Miten oppia _hyväksi_ kokiksi?
Inhoan ruoanlaittoa, mutta pidän hyvästä ruoasta ja nautin paljon ravintolaruoassa erilaisista mauista. Osaan laittaa jauhelihasopat, leipoa sämpylät jne ja pystyn pitämään perheen hengissä niillä, mutta omat keitokseni eivät ole ikinä päässeet sille tasolle että niiden syömisestä erityisesti nauttisi. Nyt karkkilakon aloitettuani haluaisin korvata leivänsyönnin ja salmiakin oikealla ruoalla, mutta se vaatii että kokkaustaitoni parantuisivat perustympeästä houkuttelevalle tasolle.
Mistä aloitan?
Kommentit (7)
1 lisää vielä: jos todella inhoat ruoanlaittoa, ylläolevat vinkit eivät ehkä auta sinua. Kokemukseni mukaan todella hyväksi kokiksi tulee vain, jos rakastaa ruoanlaittoa...
Osaako joku suositella hyviä kokkiohjelmia tai youtube-videoita suomeksi? Suurin osa kokkiohjelmista taitaa keskittyä lähinnä tositv-hömppään jonka tärkein tavoite on päästä kuvaamaan kun joku itkee. Eikä siksi että kuorii sipulia.
Hyvässä ruuassa on makua eli makeutta, suolaisuutta ja happamuutta. Jotta maku tulee esiin, on oltava rasvaa. Maistele ruokaa, kun laitat sitä ja kokeile erilaisia asioita. Jos maku ei ole kummoinen tai tuntuu, että jotain puuttuu, mieti mikä perusmauista se on. Ruokaan voi lisätä myös ripauksen sokeria.
Moni ruoka kohenee hauduttamisella. Jauhelihakastike on aivan toisenlainen, kun se on hautunut pitkään. Toisaalta usein myös ylikypsennetään esimerkiksi vihanneksia. Jotkut laittavat samaan uunivuokaan lohen, porkkanoita ja parsakaalia. Lopputulos on, että kaikki on joko yli- tai alikypsää eli pahaa. Pyri siis aina oikeisiin kypsyysasteisiin.
Lautasella pitää olla makujen lisäksi erilaisia rakenteita eli sekä pehmeitä että napakampia, jopa rapeita tekstuureja. Moni ateria jää puolitiehen esimerkiksi kastikkeen puuttuessa. Pidä huoli, ettei lautasella ole vain kaikkea kuivaa tai pelkkää mössöä.
Kannattaa opiskella muutamaa erilaista ruokakulttuuria. Suosittelen italialaista, intialaista ja vietnamilaista. Kaikista oppii nimenomaan mausta ja ne ovat hyvin erilaisia keskenään.
Vierailija kirjoitti:
1 lisää vielä: jos todella inhoat ruoanlaittoa, ylläolevat vinkit eivät ehkä auta sinua. Kokemukseni mukaan todella hyväksi kokiksi tulee vain, jos rakastaa ruoanlaittoa...
Just olin sanomassa että jos ei tykkää kokkaamisesta niin tuskin tulee kovin hyvää. Itse olen sen verran mestari tekemään ruokia etten osaa oikein suhtautua siihen kun joku ei tykkää kokata. Tosin mun seurassa pääsee helposti valmiiseen pöytään.
Ainakin Jamie Oliverin ohjelmissa tulee hyviä vinkkejä, varsinkin ne puolen tunnin pika-ateriat tai joku sellainen ohjelma on hyvä. Itsellä jäänyt mieleen ainakin että mausteita kannattaa paistaa pannulla öljyssä(?) eikä vaan ripotella valmiiksi paistetulle pinnalle, tulee aromit hyvin esiin.
Pitäisi itsekin panostaa uuden opetteluun kun jaksaisi :D
Samaa mieltä kuin muutkin, kokeilemalla uusia reseptejä ja yrittämällä kunnes on maku kojdallaan.
Pataruuat on ihania ja helppoja, niitä tuskin voi pilata. Tänäön tein syksyn ekan gulassin ja siitä tuli täydellistä. Reseptiä ei enää ole ollut vuosiin vaan tiesän automaattisesti määrät ja suhteet.
Jamie Oliverin reseptit on todella hyviä.
No oikeastaan vain kokkaamalla. Etsi ohjeita netistä. Suosittelen opettelemaan tietyt tekniset perusasiat ranskalaisen koulukunnan mukaan, kuten raaka-aineiden preppaus, erilaisten kastikkeiden teko, jne.* Seuraa toki omia mieltymyksiäsi, eli jos olet vaikka lihan ystävä, opettele erilaisten ruhon osien valmistus, pihvien paisto, lihapatojen teko. Kasviksissakin on kaikenlaista opittavaa, joka avartaa kokkausmaailmojasi.
*Toisaalta, jos pidät erityisesti vaikka vietnamilaisesta keittiöstä, opiskele sitten sitä. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea.