Yle: Opiskelijan neuvoja ruokahävikin pienentämiseen
- Käy kaupassa joka päivä ja osta vain hetken tarpeeseen (hyödynnä lempiohjelman mainoskatkot kauppareissuihin)
- Tee vain hetken tarpeeseen. Älä kokkaa useammaksi päiväksi, äläkä harrasta ruoka-annosten pakastamista.
- Mene kävellen tai pyörällä, niin et jaksa kantaa paljon kauppatavaroita kotiin
- Käytä kaupassa ostoskoria, älä kärryä
- Suosi pieniä lähikauppoja
- Älä mene isoihin marketteihin, missä on heräteostosten vaara
- Osta juustoissa pieniä pakkauksia, vaikka kilohinta olisi 100% kalliimpi kuin perhepakkauksessa (homehtumisen vaara)
- Osta kasvispohjaisia tuotteita, jotka säilyvät jauhelihaa ja possua kauemmin
- Älä osta kolme kahden hinnalla tarjouksia
- Osta isoja limsapulloja tuplapaketteina ja jaa ne kotona pienempiin pulloihin luentoja varten
- Osta -30% leipää ja pakasta ne
- Suosi himo-ostoksia kaupassa: Sipsipussi naposteluherkuksi on parempi ostos kuin esimerkiksi kurkku, josta menee helposti ainakin puolet hävikkiin. Pienen sipsipussin kuluttaa varmemmin.
- Aterioi jo ostosreissulla, niin ei osta ylimääräistä
- Syö myös kotona, niin ei osta nälissään liikaa
Kommentit (6)
Ei toimi perheellisille nämä ohjeet. Kolmen päivän suunnitellut ateriat kerralla toimii.
Ostan aina ison juuston pienen sijaan, vaikka sinkku olenkin. Käytän sen ruuanlaittoon ja harrastan ruoka-annosten pakastamista. Raastan sitä myös pakkaseen annospusseihin myöhempää käyttöä varten. Ei tule hävikkiä, eikä tule kalliiksi. Molempia voi miettiä: sekä hävikkiä että edullisuutta. Ei olisi varaa itsellä tuhlailla noin.
Vierailija kirjoitti:
Oliko tää joku vitsi?
Anteeksi mutta en ikinä kaataisi cokista mihinkään pikkupulloihin, johan siitä häviää hiilihapot samantien. Mitä jos opiskelija unohtais koko cokiksen? Säästyisi rahaakin ihan roppakaupalla.
Miksi opiskelija edes ottaisi kärryjä, kenellä niin paljon ostettavaa?
Miksi puolet kurkusta menee hävikkiin? Kai sitä voi käyttää muuhunkin kuin dippailuun?
Hän käy kerran päivässä kaupassa, ja ostaa siis joka päivä ruokaa sitä kyseistä iltaa ja seuraavaa aamua varten. Yksi kurkku on ilmeisesti liian iso tuote ja ehtii mennä huonoksi tuolla systeemillä.
Kurkusta voi tehdä tsatsikia jos on kyllästynyt syömään sitä siivuina leivän päällä.
Kun minä opiskelin 1990-luvulla ei todellakaan jäänyt ikinä minkäänlaista ruokahävikkiä. Hyvä, ettei lautasia nuoltu. Ennen opintotukea tuli viikko syötyä eri puurolajeja vaihdellen eikä aina ollut margariinisilmää puuron päälle.
Perunat kastikkeen kanssa ja paistetut perunat olivat olennainen osa ruokavalioa. Tonnikala ja ananassäilykkeet olivat suhteessa halvempia kuin nykyään.
Oliko tää joku vitsi?
Anteeksi mutta en ikinä kaataisi cokista mihinkään pikkupulloihin, johan siitä häviää hiilihapot samantien. Mitä jos opiskelija unohtais koko cokiksen? Säästyisi rahaakin ihan roppakaupalla.
Miksi opiskelija edes ottaisi kärryjä, kenellä niin paljon ostettavaa?
Miksi puolet kurkusta menee hävikkiin? Kai sitä voi käyttää muuhunkin kuin dippailuun?