Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon
...kulutuksen puolittamista kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa (IS tänään).
Mitäs veikkaatte, onko kouluissa ruokailua vielä 2030?
Kommentit (61)
Kouluissa näin on tehty jo ikiajat, esim lihakeitossa on lihaa alle prosentti. Muutenkin ruoassa säästetään kun se niin usein loppuu kesken. Paras esimerkki oli puoliksi leikattu tortilla. Ja sitä sai yhden.
Hyvä juttu. Noiden tuotteiden kulutus on moninkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä, ja ylittä kaikki terveyssuositukset.
Kohta ihmetellään lihan ja maidon kalleutta ja tilallisten vähenemistä ja yhä suurenevia eläinmääriä niillä harvenevilla tiloilla. Kate on otettava suuremmasta eläinmäärästä per tila.
Meillä ruoka "säästö" johti mm. siihen, että ruoka loppui jo yläasteen lounastunnilla. Perunat sentään riittivät, niiden kanssa lukiolaiset saivat puolikkaan, kylmän makkaranpätkän per nenä.
Ylipäätään kouluissa säästetään, ensisijaisesti tuntuvat vaikuttavan maun kautta. Työni puolesta saan välillä samaa ruokaa, kuin päiväkodissa, koulussa ym. tarjotaan. Ruoka lienee ravitsemussuositusten mukaista ja kaikki on päällisin puolin hyvin, mutta maku! Ruokaa ei kulu paljoa, kun se ei ole maukasta.
Tässähän ei ole kyse säästämisestä vaan siitä että kaupunkin alkaa noudattamaan paremmin ruokasuosituksia lihatuotteiden osalta. Suomessa syödään noin kolminkertainen määrä lihaa suosituksiin verrattuna. Me saamme kaikki ihan riittävästi energiaa ja tarpeellisia ravintoaineita ilman jokapäiväistä makkaran puremista.
Sitten mietitään, miksi ilmastonmuutos on johtanut siihen, että lasten pituuskasvu on hidastunut.
Meillä nipistettiin terveyteen vedoten lasten joulupiparitkin pois päiväkodeista. Se kun on sokerinen herkku, ja jossain oli suositus, ettei kumariinin talia pikkulapsille suositella kanelia päivittäiskäyttöön. Saman sileän tien meni puuron kanssa harvoin tarjolla ollut kaneli.
Yksi hemmetin pipari per lapsi vuodessa, kauheaa. :D Kukaan toki ei kuole ilmankaan, mutta jotenkin huvittaa, miten iso numero siitä tehtiin. Ja samoin siitä, kun yläastelaisten luokkaretkirahojen keruuseen tarkoitetussa kahvilassa myydään mehua ja keksejä. Sokeria! Kahvia ja sämpylää ja ehkä porkkanatikkuja saisi näissä kahvilatempauksissa kaupata.
Vierailija kirjoitti:
Sitten mietitään, miksi ilmastonmuutos on johtanut siihen, että lasten pituuskasvu on hidastunut.
Onko kukaan tavannut pituuskasvunsa päättäneitä lapsia, jotka olisivat jääneet vanhempiaan lyhyemmiksi, poislukien tietysti kasvussaan vaurioituneet jonkin sairauden esim. raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vuoksi. Keskimärin lienevät nykyään 10-20 % pitempiä.
Vierailija kirjoitti:
...kulutuksen puolittamista kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa (IS tänään).
Mitäs veikkaatte, onko kouluissa ruokailua vielä 2030?
Kyse ei ole säästämisestä vaan ideologisista valinnoista. Köyhät syövät kasvisruokaa tai ovat syömättä. Varakkaammat käyvät välitunnilla snagarilla aivan kuin tehtiin omina kouluvuosinai 70- ja 80-luvulla.
Ajetaanko nyt alas kouluruokailu jonka eteen tehtiin töitä vuosikymmeniä. Että on nykysuomessa viisasta väkeä...
Tää on vihreiden aloitus ja heti oli persupoliitikko kommentoimassa: syöminen jokaisen yksityisasia ja kuulemma maapalloa ei tuolla pelasteta. No ei pelastetakaan, mutta vaikutusta sillä on.
Mitä jos 50 vuoden päästä kaikkien on IHAN PAKKO syödä kasvisruokaa, koska muuta ei enää ole mahdollisuus kasvattaa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitten mietitään, miksi ilmastonmuutos on johtanut siihen, että lasten pituuskasvu on hidastunut.
Onko kukaan tavannut pituuskasvunsa päättäneitä lapsia, jotka olisivat jääneet vanhempiaan lyhyemmiksi, poislukien tietysti kasvussaan vaurioituneet jonkin sairauden esim. raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vuoksi. Keskimärin lienevät nykyään 10-20 % pitempiä.
Siihen on syy, miksi eteläeurooppalaiset ovat meitä lyhyempiä. Syy on pääasiassa juuri tämä.
Vierailija kirjoitti:
Tää on vihreiden aloitus ja heti oli persupoliitikko kommentoimassa: syöminen jokaisen yksityisasia ja kuulemma maapalloa ei tuolla pelasteta. No ei pelastetakaan, mutta vaikutusta sillä on.
Mitä jos 50 vuoden päästä kaikkien on IHAN PAKKO syödä kasvisruokaa, koska muuta ei enää ole mahdollisuus kasvattaa?
50 vuoden päästä liha tehdään labrassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tää on vihreiden aloitus ja heti oli persupoliitikko kommentoimassa: syöminen jokaisen yksityisasia ja kuulemma maapalloa ei tuolla pelasteta. No ei pelastetakaan, mutta vaikutusta sillä on.
Mitä jos 50 vuoden päästä kaikkien on IHAN PAKKO syödä kasvisruokaa, koska muuta ei enää ole mahdollisuus kasvattaa?
50 vuoden päästä liha tehdään labrassa.
Miksi?
Liha on ruokaa ja se on ensisijaisesti oppimiskysymys. Itse uskon, että 50 vuoden päästä ruokaa kyllä valmistetaan labrassa, mutta siitä pystytään tekemään paljon monipuolisempaa, yksilöllisempää ja maistuvampaa ja terveellisempää myös ilman että matkitaan lihaa.
Mitä tilalle? Jos otetaan jostain pois, pitää antaa jotain muuta ja täyttävää tilalle.
Ootteko huomannut että tää keskustelu toistaa samaa kaavaa kuin mitä aikanaan käytiin tupakasta.
- Tupakointi ei ole pahasta
- Jos nyt tupakka olisikin vähän haitallista, niin se on jokaisen oma asia kuinka paljon polttaa ja missä
- Tupakointikiellot rajoittavat vapauksia
- Ravintoloissa käyminen loppuu jos ei saa enää polttaa
Noinko huonosti siellä menee.