Voiko sämpylä/pullataikinaa tehdä valmiiksi jääkaappiin/pakkaseen?
Jos voi, miten homma tapahtuu, että leipomukset onnistuvat?
Kommentit (5)
mitä viileämpi (ei siis pakkanen) kohotuspaikka taikinalla, niin sitä vähemmin tarvitaan hiivaa ja myös pitempi kohotusaika. Olen tehnyt kuivahiivalla sämpylöitä, ensin sekoittanut taikinaan ohjeenmukaisen 42 asteisen veden/maidon, muut aineet ja sekoittanut kuohkeaksi. Sitten kylmiössä taikina nousee nätisti yönaikana (ota vähän isompi kannellinen kulho kuin tavallisesti) ja aamulla leiponut. Kun taikinassa on vähemmin hiivaa, muut maut tulevat paremmin esille. Mutta en pitäisi taikinaa useampaa päivää kylmässä.
Mä leivon usein illalla sämpylätaikinan valmiiksi sämpylöiksi asti ja kohotan ja paistan aamulla. Jutun juoni on siinä, että neste on kylmää, eikä taikinaa kohoteta ennen leipomista. Olen myös pakastanut raakoja sämpylöitä, mutta ne täytyy sulattaa hitaasti jääkaapissa ja ottaa vasta sitten lämpimään kohoamaan.
saat sokerin sulamaan kylmään taikinanesteeseen, vai käytätkö siirappia?
Tuoreita sämpylöitä aamuksi 12 kpl
3 dl kylmää vettä
15 g hiivaa (noin 1/3 pakettia)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl ruokaöljyä
1 dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, siirappi, öljy ja leseet, sekoita ja alusta pehmeäksi taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Peitä kulho muovilla (tai muovipussilla) ja laita jääkaappiin yön ajaksi.
Aamulla leivo taikina sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille, peitä leivinliinalla ja laita uuniin (leivinliinoineen tässä vaiheessa) +40 asteeseen kohoamaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Ota sitten pelti pois uunista, nosta uunin lämpötila +225 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-15 minuuttia uunin keskitasolla.
Voithan kokeilla pakastaa esipaistettuja sämpylöitä.