Kotitalouksien ruokahävikit
Juuri uutisissa kuinka valtavia määriä ruokaa menee roskiin perheissä. Mietin meidän kolmen hengen taloutta ja ei kyllä mene yhtään ruokaa roskiin. Jos aterialta jotain jää, niin se tulee kyllä syödyksi seuraavana päivänä. Miten teillä?
Kommentit (26)
Ei mene mitään hukkaan. Joku ykdittäinen leivänkannikka joskus.
Menee jonkun verran roskiin. En ota tästä stressiä. Enempi mua ruoan pois heittämisestä tympäisee se, että rahaa on mennyt hukkaan kuin ilmasto-asiat tai nälänhätä, joista kai olisi trendikästä olla tosi huolissaan.
Ap vielä, miksi menee ruokaa roskiin? Eikö sitä voi pakastaa ja syödä myöhemmin?
Harvemmin menee ruokaa tai sen raaka-aineita roskiin. Hurjalta kuulosti tuo hävikin väitetty määrä. Kuinkahan mahtaa olla, onko tuohon laskettu mukaan vihannesten ja hedelmien kuoret ja naatitkin joita ei ainakaan itse useinkaan tuu ajatelleeksi ruokana? Yllättävän useinhan nekin on syötäviä, mutta harvempi niitä lähtee hyödyntämään.
Ei meillä mene kyllä juurikaan ruokaa roskiin. Ostan vain aineksia, jotka todella olen suunnitellut käyttäväni parin päivän sisällä. Eli mikään ei ehdi pilaantua. Kaikki tehty ruoka syödään. Jos esim ma jää pari annosta makaronilaatikkoa ja ti pari annosta makkarakeittoa, ke meillä on 5henkisen perheen ruokana kahdelle sitä laatikkoa, kahdelle keittoa ja yksi (eli minä) tekee vaikka munakkaan itselleen.
Lautasellekin jokainen ottaa sen verran kuin arvioi syövänsä, yleensä se menee jo 4vuotiaallakin. Lisää voi sit ottaa (jos on, tai leipää lisäksi). Itse olen ehkä perheen tehokkain "jätemylly", pyrin syömään sitä, mitä jää ja sietäis jo loppua, enkä mielihalujen mukaan. Eilenkin söin iltapalaksi perunasoselaatikkoa, vaikka oikeesti ehkä leipä ois ollut kivempi. Mutta kun se oli tehty la valmistetun perunamuusin tähteestä, niin ei ois viitsinyt enää tähän päivään jemmata, ja sitä oli vain 1 pieni annos enää.
En heitä ruokaa roskiin melkein ikinä. En oikein tajua, mikä on vialla talouksissa, joissa niin pitää tehdä. Tiedän aina, mitä kaapissa on ja jos on jotain pian huonoksi menevää, se syödään ennen kuin tehdään tai ostetaan mitään uutta. No, joskus toki joku sipuli tai leivän jämä menee homeeseen, mutta siinä se hävikki suunnilleen on.
Ei mullakaan mene valmista ruokaa roskiin, mutta kyllä hedelmiä pääsee pilaantumaan ja esim. avattu tomaattimurska unohtua jääkaappiin liian pitkäksi aikaa. Vihaan ruoan heittämistä roskiin ja olen itselleni kiukkuinen, kun olen antanut jonkin pilaantua. Sitten on niitä, jotka heittävät esim. herkkusienten jalat roskiin ja syövät vain lakit. En ymmärrä. Olen maatilan kasvatti ja tiedän sen vaivan, mikä menee, jotta ruoka tulee kauppaan asti. Kunnioitan ruokaa. Varsinkaan en kestä, jos lihaa menee hukkaan. Jokin eläin eli ja kuoli mennäkseen ravinnoksi ja kaikki ihan turhaan, kun se päätyykin jätteeksi...
Onhan se nyt vaan todella huonoa taloudenpitoa, jos jatkuvasti menee ruokaa roskiin. Meillä harvoin menee, mutta oon kyllä nähnyt, kun ihan normaalin perheen äiti heitti ruuan jälkeen suoraan roskiin yli jääneet perunat ja porkkanat, kun ei viitsi jääkaappiin mitään kippoja ja kuppoja kerätä. Tai sitten tätä toista ääripäätä, joilla jääkaappiin kertyy vanhoja ruuantähteitä ja siellä ne homehtuu viikko kaupalla kun olisi niin ällöä siivota ne pois.
Vierailija kirjoitti:
Harvemmin menee ruokaa tai sen raaka-aineita roskiin. Hurjalta kuulosti tuo hävikin väitetty määrä. Kuinkahan mahtaa olla, onko tuohon laskettu mukaan vihannesten ja hedelmien kuoret ja naatitkin joita ei ainakaan itse useinkaan tuu ajatelleeksi ruokana? Yllättävän useinhan nekin on syötäviä, mutta harvempi niitä lähtee hyödyntämään.
Jos kolmannes menee hävikkiin, niin pakko olla laskettu mukaan kuoret ym. Meillä ei ainakan mene juuri mitään muuta 'ruokaa' hävikkiin. Ei ole mitenkään vaikeaa saada eilistä ruokaa hyödynnettyä.
Ruokaa menee meillä _paljon_ roskiin siksi, että toinen käy kaupassa ja raahaa sieltä kaikkea mitä mieli tekee, eikä sitä kaksi ihmistä ehdi mitenkään syödä. Ei myöskään suunnittele kovin pitkälle ja kaapissa saattaa olla vaikka kolmen aterian vihannekset eikä muuta. Ottaa todella päähän heitellä niitä pois. Itse en kotona syö kuin ehkä kolmena iltana viikossa, joten sitä ruokaa ei todella tarvitse hamstrata. Ostaisi sen verran, minkä tietää heti valmistavansa. En tajua, miksi kaapissa pitää olla 7 purkkia tomaattimurskaa, viittä erilaista pastaa ja nuudelia ja soosia ja tonnikalaa ja ja j a. Kaupat on kaikki alle puolen kilometrin päässä kotoa. Aargh.
Vierailija kirjoitti:
Ruokaa menee meillä _paljon_ roskiin siksi, että toinen käy kaupassa ja raahaa sieltä kaikkea mitä mieli tekee, eikä sitä kaksi ihmistä ehdi mitenkään syödä. Ei myöskään suunnittele kovin pitkälle ja kaapissa saattaa olla vaikka kolmen aterian vihannekset eikä muuta. Ottaa todella päähän heitellä niitä pois. Itse en kotona syö kuin ehkä kolmena iltana viikossa, joten sitä ruokaa ei todella tarvitse hamstrata. Ostaisi sen verran, minkä tietää heti valmistavansa. En tajua, miksi kaapissa pitää olla 7 purkkia tomaattimurskaa, viittä erilaista pastaa ja nuudelia ja soosia ja tonnikalaa ja ja j a. Kaupat on kaikki alle puolen kilometrin päässä kotoa. Aargh.
Eihän kukaan nyt avaamattomia säilykkeitä roskiin heitä? Pastakin säilyy ikuisuuden.
Tosi huonot esimerkit sulla.
Ongemakohtana näen vihannekset ja hedelmät. Pilaantuvat yllättävän nopeasti ovat täysin käyttökelvottomia. Ostaa salaattiainekset, tekee salaatin ja se tuleekin syötyä. Kaikkea kuitenkin jää yli ja pitäisi hyvin nopeasti tehdä taas salaatti. Myös salaattiin tulevat "lisäosat" esim. oliivit eivät avatussa purkissa kovin kauan säily. Usein tulee halvemmaksi loppujen lopuksi koota salaatti salaattibaarista tai ostaa ihan valmiina varsinkin jos on yhden hengen talous.
Jotain rehuja menee joskus kompostiin. Ja joku vajaa paketti jotain tuotetta, jota tarvitsin vain vähän, mutta ainoa saatavilla ollut pakkauskoko oli liian suuri.
Muuten ei ruokaa mene hävikkiin. Osaan arvioida aika hyvin kuinka paljon meillä ruokaa kuluu ja tähteistäkin valmistetaan ruokaa.
Meillä menee aika vähän ruokaa roskiin, ihan nollalinjalla ei olla. Mitään pieniä ruuannyssäköitä en pakasta, kun ne tuppaavat unohtumaan sinne. Biojäte on meillä lähes kokonaan kahvin suodatinpusseja ja hedelmien sekä vihannesten kuoria.
Minulla menee ruokaa roskiin. Totta kai olisi kiva, jos niin ei olisi mutta pakko se on myöntää.
Ruokahalu on aina ollut huono ja etenkin yksinollessa olematon (asun yksin). En pysty pakottamaan itseäni syömään ruokaa, jota ei tee mieli. Lisäksi olen aina ollut hektisessä työelämässä, joten ruuanlaittotaidot heikot enkä osaa loihtia jokaisesta rippusesta maittavaa ateriaa.
Tuosta voi syyllistää ainoastaan hyvätuloisia, köyhillä ei ole varaa heittää ruokaa pois. Varakkaammat ostavat kaikkea jääkaapin täyteen ja sieltä suoraan roskiin kun ollaan olevinaan niin kiireisiä ettei ehdi laittaa ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Tuosta voi syyllistää ainoastaan hyvätuloisia, köyhillä ei ole varaa heittää ruokaa pois. Varakkaammat ostavat kaikkea jääkaapin täyteen ja sieltä suoraan roskiin kun ollaan olevinaan niin kiireisiä ettei ehdi laittaa ruokaa.
Enpä usko tuonsuuntaiseen korrelaatioon.
Varakkailla on yleensä kaikki elämänhallinta ja sitä myöten suunnitelmallisuus paremmalla tolalla kuin sossun asiakkailla.
Esim yksi toimeentulotuella oleva kaverini saa kerran kuussa hepulin terveellisen ruokavalion suhteen. Ostaa jääkaapin pullolleen kaikkea tervellistä, on kilo raejuustoa, heviosasto on tyhjennetty lähi-Alepasta jne.
Seuraavana päivänä onkin sitten taas kalja maittanut ja koko viikon. Ei muuta kuin roskiin kärräämään pilaantuneet avokadot, tomaatit ja kalafileet.
Okei... tämä on tietysti yksittäistapaus. Ja tietysti on esim. köyhiä lapsiperheitä, joissa varmasti ollaan todella tiukkoja ja tehdään jätteiden jätteistäkin ruokaa.
Ei mene juuri mitaan roskiin meidan kahden aikuisen taloudessa:
- Mietitaan kerran viikossa seuraavan viikon aikana syotavat ruuat, tehdaan ostoslista ja kaydaan sen mukaan torilla ja kaupassa, ostetaan vain se, mita listalla lukee.
- Ruoka valmistetaan per henkilo/annos, ei siis vaan x maaraa vaan joko yhden (2 annosta) tai kahden (4 annosta) paivan ruoka. Esim pasta tai riisi punnitaan keittiovaa'alla per annos ettei tule keitettya liikaa
- Salaatinnaatit yms "vasahtaneet" vihreat, joita ei voi enaa syoda, annetaan kanoille, kuoret ym kompostiin
- Ylikypsista banaaneista tehdaan banaanipannukakkuja aamiaiseksi
- Leipa pakastetaan viipaleina ja otetaan tarpeen mukaan sulamaan per annos
- Avatut purkit (kuten kommentoija nr 12 oliivit): otetaan huomioon jo ruokalistaa tehdessa ja suunnitellaan esim. piirakka joka sisaltaa oliiveja yhden paivan ateriaksi vihrean salaatin kera. Loput piirakasta lounaaksi tulevien paivien aikana
Kun olin viela sinkku, oli joskus just annoskokojen takia vaikeaa suunnitella ruokia. Sitten vaan tein esim. makaronilaatikkoa koko vuoallisen, soin siita 2 paivaa ja laitoin loput pakkaseen yhden hengen annoksina (suosin pakastepusseja, vievat vahemman tilaa kuin rasiat) ja soin sitten seuraavalla ja sita seuraavalla viikolla ne pois. Pakkasessa oli aina vahintaan kaksi uunivuokaruokaa, eli helpotti myos seuraavan viikon ruuanlaittoa kun ei myotanaan tarvinut kokata :)
Vierailija kirjoitti:
Menee jonkun verran roskiin. En ota tästä stressiä. Enempi mua ruoan pois heittämisestä tympäisee se, että rahaa on mennyt hukkaan kuin ilmasto-asiat tai nälänhätä, joista kai olisi trendikästä olla tosi huolissaan.
Muttei näytä edes rahan meno harmittavan riittävästi - eli ihan kiusalla heität ruokaa roskiin koska typerät trendit.
Ei ruokahävikkiä. Taloudessa 39v mies, ja vuoroviikoin 8v tytär.
Kuivakaapissa peruskamat (eivät vanhene), mutta sitäkään ei mitään maailmanlopun varastoa.
Pilaantuvaa (liha, kasvis, maitotuotteet) ostan joko yhden päivän tarpeiksi, tai ajatuksena että teen samoista aineksista ruokaa peräkkäisinä päivinä.
Salaattia teen aina ison lootallisen, mutta sitä tulee syötyä joka aterialla. Jos jostain syystä alkaa nahistuminen lähestyä, syön sitten pelkän salaatin lisukkeella, enkä lisukkeena.
Ylijäävät sapuskat otan evääksi töihin. Toki ostan aina tarpeita sen verran kuin tiedän kuluvan.
En näe järkeä käydä kerran viikossa kaupassa ja arvata mitä haluaa syödä/kuinka paljon/syökö kotona joka ilta/tarvitseeko eväitä joka työpäivä.
Käyn siis mielummin kaupassa joka päivä, tai joka toinen päivä hakemassa sen oleellisen.
Kauppoja on aikalailla kaikkialla, ja avoimina aikalailla aina. Joten miksi hamstrata kaappeja täyteen, ainakaan sellaista mikä voi pilaantua ja joutuu heittämään pois?!
Eihän kukaan kai osta ravintolassakaan kolmea annosta itselleen jotta voisi heittää niistä kaksi pois? XD
Enää ei mene kun ei ole naista taloudessa. Ensin tehdään ruokaa paljon, ja sitten se ei koskaan maistunut seuraavana päivänä kuin minulle. Sain vielä syyt niskoilleni kun ein syönyt kaikkea ruokaa aina pois, mutta se ei liity tähän.