Ei kannata syödä mitään gluteenitonta "maallikon tekemää"
Itsellä ei ongelmia, mutta lähipiirissä pienikin määrä vehnää saa aikaan tunnin sisällä sen syömisestä pahan oksennusreaktion. Onneksi hän itse heti näki, että gluteenittoman kakun kuorrutuksessa käytetyt suklaapatukat ei hänelle sovi. Tottakai tekijä sitten loukkaantui, kun ei kelvannut, vaikka oli varta vasten tehty - kakku, jossa kuorrutuksena oleva patukat sisältävät vehnää ja sen nyt tietää tyhmempikin. Oli sellainen kylpytynnyrityylinen kakku. Vaivaa oli nähty, mutta valitan, ei se nyt vaan käy. Ei hän edes erityisemmin välitä kakuista, joten olisi voinut jättää kokonaan tekemättä yhtä varten, varsinkin kun ei homma ole hallussa.
Kommentit (4)
Näitähän on. Esim. pahasti tomaattiallergiselle yritetään tuputtaa kastiketta mikä on maustettu ketsupilla.
"Ei siinä oo tomaattia."
"Mut siinä on ketsuppia."
"Niin? Mitä sitte?"
"Sehän on tehty tomaatista."
"Niin? Etkö sä tykkää ketsupista?"
"Olen allerginen tomaatille."
"Eli et tykkää ketsupista? Olisit sanonut."
Huooooooooooooooooooooh.............
No kyllä toiset osaa tehdä gluteenitonta ruokaa. Mun serkun perheessä on useampi keliaakikko. Serkkuni on selittänyt, miten hommat hoidetaan ja mitä pitää ottaa huomioon, joten osaan kyllä. Mulla on gluteenittomaan leivontaan tarkoitetut ainekset (siis ihan kaikki sokerit, jauhot, leivinjauheet ja muut erikseen) suljettavassa laatikossa, että ne eivät kontaminoidu. En ota pöydälle gluteenia sisältäviä/kontaminoituneita tuotteita. Kun teen ruokaa, mietin toki ainesosat erikseen, mutta myös sen, ettei mikään ruuassa käytetty asia ole kontaminoitunut, kuten vaikka voi.
Sitten taas mun ystävän mies on gluteenittomalla ruokavaliolla, mutta hänellä ei ole keliakia, joten kontaminaatiota ei tarvitse välttää. Jos vaikka paistan lättyjä, niin sama voi käy molempiin jne.
Kotileipuri voisi ottaa gluteenittoman kakun ohjeen netistä, hyväksyttää se etukäteen ruokavaliota noudattavalla ja noudattaa tarkasti. Noin herkästi reagoivalle täytyy varmaan myös raaka-aineiden säilytyksessä ja käsittelyssä olla tarkkana, ettei tavallista jauhoa pölähdä sekaan jostain?