En ymmärrä noita kokkien paljaita käsiä
Kun nytkin tota Välimäen ohjelmaa katselee. Kokki paljain sormin laittaa sulatejuustot hampurilaiseen ja muut kökkänät hampurilaisten päälle. Sitten harotaan hiuskiuhkuroita hikiseltä ohimolta ym. Itse pitäisin kertakäyttökäsineitä koko ajan kun työskentelisin noin. Menee ihan halut asioida ravintolassa. Tuota se on joka paikassa.
Kommentit (79)
Niin asia on ollut satoja vuosia. Vasta viime aikoina on alkanut allergiat ja muut oireet lisääntyä liiasta hygieenisyydestä johtuen.
Menee se hiki niistä kertakäyttöhanskoistakin ruokaan.
Vierailija kirjoitti:
Ihan sama se on, että hanskakäsillä harotaan tukkaa, ei yhtään sen siistimpää.
Paljaat kädet on kyllä puhtaat, silloin kun ne on kunnolla pesty eikä niitä sotketa ovenkahvoissa tai silmälasinsangoissa.
EI!
Se menee niin että niitä hiuksia ei harota ja nenää kaivella tai sitten vaihdetaan hanskat.
Paljaita käsiä pestään useammin kuin hanskoja vaihdetaan. Samoilla hanskoilla käsitellään raa'at lihat ja salaatit.
Mitä sinua lohduttaisi, että kokki hanskaisilla käsillä sukisi kiharoitaan? Itseasiassa hanskoja käytettäessä hygieniataso on kuulemani mukaan huonompi, koska hanskoja ei vaihdeta riittävän usein, eikä likaisuus tunnu omissa käsissä, kun taas hanskatta käsiä pestään useammin.
Ei se iho itsessään mitään likaa tuota, ja hanskoihin tarttuu ihan sama lika mikä ihoonkin. Paljaat kädet on helpompi pestä kuin hanskoja vaihtaa. Hanskoista on ihan yksiselitteisesti pelkkää haittaa hygienian kannalta.
Näkisitpä ravintolakeittiön käsihygienian. Ei siellä ehdi joka työvaiheen jälkeen hanskoja vaihtamaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ihan sama se on, että hanskakäsillä harotaan tukkaa, ei yhtään sen siistimpää.
Paljaat kädet on kyllä puhtaat, silloin kun ne on kunnolla pesty eikä niitä sotketa ovenkahvoissa tai silmälasinsangoissa.
EI!
Se menee niin että niitä hiuksia ei harota ja nenää kaivella tai sitten vaihdetaan hanskat.
Mutta eihän tässä ole nyt siis hanskat se pointti.
Käsissä on ties mitä uurteita, kynnenaluset ja mikroryppyjä. Riippuu missä olosuhteissa hanskat valmistettu että onko hygieeninen.
Vierailija kirjoitti:
Mitä sinua lohduttaisi, että kokki hanskaisilla käsillä sukisi kiharoitaan? Itseasiassa hanskoja käytettäessä hygieniataso on kuulemani mukaan huonompi, koska hanskoja ei vaihdeta riittävän usein, eikä likaisuus tunnu omissa käsissä, kun taas hanskatta käsiä pestään useammin.
Sen mitä itse olin keitttiöapulaisena niin kyllä tarkat ohjeet oli miten toimitaan hanskojenkin kanssa enkä kokkina ikinä valmiiseen tuotteeseen sirpostelisi mitään tuotteita päälle. Hyi hellvetti.
ap
Vierailija kirjoitti:
Näkisitpä ravintolakeittiön käsihygienian. Ei siellä ehdi joka työvaiheen jälkeen hanskoja vaihtamaan.
Juuri tämä!
ap
Minä katselin tässä yksi päivä ohjelmaa maatilojen töistä ja samaa jäin ihmettelemään. Siellä ne paljain käsin poimii kurkkuja, tomaatteja ja paprikoita jotka on kasvatettu paljaan taivaan alla valvomattomissa oloissa.
Oi niitä aikoja kun Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen siinä yhdessäkin joulujaksossa taputtelivat kakkarat paljain käsin paljaita reisiään vasten.
Olen kuullut perustelun, että käsineiden käyttö on muka epähygieenisempää, koska niillä samoilla käsineillä kuulemma sitten muka koskettaisiin käsiteltävän ruoan lisäksi muihin asioihin, kuten pöytäpintoihin, jopa rahoihin ja muualle.
Siis ihanko oikeasti ravintolaihmisillä on tuollaiset hygieniakäsitykset? Olisiko se ihan ylitsepääsemättömän vaikea asia noudattaa, että hanskat laitetaan puhtaisiin käsiin, kosketaan niillä vain käsiteltävään ruokaan, ja sitten otetaan pois. Jos kosketaan välillä muualle, otetaan uudet puhtaat hanskat puhtaisiin käsiin. Vai eikö vain osata? Vai mikä tässä on niin vaikeaa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Näkisitpä ravintolakeittiön käsihygienian. Ei siellä ehdi joka työvaiheen jälkeen hanskoja vaihtamaan.
Juuri tämä!
ap
Siksi meillä onkin useita käsienpesupisteitä työskentelyalueen välittömässä yhteydessä, jotta käsiä voi pestä helposti työvaiheiden välissä.
Vierailija kirjoitti:
Paljaita käsiä pestään useammin kuin hanskoja vaihdetaan. Samoilla hanskoilla käsitellään raa'at lihat ja salaatit.
Iyh.
Miksi ei voi käyttää puhtaita hanskoja aina tarvittaessa?
Monta vuotta marjatiloilla kesätöitä tehneenä voin kertoa että paljain sormin ne mansikat poimitaan linnun paskojen ja hiirten papanoiden seasta. Ei meille mitään hanskoja jaeta eikä edes anneta lupaa omien käyttöön kun kuulema "tulee liikaa roskaa ja se maksaa." .
Vierailija kirjoitti:
Olen kuullut perustelun, että käsineiden käyttö on muka epähygieenisempää, koska niillä samoilla käsineillä kuulemma sitten muka koskettaisiin käsiteltävän ruoan lisäksi muihin asioihin, kuten pöytäpintoihin, jopa rahoihin ja muualle.
Siis ihanko oikeasti ravintolaihmisillä on tuollaiset hygieniakäsitykset? Olisiko se ihan ylitsepääsemättömän vaikea asia noudattaa, että hanskat laitetaan puhtaisiin käsiin, kosketaan niillä vain käsiteltävään ruokaan, ja sitten otetaan pois. Jos kosketaan välillä muualle, otetaan uudet puhtaat hanskat puhtaisiin käsiin. Vai eikö vain osata? Vai mikä tässä on niin vaikeaa?
Oletko kuullut käsienpesusta? Näin korona-aikana kannattaa opetella.
Ihan sama se on, että hanskakäsillä harotaan tukkaa, ei yhtään sen siistimpää.
Paljaat kädet on kyllä puhtaat, silloin kun ne on kunnolla pesty eikä niitä sotketa ovenkahvoissa tai silmälasinsangoissa.