Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko gluteenilla ihan oikeasti haittavaikutuksia, jos on autoimmuunisairaus?

Vierailija
11.08.2019 |

Joka paikassa sanotaan, että jätä gluteeniviljat pois ruokavaliosta. Olen monta vuotta syönyt gluteenitonta ruokaa, ja onko siitä ollut hyötyä? Enpä tiiä. Lähinnä kyllästyttää koko touhu.
Tuntuu, että on aivopesua koko homma. Kertokaahan, jos jollakulla on oikeasti jotain positiivista kokemusta.

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinulla on keliakia, kuten olet kertonut monesti, joten kyllähän gluteenilla silloin on sinulle haittavaikutuksia. 

Vierailija
2/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos se autoimmuunisairaus on keliakia, gluteeniton ruokavalio on ehdoton ihan koko loppuelämän. Muissa sairauksissa kannattaa kuulostella omaa oloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olo on paljon parempi ilman gluteenia. Painokin pysyy paremmin kurissa. Ero on niin selkeä, että en usko sen johtuvan placebosta. Naamakin näyttää eriltä. En tosin käytä leivän ja pastan sijaan mitään kallita jalostettuja korviketuotteita, vaan luontaisesti gluteenittomia elintarvikkeita, mutta en ole VHH, syön riisiä tai perunaa joka päivä, sekä hedelmiä ihan rajoituksetta.

T. Kilpirauhasen vajaatoimintainen

Vierailija
4/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Monilla sukulaisillani on kilpirauhasen vajaatoiminta ja osa heistä syö gluteenittomasti. Voivat kuulemma paremmin sen avulla, mutta omakohtaista kokemusta ei ole joten en osaa sanoa.

Vierailija
5/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minua toisinaan surettaa se, että joillekin on mahdotonta ja vierasta käsittää, että kaikki sairaudet ja vaivat eivät näy päälle päin. Tai vähintään tarvitsevat todisteeksi säännöllisen "lääkkeeelä näyttävän" lääkkeen tai mieluummin lääkkeitä ja tai suoraan suoneen pistettäviä rokotteita.

Sen sijaan jos ja kun sairauden hoito on jotain niinkin arkista ja "yksinkertaista" kuin tiukka ruokavalio, niin sitä on vaikeuksia ottaa vakavasti ja tosissaan, kun ei kuulemma ennenkään ollu mitään keliaakikkoja ja kaikki saattoivat syödä yhtälailla niin vehnäpullaa kuin aitoa ruisleipää ja ottaa vielä ohrapirtelöä päälle.

 Toisaalta on vaikea arvioida sitä, kuinka moni  on saatanut kuolla väärän ravitsemuksen aiheuttamiin seurauksiin, kuten aliravitsemukseen.... 

Kyllä minuakin kyllästyttää toisinaan sairastaa keliakiaa, eikä vain siksi, että tällä palstalla voin säännöllisen epäsäännöllisesi kohdata heitä, joka kasova oikeudekseen halveksia ja pitää keliaakikkoja vähintään luulosairaina.

Mutta myös siksi, että vaikka olen iloinen siitä, että Suomessa saa aiempiin vuosiin verrattuna todella hyvin erilaisia glueenittomia valmsiteita, niin hinta on edelleen monesti monin kertainen "tavallisiin" e. gluteenisiin jauhoihn tehtyihin nähden. (Joku tieysti voi korvata vaikka sitten ruisleivän porkkanalla ai vaikka omenalla mutta kyllä itse söisin mieluiten rusileivän asemasta monesti jotain gluteenionta leipää)

Toisinaan koen myös turhauttavana kun minut nähdään ja koetaan sairauteni kautta. - Tämä on onneksi vähentynyt mutta joskus tuntui enempi sille, että kun kiitin mm. saamastani kutsusta ja kerroin "rajoittuneisuudestani" (e. että en mahd. voi syödä kaikkea tarjolla olevaa) niin tuntui, että sitä olisi ollut joukon ilon pilaaja, - Eli siinä missä muut tulisvat juhliin iloitsemaan ja nauttimaan juhlan tunnelmasta, niin minä se vain kerroin mitä en voisi syödä; ikäänkuin juhliin olisin mennytkin vain syömään ja ieysti kertomaan miä en voisi syödä. 

Päinvastoin: olisn iloinen ja hyvilläni kun joku halusi kutsua minut. Ja luulen myös, että moni oikeasti oli iloisempi siitä, etä kerroin rajoituksestani etukäteen, enkä vasta siinä vaiheessa kun olisi aika siiryä tarjottavan  pariin; useimmat (elllei ny aivan 110% kaikki), kuitenkin antoivat mielikuvan että heille oli tärkeää, että kaikki vieraat viihtyisivät yhtälailla. -  Ja kun keliaakikko vieraasta tiesi etukäteen niin hänet(kin) oli huomatavasi helpompi huomioida.    

  

Vierailija
6/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itselläni jäävät gluteenipitoiset syötävät kurkkuun ja ruokatorven yläosaan herkästi kiinni. Kiinnijääminen aiheuttaa haavaumia esim. ruokatorven limakalvolle. Ovat kipeitä ja ja sitä myöten myös aiheuttavat helposti kuumetta. Mielummin terveenä kuin usein sairaana. Onneksi useimmat terveelliset raaka-aineet ovat gluteenittomia. Mausta ei tarvitse tinkiä ja monipuolisuutta löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kilpirauhasen vajaatoiminta on, ja myös toinen sairaus, autoimmuunisairaus sekin. Keliakiaa ei ole. Ap

Vierailija
8/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen viestin 6 kirjoittaja: minullakin on kilpirauhasen vajaatoiminta, ollut jo parikymmentä vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei siitä mitään näyttöön perustuvaa tietoa ole. Jotkut kokevat voivansa paremmin gluteenittomalla (ja jotkut maidottomalla ja jotkut jollain muulla), suurin osa ei.

Gluteeniton on tämä nykyinen jo todennäköisesti lakipisteen saavuttanut muotiruokavalio karppauksen jälkeen. Kohta todennäköisesti joka paikassa tyrkytetään kaseiinitonta ruokavaliota vaivaan kuin vaivaan. Gluteenia taas suuri osa nykyisistä gluteenittomista alkaa syödä uudestaan hiljalleen.

Kokeilemalla selviää, mikä itselle sopii.

Vierailija
10/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kilpirauhasen vajaatoiminta on, ja myös toinen sairaus, autoimmuunisairaus sekin. Keliakiaa ei ole. Ap

Miksi sitten viimeksi eilen sanoit, että sinulla on keliakia? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Gluteeni muodostuu gliadiinista gluteniinista. Gliadiini on sellainen pahis, joka ihan kaikilla meillä ja teillä käskyttää suolen solut hölläämään liitoksiaan aiheuttaen vuotavaa suolta. Sitä kautta pääsee ympäri kehoa vieraita proteiineja joita vastaan keho hyökkää, samalla hyökkäys kohdistuu helposti myös omia proteiineja kohtaan ja aikanaan kehittyy autoimmuunisairauksia.

Gluteeni kehittää ohutsuolessa myös eksorfiinia/gluteomorfiinia, mikä selittää monella himoa viljatuotteita kohtaan.

Vierailija
12/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kympille tiedoksi: en ole koskaan kirjoittanut tänne, mikä liittyisi sairauteeni. En edes muista, milloin olisin viimeksi tänne kirjoittanut mitään. Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyvilja jalostuksen myötä sisältää monta kymmentä kertaa enemmän gluteenia kuin 100 vuotta sitten. Ei ihme jos nykyihmisen suolisto ei sitä kuormaa kestä. Ja gluteenia jopa lisätään joihinkin leipiin.

Vierailija
14/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei siitä mitään näyttöön perustuvaa tietoa ole. Jotkut kokevat voivansa paremmin gluteenittomalla (ja jotkut maidottomalla ja jotkut jollain muulla), suurin osa ei.

Gluteeniton on tämä nykyinen jo todennäköisesti lakipisteen saavuttanut muotiruokavalio karppauksen jälkeen. Kohta todennäköisesti joka paikassa tyrkytetään kaseiinitonta ruokavaliota vaivaan kuin vaivaan. Gluteenia taas suuri osa nykyisistä gluteenittomista alkaa syödä uudestaan hiljalleen.

Kokeilemalla selviää, mikä itselle sopii.

Nyt kyllä kirjoitat joko tahallisesti tai tietämättäsi puuta -heinää. - Gluteenittomasta ruokavaliosta ja sen välltämättömyydestä keliakiaan sairastavilla on tutkittua tietoa nykyisin hyllymetreittäin. - Toki on heitä, joille gluteeniton ruokavalio on vain hetkellinen tapa syödä ja tai valita syömisensä. Sen sijaan lääketieeellsiesi vahvennetun keliakia diagnoosin saaneilla, e. keliakiaa sairastavilla ei ole oikein muita vaihoehoja kuin sopeutua sairautensa kanssa elämiseen. Gluteeni on heidän elimistölleen myrkkyä.    

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ei siitä mitään näyttöön perustuvaa tietoa ole. Jotkut kokevat voivansa paremmin gluteenittomalla (ja jotkut maidottomalla ja jotkut jollain muulla), suurin osa ei.

Gluteeniton on tämä nykyinen jo todennäköisesti lakipisteen saavuttanut muotiruokavalio karppauksen jälkeen. Kohta todennäköisesti joka paikassa tyrkytetään kaseiinitonta ruokavaliota vaivaan kuin vaivaan. Gluteenia taas suuri osa nykyisistä gluteenittomista alkaa syödä uudestaan hiljalleen.

Kokeilemalla selviää, mikä itselle sopii.

Nyt kyllä kirjoitat joko tahallisesti tai tietämättäsi puuta -heinää. - Gluteenittomasta ruokavaliosta ja sen välltämättömyydestä keliakiaan sairastavilla on tutkittua tietoa nykyisin hyllymetreittäin. - Toki on heitä, joille gluteeniton ruokavalio on vain hetkellinen tapa syödä ja tai valita syömisensä. Sen sijaan lääketieeellsiesi vahvennetun keliakia diagnoosin saaneilla, e. keliakiaa sairastavilla ei ole oikein muita vaihoehoja kuin sopeutua sairautensa kanssa elämiseen. Gluteeni on heidän elimistölleen myrkkyä.    

Keliaikia on asia erikseen, mutta siitä tässä avauksessta ei taida olla kyse. Kaikenlaisiin autoimmuunisairauksiin, heikkoihin veriarvoihin, mahan nipistyksiin, väsymyksiin ja mielialoihin ja toisaalta kaikkeen syövästä jalan katkeamiseen tarjotaan nykyisin ratkaisuksi gluteenitonta dieettiä. Ja vaikka se keliaakikoille on välttämättömyys ja hyvin tutkittu, niin nykyinen gluteeniton muoti koskee pääasiassa muita ihmisiä kuin keliaakikoita.

Ap puhui autoimmuunisairakuksista, eli varmaankin esim. hypotyreoosista tms. Keliakia on asia erikseen.

Vierailija
16/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nykyvilja jalostuksen myötä sisältää monta kymmentä kertaa enemmän gluteenia kuin 100 vuotta sitten. Ei ihme jos nykyihmisen suolisto ei sitä kuormaa kestä. Ja gluteenia jopa lisätään joihinkin leipiin.

Tiedätkö edes mitä gluteeni on ?

Miksi ihmeessä sitä lisättäisiin ?

Leipähän on nykyisin pelkkää jauhoa, kun kaltaistesi - kaikkea pelkäävien - Puu päiden takia siitä on poistettu kanamuna, mausteet,...

Vierailija
17/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko sulla ap selkärankareuma? Kun itsellä todettiin se, niin epätoivoissani (kipujen takia ennenkuin sain biologiset lääkkeet oli aika tuskaa monta vuotta) noudatin tiukkaa ruokavaliota vuoden verran. Luin nimittäin netistä että tärkkelys pahentaisi oireita, siitä on ihan oma "koulukunta", vaikka viralliset tutkimukset ei asiaa todista. Tärkkelystähän on ihan joka paikassa, esim. jopa jogurteihin sitä lisätään. Joten kys. ruokavalion noudattaminen ei ollut ihan yksinkertaista. Olin kuitenkin kipujen takia niin epätoivoinen että sinnillä pystyin olemaan, kun toivoin että se alkaisi auttamaan. Mutta siis turha toivo oli. Mulla ei auttanut mikään muu kuin biologinen lääke, muista reumalääkkeistäkään ei ollut apua, tai ne eivät sopineet minulle. Kyllähän ruoalla on varmasti merkitystä ihmisen hyvinvointiin, selvä se, mutta rajansa kaikella. Pointtini on siis se, että kun ihminen on tarpeeksi epätoivoinen, niin sitä on valmis uskomaan ja kokeilemaan melkein mitä vaan. Keliakia on tietysti asia erikseen, siinähän ruokavalio on se vaikuttava hoito.

Vierailija
18/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokemuspohtaisesti voin sanoa että kyllä on!

Vierailija
19/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos vastauksista. Moni kertoi mielenkiintoisia asioita, joten jatkan gluteenitonta, niinkuin ennenkin.

Minullakin tuntuu kyllä kilpparissa selvästi, jos olen kokeillut esim.ruisleipää. Ja semmoinen ohimopäänsärky, mikä menee puolessa tunnissa ohi.

Joskus se vaikeaa katsoa, kun mies syö ihan tuoretta ruisleipää...huokaus. Ap

Vierailija
20/20 |
11.08.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Autoimmuunisairaukset syntyy vatsalaukusta. Jos se ei ole terve niin et sinäkään ole terve.