Koululaiset halusivat voin takaisin ruokailuun, viranomaiset tyrmistyivät suositusten sivuuttamisesta
Näin Pohjois-Karjalassa. Fiksut lapset lopetti leivän syönnin kun tarjolla oli vain kevyt-Keijua. Saivat tahtonsa läpi ja nyt se on korvattu voipohjaisella levitteellä.
Kontiolahden opetuspäällikön Teemu Piiraisen mukaan rasvakeskustelu on koululaisille malliesimerkki siitä, miten kansalaiset voivat vaikuttaa.
Kommentit (114)
Jep, ja nyt vinkuvinkuvirkamiehet on sitten niin kauhean tyrmistyneitä...
Ensin sanotaan että kovat kasvirasvat ovat myrkkyä ja heti perään että syökää margariinia.
Margariinit, etenkin kevyt-sellaiset, on yksi pahimpia ruokahuijauksia kuluttajia ja heidän terveyttään kohtaan.
No, sitten vuosikymmenten päästä verisuonet tukossa. Jos siis jatkavat samalla linjalla muutenkin. Varmaan joku karppaajavanhempi taustapiruna.
Vierailija kirjoitti:
Nuoret ovat etsineet netistä tuoteselosteet. Koulun aiemmassa leipärasvassa on voita, vettä, rypsiöljyä, suolaa ja D-vitamiinia. Uudessa levitteessä on rypsiöljyä, vettä, palmu- ja kookosrasvaa, suolaa, emulgointiainetta, happamuudensäätöaineita, aromia, A- ja D-vitamiinia ja väriainetta.
Ilmeisesti tarjolla on ollut vain niitä pieniä rasvanappeja, joihin tuoteseloste ei edes mahdu. Hyvä hyvä, koululaiset näyttämässä esimerkkiä siitä miten asioihin VOI todellakin vaikuttaa kun on tahtoa.
Suomen täytyy olla viimeistä piirtoa myöten niin yhtenäinen keskusjohtoinen valtio, vaikka tälläisessäkin asiassa käytäntöjä voisi olla monia, riippuen kunnasta. Ärsyttää Suomessa juuri tämä piirre, että asioihin on aina yksi käytäntö, johon kaikkien on sovittava, ja lähes kaikki sanellaan valtion taholta, joka tappaa luovuuden, asioiden kokeilun, kehittymisen jne..
Siinähän tyrmistyvät. Ihan mahtavaa että vielä löytyy halua vaikuttaa yhdessä ja kapinahenkeä!
Hyvä nuoriso! Palmuöljyn boikotoiminen on sekin ympäristövalinta.
Maitoa juo enää joka 3. alakoulun oppilas, silti hillitöntä maitopropagandaa koulujen seinät täynnä.
En mäkään söisi leipää, jos tarjolla olisi vain Keijua. Syy on ihan maku. Oivariini maistuu hyvältä. Keijut, florat ja becelit maistuvat karsealta. Kyllä maun pitää olla osa ruokavalintoja.
Vierailija kirjoitti:
Hyvä nuoriso! Palmuöljyn boikotoiminen on sekin ympäristövalinta.
Tätä mietin itsekkin! Mieluummin kotimaista voita kuin toiseltapuolen maapalloa tuotua lisäaineilla höystettyä epäeettistä öljyä!
Lopetan leivän syömisen, jos siihen ei saa päälle Oivariinia. Keijut, Florat yms maistuvat hirveältä.
Hienoa, Pohjois-Karjala takaisin maailman ykköseksi sydäntautikuolleisuudessa!
Ei ole mies eikä mikään, joka ei viisikymppisenä kuole sydänkohtaukseen.
Margariini ja voi ovat molemmat omilla tavoillaan epäterveellisiä, ja ennenkaikkea tarpeettomia ihmisen ruokavaliossa. Ei ole hyvä opettaa lapsesta asti sellaiselle tavalle. Mutta en usko että koulut satsaisivat mihinkään parempaan ja ravintorikkaampaan leivänpäälliseen, joten siinä tapauksessa leivän voisi jättää kokonaan pois - joka taas voisi vapauttaa resursseja laadukkaampaan ja monipuolisempaan pääruokaan.
Noin, sanoin sen ääneen. Antaa sataa alapeukkuja.
Vierailija kirjoitti:
Hienoa, Pohjois-Karjala takaisin maailman ykköseksi sydäntautikuolleisuudessa!
Ei ole mies eikä mikään, joka ei viisikymppisenä kuole sydänkohtaukseen.
Ne Pohjois-Karjala-projektin hyvät tulokset oli pääasiassa miesten tupakoinnin vähenemisen ansiota. Mutta tätähän margariiniteollisuus ei tahtonut mainita, Pekka Puskakin sai rahoitusta siltä suunnalta.
Eikös voi ole joidenkin tutkimusten mukaan terveellinen vaihtoehto verrattuna öljypohjaisiin virityksiin?
Vierailija kirjoitti:
No, sitten vuosikymmenten päästä verisuonet tukossa. Jos siis jatkavat samalla linjalla muutenkin. Varmaan joku karppaajavanhempi taustapiruna.
Totahan ne margariinit teettää, meinaan tukkeutuneita suonia.
Vierailija kirjoitti:
Nuoret ovat etsineet netistä tuoteselosteet. Koulun aiemmassa leipärasvassa on voita, vettä, rypsiöljyä, suolaa ja D-vitamiinia. Uudessa levitteessä on rypsiöljyä, vettä, palmu- ja kookosrasvaa, suolaa, emulgointiainetta, happamuudensäätöaineita, aromia, A- ja D-vitamiinia ja väriainetta.
Kyllä, mutta maku vaikuttaa määrään. Voita saatetaan käyttää jopa kolme kertaa enemmän kuin maltillisen makuista margariinia. Lisäksi voihin tottuvat lapset suosivat rasvaisempaa ja suolaisempaa ruokaa koko loppuelämän ajan.
Vierailija kirjoitti:
Nuoret ovat etsineet netistä tuoteselosteet. Koulun aiemmassa leipärasvassa on voita, vettä, rypsiöljyä, suolaa ja D-vitamiinia. Uudessa levitteessä on rypsiöljyä, vettä, palmu- ja kookosrasvaa, suolaa, emulgointiainetta, happamuudensäätöaineita, aromia, A- ja D-vitamiinia ja väriainetta.
Siis halusivat ja palmuöljylevitteen kun ennen oli voipohjainen levite?
Nuoret ovat etsineet netistä tuoteselosteet. Koulun aiemmassa leipärasvassa on voita, vettä, rypsiöljyä, suolaa ja D-vitamiinia. Uudessa levitteessä on rypsiöljyä, vettä, palmu- ja kookosrasvaa, suolaa, emulgointiainetta, happamuudensäätöaineita, aromia, A- ja D-vitamiinia ja väriainetta.