Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Voiko tyhjiössä tehdä kermavaahtoa?

Vierailija
23.03.2020 |

Martta avaruudessa

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarvitset kermaa, ilmaa tai ilmaa läheisesti muistuttavaa kaasuseosta ja sopivan astian.

Vierailija
2/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voiko tyhjiössä puhaltaa ilmapalloja?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä on ero täydellisellä tyhjiöllä ja sillä, että joku avaruudessa avaruuspuvussa vatkaa kermaa? Haluan ymmärtää

ap

Vierailija
4/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

En tiedä mutta pullossa voi.

Vierailija
5/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei voi, koska ei ole ilmaa, mikä sekoittuisi kermaan.

Sitä paitsi kerma taitaisi kiehahtaa saman tien, kun ei ole sitä ilmanpainettakaan.

Vierailija
6/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä voi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos avaat kermapurkin (ilmatiiviin kermapullon) tyhjiössä, se jäätyy ja kiehuu saman tein. (Sen lämpötila putoaa aika nopeasti; osa kerman vedestä irtoaa vesihöyrynä, loput ja muu osa kermaa jäätyy.)

Jos sinulla on Lidlin Milbona-kermavaahtopurkki (joka on kermaa, toisin kuin K- ja S-markettien vaahtotuotteet jotka ovat lähinnä kovetettua palmuöljyä "kasvisrasva"-nimellä), voit pursottaa vaahtoa tyhjiössä. Tosin pieni osa vaahdossa olevasta vedestä höyrystyy, ja loppuosa vaahdosta jäätyy. Tämä johtuu siitä, että purkin sisällä on oikeasti kermaa ja paineistettua kaasua (typpioksiduulia ja typpeä, eli vähän yksinkertaistaen, vaaratonta mutta hapetonta ilmaa), jotka sekoittuvat vaahdoksi ulos tullessaan.

Kerman vispaaminen tuottaa rakenteen, jossa kerman sisällä on paljon pienenpieniä ilmakuplia. Kun ilmakuplat ovat tarpeeksi pieniä, ja niitä on tarpeeksi paljon, rakenne on vaahtoa -- oli siinä oleva neste ja kaasu ihan mitä tahansa. Siksi käsin vispatessa tehokas liikerata on niin tärkeä. Koneet taas käyttävät raakaa toistoa. Paineistetut pullot ja pursottimet hyödyntävät laajenevan kaasun sekoittumista nesteeseen (mutta nesteen tasalaatuisuus on silloin tärkeää).

Tyhjiössä kerma (tai oikeastaan vesi, koska kermastahan suurin osa on vettä -- muutenhan maitojauhetta ei voisi olla!) ei koskaan voi olla nestemäistä: se joko jäätyy (muuttuu kiinteäksi), tai höyrystyy (kaasuuntuu). Tämä selviää veden faasidiagrammista. Painetta tarvitaan vähintään noin 0.006 ilmakehän paineen verran, jotta vesi pysyisi nestemäisenä. (Piste, jossa aine voi olla samaan aikaan nestemäistä, kiinteää, ja kaasumaista, sanotaan kolmoispisteeksi: vedellä tämä on piirun yli nollassa Celsiusasteessa ja 0.006 barin paineessa.)

Vierailija
8/9 |
23.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
24.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikäs se sellainen tyhjiö on, jossa on kermaa? Ei ainakaan tyhjiö.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi viisi yksi