Onko niin haitallista olla lihava jos on lihonut terveellisellä kotiruualla eikä roskaruualla??
Kommentit (15)
Sehän riippuu siitä, mitä se ruoka on. Ei sana "kotiruoka" kerro sisällöstä yhtään mitään. Ja terveellisyys käsite on aika laaja ja erilainen.
Ei se läski tiedä onko se makaronilaatikkoa vai suklaata kun se siinä mahassa hyllyy...
Vierailija kirjoitti:
Sehän riippuu siitä, mitä se ruoka on. Ei sana "kotiruoka" kerro sisällöstä yhtään mitään. Ja terveellisyys käsite on aika laaja ja erilainen.
Eiköhän AP todellakin tarkoittanut ihan "suositusten" mukaista ja ihan oikeasti terveellistä kotiruokaa, joka todellakin on tutkitusti terveellistä.
Verrattuna siihen, että lihoisi tutkitusti epäterveellisiä ruokia syöden.
Näin sen itse ainakin ymmärsin rivien välistä luettuna.
No kun lihavuus ottaa niveliin ja haittaa jo arkea huonona kuntona ja jaksamattomuutena, niin eipä sillä ole merkitystä.
Mutta hait varmaankin sitä, että kumpi voi huonommin, liikalihava, jolla korkea kolesteroli vs. lihava, jolla ei niin korkea kolesteroli? Se vähemmän korkea kolesteroli ei vaan nollaa niitä muita haittoja, kuten 2. tyypin diabeteksen riski, nivelongelmat ja mitähän vielä..
Lihavista noin 60%:lla on metabolisia häiriöitä, laihoista noin 40%:lla. Eli ei lihavuus on suurempi riski moneen, mutta niin on myös normaalipaino ja erityisesti laihduus.
Tutkimuksia lukiessasi pohdi kumpi tuli ensin, lihavuus vai sairaus. Hyvin usein esimerkiksi urheilussa itsensä pilannut lihoo, hänelle tulee liikuntavaikeuksia ja sen seurauksena lihoo, joka tutkimuksissa (tahallisesti) tulkitaan tutkimushetken tilanteeseen "lihavuus = liikuntavaikeus".
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sehän riippuu siitä, mitä se ruoka on. Ei sana "kotiruoka" kerro sisällöstä yhtään mitään. Ja terveellisyys käsite on aika laaja ja erilainen.
Eiköhän AP todellakin tarkoittanut ihan "suositusten" mukaista ja ihan oikeasti terveellistä kotiruokaa, joka todellakin on tutkitusti terveellistä.
Verrattuna siihen, että lihoisi tutkitusti epäterveellisiä ruokia syöden.
Näin sen itse ainakin ymmärsin rivien välistä luettuna.
No eiköhän ap siinä tapauksessa ole syönyt kottikärryllisiä kerrallaan?
Vierailija kirjoitti:
No kun lihavuus ottaa niveliin ja haittaa jo arkea huonona kuntona ja jaksamattomuutena, niin eipä sillä ole merkitystä.
Mutta hait varmaankin sitä, että kumpi voi huonommin, liikalihava, jolla korkea kolesteroli vs. lihava, jolla ei niin korkea kolesteroli? Se vähemmän korkea kolesteroli ei vaan nollaa niitä muita haittoja, kuten 2. tyypin diabeteksen riski, nivelongelmat ja mitähän vielä..
Mikä on suhteellinen ja absoluuttinen diabetes 2 riski jos suvussa ei ole diabetestä, oli kyseessä graavisti lihava tai normaalipainoinen? Niinpä.
Vierailija kirjoitti:
Lihavista noin 60%:lla on metabolisia häiriöitä, laihoista noin 40%:lla. Eli ei lihavuus on suurempi riski moneen, mutta niin on myös normaalipaino ja erityisesti laihduus.
Tutkimuksia lukiessasi pohdi kumpi tuli ensin, lihavuus vai sairaus. Hyvin usein esimerkiksi urheilussa itsensä pilannut lihoo, hänelle tulee liikuntavaikeuksia ja sen seurauksena lihoo, joka tutkimuksissa (tahallisesti) tulkitaan tutkimushetken tilanteeseen "lihavuus = liikuntavaikeus".
OMFG --- oikoluku pitäisi kieltää lailla.
Vierailija kirjoitti:
Ei se läski tiedä onko se makaronilaatikkoa vai suklaata kun se siinä mahassa hyllyy...
Mutta suolistobakteerit tietävät, mitä sulattavat. Ja vasta nyt on alkanut tulla tietoa siitä, kuinka iso vaikutus niillä on terveyteen. Kannattaa lukea myös hiljaisesta tulehduksesta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se läski tiedä onko se makaronilaatikkoa vai suklaata kun se siinä mahassa hyllyy...
Mutta suolistobakteerit tietävät, mitä sulattavat. Ja vasta nyt on alkanut tulla tietoa siitä, kuinka iso vaikutus niillä on terveyteen. Kannattaa lukea myös hiljaisesta tulehduksesta.
Viimeisen vuoden sisällä on tullut hurjasti tietoa.
Tässä hyvää koontia https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969718303413 "The impact of human activities and lifestyles on the interlinked microbiota and health of humans and of ecosystems"
Onko yhtä haitallista polttaa yksi tupakka päivässä kuin koko aski?
Tiedän pulleampia ihmisiä jotka ovat suorituskyvyltään silti todella hyvässä kunnossa. Jos siis syöt terveellisesti, liikut tarpeeksi ja esim. verenpaine ja kolesteroliarvot sekä viskeraalirasvan luvut ovat ok, ei se tietenkään ole yhtä haitallista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sehän riippuu siitä, mitä se ruoka on. Ei sana "kotiruoka" kerro sisällöstä yhtään mitään. Ja terveellisyys käsite on aika laaja ja erilainen.
Eiköhän AP todellakin tarkoittanut ihan "suositusten" mukaista ja ihan oikeasti terveellistä kotiruokaa, joka todellakin on tutkitusti terveellistä.
Verrattuna siihen, että lihoisi tutkitusti epäterveellisiä ruokia syöden.
Näin sen itse ainakin ymmärsin rivien välistä luettuna.
Terveellinen kotiruoka on hieman outo käsite. Ja mitä sitten on roskaruoka?
Jos ihminen lihoaa, niin silloin hänen ruokailuissaan on korjattavaa ja se ei siis ole terveellistä. Kyllähän sitä saa itsensä lihotettua pelkkiä appelsiineja syömällä.
No ei lihavuus kuitenkaan koskaan hyväksi ole.
Lihavuus aiheuttaa aina terveysriskejä, mutta on tottakai selvää, että riskit ovat huomattavasti pienemmät terveellistä ruokaa syövällä kuin paskaa syövällä lihavalla.
Hassua muuten, miten monilla on se käsitys, että terveellisellä kotiruualla ei voisi lihoa. Moni vielä nykypäivänäkin kuvittelee, että lihavat syövät pelkkiä sipsejä, leivonnaisia ja kaljaa. Tämä käsitys on jopa joillain ammattilaisilla, jolloin esim. ravitsemusterapeutin vastaanotolla lihava ei välttämättä saa mitään kunnollista apua.
Harvemmin terveellisellä kotiruualla nyt kovin pahoihin ylipainoihin lihoo tai sitten syöt ihan hirveitä määriä ja sekin on epäterveellistä