Foolihappo/c-vitamiini yliannostus
Syön kahta valmistetta, jossa on foolihappoa ja c-vitamiinia. Toisessa foolia 400µg (200%), toisessa 500µg (250%), eli yhteensä saan 900µg eli 450% vuorokausisuosituksesta.
C-vitamiiniä saan 200mg eli 200% vuorokausisuosituksesta.
Onko haitallista?
Kommentit (10)
C-vitamiinista ei kai pitäisi tulla yliannostusta, koska se on vesiliukoinen vitamiini, eikä varastoidu.
Jotkut raskautta yrittävät syövät foolihappoa jopa 4 mg/ pvä. Ei tuo ole vielä yhtään mitään.
Vierailija kirjoitti:
C-vitamiinista ei kai pitäisi tulla yliannostusta, koska se on vesiliukoinen vitamiini, eikä varastoidu.
Voi tulla mutta ei tuolla annoksella.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
C-vitamiinista ei kai pitäisi tulla yliannostusta, koska se on vesiliukoinen vitamiini, eikä varastoidu.
Voi tulla mutta ei tuolla annoksella.
Terveyskirjastosta:
"Useimmat vesiliukoiset vitamiinit erittyvät elimistöstä nopeasti, ja niiden varastot ovat verraten pieniä. Tällaisissa oloissa myrkytysten kehittyminen ei ole todennäköistä. C-vitamiinin käyttäytyminen tunnetaan erityisen hyvin. Annosten suurentuessa tarvetta suuremmiksi vitamiinin imeytyminen suolesta vähenee. Ruoan sisältämä 100 mg imeytyy jokseenkin täydellisesti, mutta kymmenkertaisesta annoksesta imeytyy enää vajaa puolet ja satakertaisesta annoksesta 10–20 %. Jos C-vitamiinin määrä veressä suurentuu selvästi, vitamiinia alkaa erittyä virtsaan. Näin elimistö on hyvin suojautunut suuria C-vitamiiniannoksia vastaan. C-vitamiinimyrkytystä ei kehitykään, vaikka suun kautta nautittaisiin suuriakin määriä pillereinä. Suolistoon imeytymättä jäänyt vitamiini tosin saattaa aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia."
Molemmat on vesiliukoisia joten ainoa mitä saat aikaan on poikkeuksellisen kallista virtsaa. Ei tuollaisessa vitamiinien ahmimisessa ole mitään järkeä.
Mulle tuli liiasta C-vitamiinista järkkyjä vatsavaivoja.
Huono olo tulee liiasta vitamiinien syönnistä, menee ohi.
Foolihaposta muutama sananen:
"Saanti ruuasta
Foolihappoa on luonnostaan runsaasti tuoreissa kasviksissa ja hedelmissä. Happi, lämpö ja valo kuitenkin tuhoavat foolihappoa hyvin nopeasti; Jopa 70 prosenttia tuoreiden vihannesten foolihaposta häviää huoneenlämmössä kolmen päivän kuluessa. Tästä syystä esimerkiksi pakastekasviksissa voi olla runsaammin foolihappoa kuin tuoreissa vihanneksissa. Saantia heikentää myös foolihapon tuhoutuminen auringon UV-säteilyn, kuumuuden ja säilömisen vaikutuksesta. Tästä syystä suuri osa suomalaisista saa ruokavaliostaan liian vähän kyseistä elintärkeätä hivenainetta, joten ravintolisän käytölle voi olla hyvät perusteet" Lähde: https://suomivita.fi/terveystietoa/tietoa-vitamiineista/foolihappo/
Ei tuo ole vielä yliannostus.