Marjojenpakastajat ja -rakastajat: oletteko saaneet tyhjennettyä pakastintanne?
Itse olen tyhjennellyt pakastinta ja tein tänään sekä mustikkakiisseliä että mustikka-puolukkapiirakkaa.
Kommentit (18)
Aikataulussa mennään ja vappuun mennessä on kaikki käytetty, kuten suunnitelma oli.
Puolukat ja vadelmat on loppu :( mustikoita ja mansikoita on vielä. Ja käytän tosiaan päivittäin marjoja smoothieissa ja puuron kanssa. En leivo piirakoita tai keitä hilloa ja kiisseleitä..
En pakasta itse marjoja, vaan ostan menekin mukaan (lähinnä mustikoita) kaupan pakastealtaasta. Suomalaiset mustikat ovat yleensä 10-11 € / kilo. Vuodessa menee ehkä 20 kiloa, joten pari satasta siinä vuositasolla säästäisi, jos viitsisi itse tuon määrän kesällä poimia ja pakastaa.
Puolet on mennyt, vadelmat melkein kaikki. Jäljellä mustikkaa, mansikkaa, puolukkaa ja vähän herukoita.
Olen syönyt suurimman osan sellaisenaan iltapalana, tykkään syödä marjat hieman kohmeisina ja ripaus tomusokeria päälle.
Osa aamupuuron kanssa.
Pakastin oli ihan täynnä syksyllä ja nyt siellä on tilaa jos innostuu vaikka leipomaan niin mahtuu hyvin.
Itse poimitut marjat pakastetaan.Teen useinkin marjakimaraa,tai melbaa.Pakste marjoista on moneksi,iloa ja piristystä herkutteluun.Pakastimessa on vielä puolukkaa.mustikkaa,vattuja sekä mehumaijalla höyrytettyä mehutiivistettä.
Onneksi on vielä jotain 10-12 litraa. Mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa, aroniaa, päärynän- ja omenanlohkoja. Joka päivä syödään
Eihän vielä tyhjennetä, kun on puoli vuotta aikaa ennen uutta satoa. Eikä se mitään, jos vähän jää. Ei joka vuosi tule yhtä hyvin marjoja. Siksi niitä on hyvä olla reilusti, ettei tarvitse olla kokonaan ostomarjojen varassa, jos seuraavana kesänä ei marjoja saa. Vanhat marjat laitetaan mehuiksi tai hilloiksi, kun tuoretta tulee riittävästi.
On siellä onneksi vielä jotain.
Oon yrittänyt säästellä.
Uuteen satokauteen on aikaa.
Enää vähän viinimatjoja jäljellä, ihan liian vähän pakastettu :(
Meillä on vielä aika paljon marjoja pakastimessa, mutta kyllä ne yleensä menee siihen mennessä, kun mansikoita alkaa saada.
Eilen tein eräänlaita crumblea, laitoin uunivuokaan n. 3 sentin paksuisen kerroksen sekalaisia marjoja, päälle ripottelin muutaman lusikallisen perunajauho-sokeri seosta ja sitten marjojen päälle taikina. Paras olisi tietysti tuo oikea makea voinen crumble, mutta sekoitin vain jauhoja ja kaurahiutaleita, vähän sokeria ja pari munaa ja leivinjauhetta ja kaadoin päälle. Uuniin kunnes marjat ovat sulaneet (alkavat kurkkia crumblen alta). Taikinaksi käy tietysti vaikka pannaritaikinan tapainen tai mikä tahansa (suklaa)kakkutaikina.
Pitäisi kyllä ryhdistäytyä tuossa syömisessä, koska olen päätänyt, että mitään hilloja ei enää ylijäämämarjosta tehdä. Syystä että hilloa menee niin vähän.
Jos meinaa mennä metsään ensi kesänä, niin marjoja vaan pitäisi syödä.
On niin pirskatin pieni pakastin, että sinne mahdutetuista mustikoista viimeiset syötiin jo ennen joulua. Harkinnassa on arkkupakastin, mutta se harkinta jatkuu kunnes selviää kuinka pihalle viime kesänä istutetut marja-ja hedelmäpuskat menestyvät. Pelkkien metsämarjojen ja sienten vuoksi en keittiötä raatsi päivittää.
Luumuhillon otin viimeisen sulamaan eilen, mutta sitä ei tehdäkään kulutuksen mukaan vaan sen mukaan mitä saadaan satoa.
Tässä on vielä 5 kk aikaa tuoreisiin marjoihin, joten todellakin on jäljellä vielä vaikka mitä.
Laitoin kaikille alapeukun, kun joku näytti minullekin antaneen.
Aina näihin aikoihin vähissä, muutoinkin pakastin tyhjä.
Mansikan ja mustikan kanssa puoliväli häämöttää. Puolukoista neljännes kulutettu. Vattuja säästelen, kun niitä tuli viime vuonna niin huonosti. Herukat laitoin heti kerättyä mehuiksi, ja mehuja on vielä noin puolet jäljellä. Joka päivä syön marjoja, kerran tai kahdesti.
Mulla loppui viime viikolla :( mustikkaa ja mansikkaa oli. Käytin joka aamu smoothiessa. Nyt pitää sitten ostaa kaupasta melkein puoli vuotta tai kerjätä jos äidillä olisi enemmän.