikki ruuat buffatyylisesti pöytään samaan aikaan siksi ettei kenekään tarvitse välissä juosta tekemään mitään vaihtoja tai kantaa mitään pois. Voi keskittyä ruokailuun rauhassa. Pöydästä toinen puoli on kylmä, toinen kuuma. Kalat pidetty viileänä hieman erikoisella kotikutoisella keinolla, meillä on pari sellaista leveää onttoa metallista littanaa levyä, joihin olemme tunkeneet kylmäkalleja sisään :D Juomat ja leivät pöydässä.
Siis selennyksenä, että tämä tarjoilupöytä on erikseen ja ruokapöytä erikseen. Avokeittiö joten tämä buffapöytä on oikeastaan keittiön saareke ja ruokapöytä siinä lähellä!
Up!