G: Pääsiäismenunne? Tai muita vinkkejä...
Ajattelin nyt kerrankin kysellä ajoissa pääsiäisideoita. Täällähän on usein menu-kysely pääsiäisenä, ja silloin on kyllä mulle liian myöhäistä : )
Iso porukka on tulossa syömään ja kahville, joten pitää ajoissa miettiä kaikki valmiiksi, ostaa pakkaseen jos voi jotain hankkia etukäteen ja alkaa pikkuhiljaa hankkia koristeita, lautasliinoja ym.
Niin että laitetaans pääsiäinen pinoon.
: )
Kommentit (2)
LAMPAANPAISTI
Ainekset:
Lampaanpaisti
Iso reseptikuva
1,5 - 2 kg:n luuton lampaanpaisti
Mausteseos:
4-6 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattuja yrttejä: rosmariinia, timjamia,
minttua, basilikaa
1 tl pippuriseosta
1-2 rkl Pirkka-balsamiviinietikkaa
1 rkl öljyä
1 rkl lihafondia
Valeluun:
1-2 dl vahvaa kahvia
1/2-1 dl vispikermaa
2-3 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
Kastike:
n. 3 dl paistolientä + vettä
1-2 rkl minttuhyytelöä
3 rkl Maizena-suurustetta (tumma)
1 dl Pirkka-vispikermaa
(ripaus suolaa tarvittaessa)
1. Anna pakastetun lampaanpaistin sulaa jääkaapissa 1 - 2 vuorokautta.2. Poista muovipakkaus paistista. Tee paistiin pieniä viiltoja terävällä veitsellä ja työnnä viiltoihin halkaistut valkosipulinkynnet. Sekoita mausteseoksen ainekset ja sivele seos paistin sisä- jaulkopintaan. Pane paisti isoon muovipussiin, sulje ja anna maustua viileässä yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana.3. Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Sido paisti tarvittaessa puuvillalangalla. Nosta paisti laakeaan uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia 125 - 150 asteessa, kunnes lihalämpömittari näyttää 70 - 75 astetta. Kun lampaanpaistin sisälämpötila on noin 70 astetta, on paisti sisältä vielä punertava ja mehevä. Kun sisälämpötila on 75 astetta, on paisti täysin kypsää. Paistoaika vaihtelee paistin koon ja muodon mukaan. Varaa kypsennysaikaa n. 1 1/2 tuntia kiloa kohti. Valele paistia kypsymisen aikana kahvi-kerma-hunajaseoksella.4. Anna kypsän paistin vetäytyä rauhassa folioon käärittynä ennen viipalointia. Valmista kastike siivilöidystä paistoliemestä suurustamalla Maizena-suurusteella ja lisäämällä kermaa. Tarjoa viipaloitu lampaanpaisti perunagratiinin, kastikkeen, salaatin ja minttuhyytelön kanssa. Lisäkkeeksi sopivat myös keitetyt vihannekset esim. pavut ja Pirkka-baby-porkkanat.
Edellisenä pävänä pistät marinoitumaan tuoreista yrteistä tehtyyn marinadiin. Paista pussissa niin, nesteestä tee kermakastike johon voi laittaa kahvia. Lisukkeesi vaikka hasselbacan perunoita.
Alkuruuaksi kananmunan puolikkaat (salaatin lehdet alle), päälle muikun mätiä. Paahtoleipää ja itsetehtyä aiolia. NAM!